Η Ν. Υόρκη μειώνει το διοξειδίο του άνθρακα. Έλληνας ο εμπνευστής του νόμου.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ελληνοκύπριος αμερικανός, μέλος του δημοτικού συμβουλίου, επικεφαλής της επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, εισηγητής της ιστορικής νομοθεσίας.
Η Νέα Υόρκη ανακοινώνει ιστορικό νόμο για τη μείωση της μεγαλύτερης πηγής διοξειδίου του άνθρακα.
Τη Δευτέρα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε νομοσχέδιο για την επιβολή τεράστιων περικοπών χρήσης ενέργειας σε μεγάλα κτίρια, τη μεγαλύτερη πηγή διοξειδίου του άνθρακα.
Η νομοθεσία, όπως περιγράφεται στο "Σχέδιο για την Αποδοτικότητα", θα επιβάλει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα μεγαλύτερα κτίρια κατά 20% μέχρι το 2030, για να βάλει την Νέα Υόρκη σε μια πορεία μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας που θα φθάσει τελικά στο 80% μέχρι το 2050.
Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης στα κτίρια αποτελούν σχεδόν το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της πόλης. Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, μέλος του δημοτικού συμβουλίου και επικεφαλής της επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος, δήλωσε: «Αν θέλουμε να έχουμε πραγματικό αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή, πρέπει να στοχεύσουμε τα κτίρια».
Πρόκειται για μια ιστορική κίνηση της πόλης της Νέας Υόρκης και, όταν εφαρμοστεί, η Νέα Υόρκη θα είναι μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου που θα επιβάλει αυστηρές μετασκευές στα υπάρχοντα κτίρια για τη μείωση των εκπομπών που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
«Κανείς δεν το έχει κάνει στον κόσμο», δήλωσε ο Peter Sikora, ανώτερος σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης New York Communities for Change.
Αυτή η συμφωνία έρχεται μετά από μήνες συνομιλιών μεταξύ των περιβαλλοντικών ομάδων και του ισχυρού συμβουλίου ακινήτων της Νέας Υόρκης. Εάν εφαρμοστεί η νομοθεσία, τότε η πρόταση θα περιλαμβάνει 50.000 κτίρια σε ολόκληρη την πόλη.
«Ο φημισμένος ορίζοντας της Ν. Υόρκης θα αποτελέσει πρότυπο για το πώς μια μεγάλη αμερικανική πόλη μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια στον αυξανόμενο κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Τώρα πρέπει να εκπονήσουμε το νομοσχέδιο, αλλά έχουμε ήδη μια σαφή ολιστική άποψη για το πώς θα πρέπει να είναι η νομοθεσία», δήλωσε ο Κωνσταντινίδης.
Η NYC έχει ήδη εξαγγείλει μια πρωτοβουλία την Carbon Challenge (Πρόκληση Άνθρακα), όπου οι ηγέτες στον ιδιωτικό, θεσμικό και μη κερδοσκοπικό τομέα δεσμεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% ή περισσότερο σε διάστημα δέκα ετών.
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα από το 2014, έχει αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τα ορυκτά καύσιμα στην πόλη, προωθώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή, το βιοντίζελ και η αιολική ενέργεια.
21 Αυγούστου 2018
Πηγή climate action
Περισσότερα
· Brazil’s low-carbon agriculture programme