ΑΔΜΗΕ - Επενδύσεις 6 δισ. στη 10ετία για την πράσινη μετάβαση.
Υπερδιπλασιάζεται φέτος η συνολική ισχύς από ΑΠΕ που προβλέπεται να συνδεθούν στο Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ, φέτος προβλέπεται να αποκτήσουν δικαίωμα σύνδεσης περί τα 6 GW ΑΠΕ, έναντι 2,5 GW στη διετία 2019-2020, που αντιστοιχούν σε 152 διαφορετικούς σταθμούς.
Στα 6 GW συμπεριλαμβάνονται 2 GW έργα ΑΠΕ που κατασκευάζονται στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, καθώς και 2,5 GW από μικρά φωτοβολταϊκά.
Το 2020 ήταν εν λειτουργία στη χώρα μας 7,3 GW από ΑΠΕ. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ως το 2030 θα πρέπει το 35% της ενέργειας που καταναλώνεται ετησίως να προέρχεται από ΑΠΕ, ήτοι να φτάσει τα 15 GW. Ο ΑΔΜΗΕ, ωστόσο, με τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, που υπολογίζονται στα 17 GW ως το 2030.
Πιο συγκεκριμένα, το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ για την στροφή στην πράσινη ενέργεια υπολογίζεται για την τρέχουσα δεκαετία σε 6 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, ολοκληρώθηκε φέτος η μικρή διασύνδεση της Κρήτης-Πελοποννήσου και το 2023 η Κρήτη θα ενταχθεί πλήρως στο εθνικό σύστημα μεταφοράς, με τη μεγάλη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.
Από το 2018, εξάλλου, ξεκίνησε το έργο της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα και μεταξύ τους. Ήδη, έχουν διασυνδεθεί, η Σύρος, η Πάρος, η Μύκονος, πέρυσι και η Νάξος και το 2022 θα συνδεθεί η Σκιάθος με την Εύβοια.
Χθες δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων, που αφορούν στην 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Το έργο έχει να κάνει με την ηλεκτρική διασύνδεση, στα 150 KV, του Υποσταθμού Λαυρίου με τον αδειοδοτημένο Υποσταθμό της Νάξου, μέσω των νησιών, Σέριφος, Μήλος, Φολέγανδρος και Σαντορίνη, καθώς και υποβρύχια καλώδια 150 KV συνολικού μήκους 353 χλμ και υπόγεια καλώδια 150 KV, συνολικού μήκους περίπου 20 χλμ.
Ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη διασύνδεση, το 2023, της Σαντορίνης με τη Νάξο, μέσω υποβρυχίου καλωδίου, καθώς και τη διασύνδεση, το 2024, της Μήλου, της Σερίφου και της Φολεγάνδρου.
Το επόμενο βήμα θα είναι η διασύνδεση των Δωδεκανήσων, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το 2027 και δύο χρόνια μετά θα ακολουθήσει και το Βόρειο Αιγαίο. Το 2027, επίσης, με τη νέα γραμμή 400 KV στο βόρειο Σύστημα, θα διευκολυνθεί η απορρόφηση ΑΠΕ στη Θράκη.
*euro2day.gr
8 Ιουνίου 2021
energypress