Στις Βρυξέλλες οι απαντήσεις του ΥΠΕΝ στο μακρύ κατάλογο των 20 και πλέον ερωτήσεων της Κομισιόν για το Strategic Reserve – Τα επόμενα βήματα
Το πρώτο milestone στο μακρύ δρόμο μέχρι την έγκριση από τις Βρυξέλλες του ελληνικού αιτήματος για μηχανισμό στρατηγικών εφεδρειών, επετεύχθη. Το σετ των απαντήσεων στην μακρά λίστα των πολύ τεχνικών, σύνθετων και περίπλοκων ερωτημάτων της Κομισιόν ως προς την λειτουργία και αναγκαιότητα της ελληνικής πρότασης για Strategic Reserve, εστάλη χθες βράδυ στους κοινοτικούς.
Σε πάνω από 20 αμιγώς τεχνικού χαρακτήρα ερωτήσεις τις οποίες μόνο εξειδικευμένα στελέχη με μακρά θητεία στο χώρο της ενέργειας ή σε ρυθμιστικές αρχές, έχουν δυνατότητα να χειριστούν, το ΥΠΕΝ απέστειλε το βράδυ της Τρίτης ένα πρώτο «πακέτο» απαντήσεων.
Εάν ζητηθούν διευκρινήσεις, κάτι που δεν αποκλείεται καθόλου, πιθανώς να υπάρξει και δεύτερο «κύμα» απαντήσεων.
Ταυτόχρονα και εν αναμονή της στάσης των κοινοτικών, η ελληνική πλευρά δουλεύει πάνω στα 2 επόμενα milestones για την προετοιμασία του Strategic Reserve, την σύνταξη των Market Reform Plan (σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς) και Adequacy Report (επικαιροποιημένη μελέτη επάρκειας), με στόχο να τα έχει φέρει σε πέρας μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
Υπό όρους ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί. Το θέμα ωστόσο είναι άλλο.
Ενα περίπου μήνα μετά την συνάντηση Σκρέκα - Βεστάγκερ, όπου και συζητήθηκαν όλα τα ανοικτά μέτωπα, μεταξύ των οποίων και το Strategic Reserve και ενώ έκτοτε έχουν μεσολαβήσει τηλεδιασκέψεις του ΥΠΕΝ με τους κοινοτικούς, αυτό που γίνεται ολοένα και πιο σαφές είναι πόσο πολύ καιρό θα πάρει μέχρι να πάρει σάρκα και οστά ο νέος μηχανισμός.
Χρονοβόρο εγχείρημα
Άνθρωποι με ενεργή εμπλοκή μιλούν για ένα μηχανισμό τόσο δύσκολο και περίπλοκο στην κατάρτιση και έγκρισή του, ώστε μοιάζει όλες αυτές οι χρονοβόρες και ατελείωτες διαδικασίες που απαιτούνται από τους κοινοτικούς να έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν αποτρεπτικά απέναντι στο ίδιο το εγχείρημα. Ένα αίτημα για το οποίο εξαρχής οι Βρυξέλλες δεν είχαν δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό.
Είναι το πλαίσιο για το οποίο η ελληνική πλευρά και η ΔΕΗ πιέζουν καιρό τώρα να δημιουργηθεί, καθώς μέσω του οποίου η επιχείρηση θα θέσει τις λιγνιτικές της μονάδες σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας, εισπράττοντας κάποια αποζημίωση μέχρις ότου να τεθεί σε ισχύ ο CRM. Δηλαδή ο Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος για τη νέα ισχύ των μονάδων φυσικού αερίου που πρόκειται να ενταχθούν στο σύστημα, αντικαθιστώντας τους σταθμούς που θα έχουν στο μεταξύ αποσυρθεί το αργότερο μέχρι το 2025, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός της ΔΕΗ.
Το πρώτο milestone επομένως ολοκληρώθηκε, τώρα σειρά έχουν τα δύο επόμενα που αφορούν:
- Κατάρτιση ενός Market Reform Plan. Δηλαδή ενός πλάνου μεταρρύθμισης της αγοράς για τη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού στη χονδρεμπορική του ηλεκτρισμού. Για το νέο Μarket Reform Plan έχει ζητηθεί η συνδρομή του καθηγητή του Πολυτεχνείου Παντελή Κάπρου. Αμέσως μετά, το σχέδιο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση από την DG Energy.
- Κατάρτιση ενός νέου Adequacy Report. Δηλαδή μιας επικαιροποιημένης μελέτης επάρκειας του συστήματος που να καταδεικνύει την ανάγκη θέσπισης του μηχανισμού των στρατηγικών εφεδρειών, τον οποίο ζητά η Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες του συστήματος.
Στην μελέτη πρέπει να τεκμηριώνεται πολύ καλά η επείγουσα ανάγκη δημιουργίας μιας παρόμοιας φόρμουλας, που θα συμπεριλάβει εκτός από εργοστάσια της ΔΕΗ και το demand response. Η προηγούμενη μελέτη του ΑΔΜΗΕ είχε θεωρηθεί ανεπαρκής, καθώς δεν είχε λάβει υπόψιν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν.
Σχετική επιστολή είχε παραλάβει το ΥΠΕΝ στις 12 Μαΐου, μια μόλις ημέρα πριν την επίσκεψη της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μ. Βεστάγκερ στην Αθήνα και την συνάντησή της με τον Κ.Σκρέκα. Σε εκείνη την επιστολή, η DG Comp καλούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να εξετάσει πόσο γρήγορα μπορεί να «ξαναστήσει» τον νέο μηχανισμό στρατηγικών εφεδρειών με βάση τις κατευθύνσεις που του έχει δώσει.
Προς τα τέλη του έτους
Στο ερώτημα, πότε όλα τα παραπάνω θα έχουν «κουμπώσει» μεταξύ τους και κυρίως εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, οποιαδήποτε απάντηση είναι παρακινδυνευμένη.
Στο καλό σενάριο, μια πρώτη σαφή εικόνα ως προς το νέο μηχανισμό θα μπορούσε να υπάρξει κάπου στις αρχές φθινοπώρου. Στο άλλο σενάριο, οι διαδικασίες θα μπορούσαν να τραβήξουν και ως τα τέλη του χρόνου ή και πιο πέρα, όπως άλλωστε έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία όταν πρόκειται για ζητήματα που εμπλέκουν κοινοτικές υπηρεσίες, πολλώ δε μάλλον, όταν αυτά δεν αποτελούν για εκείνες νούμερο ένα προτεραιότητα, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.
9 Ιουνίου 2021
energypress