Ξεκίνησε ο νέος κύκλος αιτήσεων για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ – Σε ποια φάση βρίσκεται η αξιολόγηση του «βουνού» των παλιών αιτήσεων.

Καινούρια αιτήματα για Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ άρχισε να «υποδέχεται» η ΡΑΕ από την Τρίτη 1 Ιουνίου, καθώς ξεκίνησε ο κύκλος υποβολής αιτήσεων του Ιουνίου, ο οποίος θα διαρκέσει έως τις 10 του μηνός. Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο που υλοποιείται στο πλαίσιο του νέου πλαισίου για το πρώτο αδειοδοτικό βήμα νέων «πράσινων» επενδύσεων, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους κύκλους Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, στους οποίους κατατέθηκαν αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 45,45 και 8,86 Γιγαβάτ, αντίστοιχα. 

Όπως είναι γνωστό, η ΡΑΕ έχει ολοκληρώσει περίπου από τα μέσα Απριλίου την αξιολόγηση των αιτήσεων από τον Κύκλο Δεκεμβρίου, οι οποίες δεν παρουσίαζαν κάποιο κώλυμα. Όπως είχε ανακοινώσει η Αρχή, οι αιτήσεις που πληρούσαν τα κριτήρια, και επομένως προεγκρίθηκαν, ήταν 1.544 από τις 1.865 που είχαν υποβληθεί, ενώ αντιστοιχούσαν σε έργα συνολικής ισχύος 34,48 Γιγαβάτ. 

Από τότε, ξεκίνησε η εξέταση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στον κύκλο Φεβρουαρίου. Στην παρούσα φάση, βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγησή τους από τη ΡΑΕ. 

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εγκρίσεις αιτημάτων από τον Δεκέμβριο που έχουν μείνει εκκρεμή, είτε παρουσίαζαν επικαλύψεις, είτε επειδή αφορούν ειδικά έργα. Με βάση τα στοιχεία της ΡΑΕ, πρόκειται για 320 περίπου αιτήσεις, για μονάδες συνολικής ισχύος περίπου 10,9 Γιγαβάτ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, όσον αφορά τα αιτήματα με επικαλύψεις, σε αρκετές περιπτώσεις «προχωρά» η διαδικασία της φιλικής επίλυσης μεταξύ των επενδυτών, με αποτέλεσμα τη σχετική τροποποίηση των χαρακτηριστικών των υποψήφιων έργων, ώστε να αίρεται η εδαφική επικάλυψη. Επομένως, συνεχίζουν να προεγκρίνονται σχετικές αιτήσεις, μειώνοντας τον «όγκο» των εκκρεμών αιτήσεων από τον Δεκέμβριο. 

Υπενθυμίζεται ότι από τις αιτήσεις που προεγκρίθηκαν από τον Κύκλο Δεκεμβρίου, οι 1.249 οδήγησαν στην έκδοση των αντίστοιχων Βεβαιώσεων Παραγωγού, καθώς οι επενδυτές κατέβαλαν το τέλος υπέρ ΔΑΠΕΕΠ (τέλος έκδοσης βεβαίωσης) εντός της προβλεπόμενης διορίας. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο 80% των αιτημάτων, με τις υπόλοιπες 295 να καταπίπτουν, καθώς οι επενδυτές δεν κατέβαλαν εμπρόθεσμα το τέλος. 

Μετά τη «βροχή» αιτημάτων που υποβλήθηκαν στους δύο προηγούμενους κύκλους, από τον τρέχοντα κύκλο θα διαφανεί αν έχει στο μεταξύ υπάρξει κάποιου είδους «ξεφούσκωμα» στον αριθμό των αιτήσεων – ειδικά μάλιστα μετά τις τιμές που σημειώθηκαν μετά τον προηγούμενο διαγωνισμό και τις χαμηλές ταρίφες που «κλείδωσαν» επενδυτές. 

Πάντως, όπως έχει γράψει το energypress, το ΥΠΕΝ κρατά «ζωντανό» το ενδεχόμενο να θεσπισθεί η προσκόμιση εγγυητικής επιστολής από τράπεζα ή η απόδειξη νομής της γης, μαζί με την αίτηση. Ενδεχόμενο για το οποίο ωστόσο παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις, με δεδομένο ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως το πλαίσιο θα αλλάξει εκ των υστέρων, τη στιγμή που θα έχουν ήδη «τρέξει» τρεις κύκλοι υποβολής.

 

 

3 Ιουνίου 2021

energypress