Με ποιους τρόπους η Κρήτη μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες;
Η Κρήτη έχει τη δυνατότητα να παράγει μόνη της, χωρίς να έχει ανάγκη τα πετρέλαια ή οποιοδήποτε άλλο ορυκτό πλούτο, το σύνολο της ενέργειας που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες της μόνο με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και συγκεκριμένα μέσα από ένα συνδυασμό του ανέμου και του ήλιου.
Την κατηγορηματική αυτή θέση, χαρακτηρίζοντας τις πολυεθνικές που ψάχνουν για πετρέλαιο νότια της Κρήτης ως «πολλούς γαϊδάρους που μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα», εκφράζει ο μηχανολόγος και υπεύθυνος Αιολικής Ενέργειας στο ΤΕΙ Κρήτης Δημήτρης Χρηστάκης, συνδέοντας μάλιστα την ενέργεια με τη δημοκρατία σε μια χώρα, στο βαθμό που ο πολίτης είναι σωστά ενημερωμένος στα θέματα του ενεργειακού!
«Οτιδήποτε μπορεί να μετατραπεί σε μηχανικό έργο ονομάστηκε ενέργεια από τους φυσικούς. Η κοινωνία των ανθρώπων χωρίς ενέργεια δεν υπάρχει. Οπότε η ύπαρξη του ανθρώπου εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των πηγών ενέργειας, αλλά και την τέχνη του να παράγει κανείς από αυτή την ενέργεια τεχνήματα για να ζήσει αυτός και τα παιδιά του», λέει χαρακτηριστικά.
Η αυτάρκεια στην Κρήτη
Στις κορυφογραμμές της Κρήτης, όπου ακριβώς επειδή φυσάει πάντοτε και πάρα πολύ δεν μπορεί να αναπτυχθεί καμία άλλη δραστηριότητα του ανθρώπου, θα τοποθετηθούν όλες οι ανεμογεννήτριες που χρειάζονται για το σκοπό αυτό. Στις πόλεις και στα χωριά της μεγαλονήσου, τα φωτοβολταϊκά θα βρίσκονται τοποθετημένα στις στέγες των σπιτιών και θα αλληλοσυμπληρώνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρειάζεται η ΔΕΗ για να καλύψει τις ανάγκες του κρητικού λαού, αλλά και των επισκεπτών μας στο νησί.
Στο ερώτημα της “Νέας Κρήτης” για την πιθανότητα το σύστημα, λόγω καιρικών συνθηκών, να μην μπορέσει να είναι “όρθιο” για πάντα, ο Δημήτρης Χρηστάκης είναι κατηγορηματικός: «Όχι, οι καιρικές συνθήκες πάντα θα ευνοούν τη λειτουργία του συστήματος», αφού, όπως επισημαίνει, στις κορυφογραμμές υπάρχει πάντα αέρας και ο ήλιος σε έναν τόπο σαν την Κρήτη δε λείπει ποτέ, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα.
«Όλα αυτά σχετίζονται με την ύπαρξή μας. Δηλαδή, όπως αναπνέεις με το οξυγόνο, έτσι ενεργοποιείς και την κοινωνία σου με τον αέρα, με τον ήλιο», υποστηρίζει ο γνωστός επιστήμονας. Αντιθέτως, στηριζόμαστε σχεδόν αποκλειστικά στο πετρέλαιο.
«Και ως προς το πετρέλαιο, δεν έχουμε την τεχνογνωσία ούτε καν της εξόρυξης για να παράγουμε το ρεύμα με τη χρήση του πετρελαίου. Δηλαδή, όταν φωνάζεις κάποιον να σου κάνει την εξόρυξη, όταν φωνάζεις κάποιον να σου κάνει τη διύλιση, όταν φωνάζεις τον άλλον να αγοράσει τα προϊόντα που παράγονται από αυτή τη διαδικασία, εσύ τι κάνεις στο τέλος; Δεν έχεις τίποτα. Αλλά άμα δεν έχεις τίποτα, θα βρεθούν αυτοί οι άλλοι που ξέρουν να κάνουν την εξόρυξη, αυτοί οι άλλοι που ξέρουν να διυλίζουν, αυτοί οι άλλοι που ξέρουν να πουλάνε και θα σε εκμεταλλευτούν. Κοινώς, θα “στα φάνε”. Είναι τόσο απλό. Και αυτό γίνεται τώρα. Γιατί οι εταιρείες οι οποίες “αλωνίζουν” αυτή τη στιγμή νότια της Κρήτης είναι πολύ συγκεκριμένες. Αυτές οι εταιρείες πάνε να “φάνε” τα πετρέλαια. Και πώς πάνε να τα “φάνε”; Βάζοντας των χωρών τους τούς στόλους να τσακώνονται. Δηλαδή, “πολλοί γάιδαροι μαλώνουνε σε ξένο αχυρώνα”»!
