Mytilineos: Πώς θα παράξει ενέργεια από τα σκουπίδια με έργο στη Βρετανία

02 06 2021 | 09:18

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντί της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, που μολύνει το περιβάλλον, επιλέγει τη λύση της επεξεργασίας τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εμβληματικό έργο στον τομέα αυτό θεωρείται η Μονάδα Ενεργειακής Αξιοποίησης Απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, που κατασκευάζεται από κοινοπραξία εταιριών, με επικεφαλής τη Mytilineos.

Το Protos είναι στην ουσία ένας κόμβος για τις τεχνολογίες ενέργειας και πόρων, που συγκεντρώνει σειρά ενεργειακών λύσεων χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος για τις επιχειρήσεις και στόχος είναι να αποτελέσει παράδειγμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, με την κυβέρνηση του να έχει δεσμευτεί να τερματίσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα έως το 2024. Ο κόμβος ανήκει στην Peel L&P Environmental, ενώ η μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων στην Covanta, την Green Investment Group και την Biffa.

Τα απόβλητα συνιστούν ένα σημαντικό πρόβλημα για το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς κάθε χρόνο στέλνει τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων για ταφή ή τα εξάγει σε άλλες χώρες. Τώρα, με το Protos ERF, που θα έχει δυναμικότητα επεξεργασίας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος, θα καταστεί δυνατή η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αντικαθιστώντας έτσι τη χρήση ορυκτών καυσίμων και θα αξιοποιηθούν παλιές εγκαταστάσεις με καύση άνθρακα. Η μονάδα προβλέπεται να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία της το 2024 και θα χρησιμοποιεί ειδικό σύστημα παρακολούθησης εκπομπών (CEMS) για συνεχή παρακολούθηση των καυσαερίων.

Η Mytilineos υπέγραψε τη σχετική συμφωνία πέρσι, τον Δεκέμβριο. Τις εργασίες έχει αναλάβει ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Engineering Solutions Business Unit-SES BU) για λογαριασμό της Covanta. Πιο συγκεκριμένα, παρέχονται υπηρεσίες διεύθυνσης του έργου, σχεδιασμός, προμήθεια και ανέγερση του εργοστασίου, που θα διαθέτει δύο γραμμές δυναμικότητας 200.000 τόνων η κάθε μία και θα τροφοδοτείται από το υπόλειμμα αστικών στερεών αποβλήτων, αλλά και από εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα.

Με το έργο αυτό αναγνωρίζεται η ικανότητα του SES BU να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα ολοκληρωμένα έργα τύπου EPC, υψηλών τεχνικών απαιτήσεων. Ταυτόχρονα, επεκτείνεται το χαρτοφυλάκιο της Mytilineos σε έναν νέο, πολλά υποσχόμενο, τομέα με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και επιβεβαιώνει την απόφαση της να επικεντρωθεί σε περιβαλλοντικές λύσεις, με υψηλή προστιθέμενη αξία για τοπικές κοινότητες, πελάτες και επενδυτές.

Συνεργάτης της Mytilineos στο έργο είναι η Standardkessel Baumgarte GmbH, ένας από τους πλέον γνωστούς τεχνολογικούς παρόχους στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων, με έργα τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και διεθνώς.

 

 

1 Ιουνίου 2021

energypress