Το αυξημένο κόστος και οι καθυστερήσεις επηρεάζουν σημαντικά τον κλάδο των φωτοβολταϊκών φέτος - Αρνητικές οι προβλέψεις των αναλυτών.

10 06 2021 | 08:56

Οι εταιρείες φωτοβολταϊκών αναγκάζονται να επιβραδύνουν τις εγκαταστάσεις τους ως αποτέλεσμα της αύξησης στο κόστος εξαρτημάτων, εργασίας και μεταφοράς, σύμφωνα με ειδικούς του κλάδου.

Η κατάσταση αυτή προδιαγράφει χαμηλότερη ανάπτυξη για τον κλάδο σε μια περίοδο κατά την οποία οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί μια αντιστροφή μετά από δεκαετίες πτωτικού κόστους για την εν λόγω τεχνολογία.

Όπως αναφέρει το Euractiv, τα φωτοβολταϊκά είναι ένας ακόμη κλάδος που δέχεται τριγμούς από τη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας που οδηγεί σε καθυστερήσεις παντού.

"Το αφήγημα αλλάζει", δήλωσε σχετικά ο αναλυτής του Platts, Μπρούνο Μπρουνέτι, με αφορμή το κόστος.

Ανάμεσα στα μεγαλύτερα προβλήματα συγκαταλέγεται η άνοδος της τιμής του χάλυβα, αλλά και στο πολυπυρίτιο. Παράλληλα, οι αυξημένοι ναύλοι μαζί με το κόστος για καύσιμα, χαλκό και εργασία επίσης επηρεάζουν το κόστος των νέων έργων.

Η IHS Markit προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι φετινές παγκόσμιες εγκαταστάσεις προβλέπεται να μειωθούν φέτος από τα προβλεπόμενα 181 γιγαβάτ σε 156 γιγαβάτ.

Την ίδια στιγμή, η Ουολ Στριτ "τιμώρησε" τον κλάδο τελευταία καθώς ο δείκτης MAC Global Solar υποχώρησε 24% φέτος μετά τον τριπλασιασμό του μέσα στο 2020.

Στην περίπτωση της Ευρώπης, ορισμένα έργα δίχως σαφή χρονοδιαγράμματα καθυστερούν, σύμφωνα με τους αναλυτές.

"Η κατάσταση δεν επιλύθηκε διότι οι τιμές παραμένουν υψηλές, άρα όσοι έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν το κάνουν", σχολίασε ο Χοσέ Νούνιεζ, οικονομικός διευθυντής της ισπανικής Soltec Power Holdings, ο οποίος παρατηρεί καθυστερήσεις σε κάθε αγορά που εξυπηρετεί.

Οι περιορισμοί στην προμήθεια μπορούν να ασκήσουν ανοδική πίεση στις σχετικά σταθερές ευρωπαϊκές τιμές φωτοβολταϊκών της Ευρώπης αργότερα φέτος, καθώς οι εταιρείες θα σπεύσουν να προστατεύσουν τα περιθώριά τους που είναι ήδη λεπτά, σύμφωνα με την LevelTen.

 

 

10 Ιουνίου 2021

energypress