Τι είναι το πετρέλαιο;
«Θεωρούμε δεδομένο ότι το πετρέλαιο είναι μια πηγή ενέργειας, ενώ δεν είναι. Και αυτό είναι κάτι που, όσο παλαβό κι αν ακούγεται, είναι μια τεράστια αλήθεια. Διότι για το πετρέλαιο το πρώτο πράγμα που μπορεί να πει κανείς είναι ότι είναι μνημείο της φύσης. Στο πετρέλαιο μέσα μπορεί να βρει κανείς τα ίχνη της ζωής πάνω στον πλανήτη εδώ και πέντε εκατομμύρια χρόνια. Και μέσα σε αυτά τα ίχνη της ζωής μπορεί κανείς να μελετήσει το πώς εξαφανίστηκε η ζωή στον πλανήτη επάνω και, επειδή οι επόμενοι αιώνες προβλέπεται να είναι αιώνες μεταβολής του κλίματος επάνω στη γη, για να προβλέψουμε το τι πρέπει να γίνει θα πρέπει να δούμε στο παρελθόν τι έγινε. Αυτή η ανάγκη να δούμε το παρελθόν μας για να προβλέψουμε το μέλλον μας θα πρέπει να στηριχτεί επάνω στην ανάλυση των πηγών της ζωής που υπάρχουν επάνω στη γη. Και η μόνη βαθιά στην ιστορία πηγή ζωής στον πλανήτη είναι ο άνθρακας και το πετρέλαιο, αλλά περισσότερο το πετρέλαιο απ’ ό,τι είναι ο άνθρακας»…
Η ΔΕΗ μόνο με ΑΠΕ;
Άρα, θα μπορούσε η ΔΕΗ στην Κρήτη να λειτουργεί μόνο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας; Στο ερώτημα αυτό, ο μηχανολόγος του ΤΕΙ Κρήτης είναι κατηγορηματικός: «Ναι, θα μπορούσε. Έχουμε δουλέψει αυτή τη στιγμή όλα τα έργα τα οποία χρειάζεται η Κρήτη για να είναι ανεξάρτητη και να είναι όχι μόνο αυτάρκης, αλλά να κάνει και εξαγωγή ενέργειας. Η Κρήτη έχει τεράστιες δυνατότητες γι’ αυτό το λόγο. Ο λόγος για τον οποίο καταπολεμιέται αυτή η ιδέα είναι προφανώς επειδή υπάρχουν συμφέροντα. Γιατί όλοι αυτοί που φωνάζουν κατά των ΑΠΕ, από την άλλη μεριά δε λένε κουβέντα για τα πετρέλαια. Δηλαδή, τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια;».
Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο ίδιος αναφέρεται και στη θεωρία περί Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Αυτή τη στιγμή, αν πας στην κεντρική Ευρώπη, στις βόρειες πεδιάδες της Γερμανίας, της Ολλανδίας κ.λπ. και δεις με τι πυκνότητα υπάρχουν αιολικά πάρκα εκεί πάνω, θα διαπιστώσεις ότι είναι έξι φορές περισσότερη η πυκνότητα των αιολικών πάρκων στην κεντρική Ευρώπη απ’ ό,τι η μέγιστη η οποία ζητιέται στην Κρήτη. Είναι τρελό αυτό το πράγμα. Και στη Γερμανία ιδιαίτερα και στη Δανία κ.λπ. πριν από 30 χρόνια, όπως γίνεται εδώ, κάποιοι οικολόγοι φώναζαν. Αλλά μετά που τα είδαν εγκατεστημένα, δε μιλάει άνθρωπος»!
Στο θέμα των δυνατοτήτων που παρέχει η Κρήτη, ο Δημήτρης Χρηστάκης κάνει λόγο για ένα αιολικό δυναμικό πολύ δυνατό, και τονίζει ότι αυτό ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
«Όλες οι κορυφογραμμές της Ελλάδος έχουν φοβερό αέρα. Και υπάρχει το εξής δεδομένο: Ότι οι κορυφογραμμές ποτέ δεν κατοικήθηκαν. Γιατί; Γιατί φυσάει. Οπότε οι κορυφογραμμές δεν έχουν καμία άλλη χρήση. Ούτε αγροτική οικονομία υπάρχει. Ούτε κανείς βοσκός θα βγει στην κορφή του βουνού να βόσκει τα πρόβατά του. Οι κορυφογραμμές είναι άγονα μέρη και είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τα βουνά στην κορυφή-κορυφή δεν έχουν ούτε δέντρα. Είναι μόνο πέτρα. Όσο για τα φωτοβολταϊκά, επειδή οι πολιτείες είναι ήδη καλυμμένοι χώροι της φύσης με κτήρια, θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχεία των κτηρίων, των στεγών κ.λπ. Δε γίνεται να πας να καταστρέφεις γόνιμα εδάφη για να βάζεις φωτοβολταϊκά, τη στιγμή που μπορεί να γεμίζεις τις πόλεις, να στεγάσεις πάρκινγκ και τόσα και τόσα μέρη να βάλεις φωτολταϊκά και να παράγεις ένα πολύ μεγάλο μέρος της ενέργειας»…
Πηγή: (CNA.gr)