Σδούκου: Πηγαίνουμε ένα βήμα παραπέρα από τους ευρωπαϊκούς στόχους με την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ

Για την ενεργειακή μετάβαση χρειάζονται καινοτόμες τεχνολογίες οι οποίες θα στηριχθούν με νέες φιλόδοξες πολιτικές και χρηματοδότηση, όπως εκτιμά η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση του ETIP Wind για την αιολική ενέργεια, επισήμανε ότι χρειάζεται να σκεφτόμαστε διαφορετικά στο σχεδιασμό του ενεργειακού συστήματος του 2030 και του 2050.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα βιώνουμε μια μεγάλη αλλαγή στο σύστημα με απομάκρυνση από το λιγνίτη και έμφαση στις ΑΠΕ. Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και ανάπτυξη, ενώ θεωρεί ότι είναι και ευκαιρία για τους επενδυτές να βρουν ένα σταθερό περιβάλλον. "Ως χώρα προσφέρουμε πολλές ευκαιρίες. Δεν έχουμε μεγάλη βιομηχανική βάση, αλλά θέλουμε να ενθαρρύνουμε την εγχώρια καινοτομία, π.χ. πρόγραμμα για κίνητρα προς εταιρείες με τέτοια χαρακτηριστικά, ανάμεσά τους και στα αιολικά", σημείωσε η γ.γ. του ΥΠΕΝ.

Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και με στήριξη και από το ταμείο ανάκαμψης. Στόχος είναι να κινητοποιηθούν 6 δις. δημοσίων κεφαλαίων στα επόμενα χρόνια ενώ το υπουργείο ποντάρει και στα υπεράκτια, την αποθήκευση και το υδρογόνο.

Αναφορικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό, η κα Σδούκου τόνισε ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης ήταν η υιοθέτηση νέων φιλόδοξων στόχων και η χώρα διαθέτει από τα πιο φιλόδοξα ΕΣΕΚ πανευρωπαϊκά. Από εκεί και πέρα, θεωρεί ότι οι νέοι στόχοι της Ε.Ε. στέλνουν ισχυρό μήνυμα και επιβεβαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, τον περασμένο μήνα συστήθηκε νέα διυπουργική επιτροπή για την επικαιροποίηση του ΕΣΕΚ και η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που ξεκίνησε τη διαδικασία. "Μια από τις βασικές αποφάσεις ήταν να μην ταιριάξουμε απλά τους στόχους, αλλά να πάμε παραπέρα. Έχουμε τις νέες χρηματοδοτήσεις που αλλάζουν το παιχνίδι και ενισχύουν την επενδυτική όρεξη", κατέληξε.

 

 

 

9 Ιουνίου 2021

energypress