Μία Ελληνική start up στρατηγικός σύμμαχος του παγκόσμιου Green Energy - Τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης για προστασία των πουλιών από ανεμογεννήτριες.
Σήμερα περισσότερο από πότε συνειδητοποιούμε τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Και η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας είμαστε καλοί σε αυτό, δίνοντας ελληνικό χρώμα στην καινοτομία σε όλες τις αγορές και τους κλάδους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των Ελληνικών εταιριών ψηφιακής τεχνολογίας που καινοτομούν παγκοσμίως είναι η nvisionist. Ελληνικά μυαλά που διαπρέπουν και πρωτοπορούν, δίνοντας υπεραξία και παράγοντας καινοτόμες & υψηλού επιπέδου ψηφιακές λύσεις. Μία start-up με όραμα να σχεδιάζει και να προσφέρει ψηφιακές λύσεις στην αιχμή της τεχνολογίας, οι οποίες δίνουν υπεραξία στην παγκόσμια αιολική ενέργεια με βασικό πυλώνα την βιώσιμη ανάπτυξη και τα κριτήρια ESG (environmental social governance).
Η «ναυαρχίδα» της εταιρίας, nvbird, είναι ένα κορυφαίο παγκοσμίως ψηφιακό σύστημα, στην αιχμή της τεχνολογίας (state of the art), το οποίο αποτελεί τον απόλυτο στρατηγικό, περιβαλλοντικό «σύμμαχο» της αιολικής ενέργειας.
nvibird
Το nvbird βασίζεται σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) Μηχανικής Μάθησης (Machine learning) καθώς και εξοπλισμό υπερ υψηλών προδιαγραφών τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας. Στηρίζεται σε έναν μοναδικό αλγόριθμο βάσει του οποίου το σύστημα εντοπίζει και αναγνωρίζει με πρωτοφανή ακρίβεια πτηνά που πετούν επικίνδυνα κοντά στις ανεμογεννήτριες, αναλύει την πορεία τους, ενεργοποιεί ηχεία με ήχους ώστε να τα απομακρύνει από τις ανεμογεννήτριες και σε περίπτωση που δεν απομακρυνθούν σταματάει την ανεμογεννήτρια ώσπου να απομακρυνθούν.
Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η σύγκρουση σπάνιων πτηνών στις ανεμογεννήτριες, ελαχιστοποιείται η ηχορύπανση και η περιβαλλοντική επιβάρυνση και τέλος δεν “πιέζει” τις γεννήτριες μηχανολογικά με περιττούς τερματισμούς μεγιστοποιώντας και την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του Αιολικού Πάρκου.
Ταυτόχρονα ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του nvbird, το οποίο ενσωματώνει πρωτοποριακές λύσεις εξωτερικών συστημάτων ειδικά σχεδιασμένων ώστε να αντέχουν για πολλά χρόνια στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ανέμους που μπορεί να φτάνουν τα 190 χιλιόμετρα την ώρα, πτώση ή κύλιση των πάγων στις ανεμογεννήτριες, απαιτώντας την ελάχιστη δυνατή συντήρηση.
Η παγκόσμια αγορά
Η αγορά συστημάτων ανίχνευσης, παρακολούθησης, αποτροπής και καταγραφής πτηνών σε περιβάλλοντα αιολικών πάρκων σε περίπτωση που κινδυνεύουν από σύγκρουση με ανεμογεννήτριες βρίσκεται σε ανάπτυξη τα τελευταία 2-3 χρόνια, καθώς τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται συχνά και σε τοποθεσίες, όπου ευδοκιμεί η άγρια φύση. Τα πτηνά διασχίζοντας τα αιολικά πάρκα συγκρούονται στα φτερά των ανεμογεννητριών και σκοτώνονται, ενώ κάποια από αυτά ανήκουν σε είδη προς εξαφάνιση το οποίο σημαίνει πως το καθένα είναι πολύτιμο για το οικοσύστημα.
Σε αυτό το πλαίσιο η νομοθεσία της Ε.Ε. έχει θεσπίσει κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος που πρέπει να υιοθετήσουν όλοι οι πάροχοι ενέργειας. Κατά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές Natura 2000, οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν συστήματα που παρακολουθούν τη διέλευση πτηνών από το περιβάλλον γύρω από τις ανεμογεννήτριες και να τα αποτρέπουν όταν βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης με αυτές. Εάν για κάποιο λόγο τα πουλιά διατηρήσουν την πορεία σύγκρουσης, το σύστημα πρέπει να σταματήσει την ανεμογεννήτρια διακόπτοντας την παραγωγή ενέργειας με αποτέλεσμα, την απώλεια σημαντικών εσόδων για τους παρόχους στα ήδη υπάρχοντα συστήματα.
Οι προσφερόμενες λύσεις στην παγκόσμια αγορά συστημάτων προστασίας πτηνών από πρόσκρουση σε ανεμογεννήτριες χρησιμοποιούν ετεροχρονισμένες τεχνικές που αναλογικά με το επίπεδο της ψηφιακής τεχνολογίας (τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Μηχανικής Μάθησης (Machine learning), κ.α.) που υφίσταται και χρησιμοποιείται σήμερα υπολείπονται. Το αποτέλεσμα είναι να υστερούν σημαντικά σε ακρίβεια, αποδοτικότητα και ευελιξία στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των αιολικών πάρκων. Σταματάνε τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας πολλές φορές την ημέρα χωρίς λόγο, από λάθος υπολογισμούς και αναγνωρίσεις πουλιών. Για κάθε διακοπή το κόστος μπορεί να ανέλθει σε αρκετές χιλιάδες ευρώ από απώλεια παραγωγής ρεύματος αλλά και από τη φθορά που προκαλείται στην ανεμογεννήτρια λόγω της παύσης, σε συντήρηση, ανταλλακτικά και αναλώσιμα.
Παγκόσμια αναγνωρισμένη καινοτομία
Μια ελληνική start up ήρθε να καλύψει αυτό το κενό. Τα Ελληνικά μυαλά που βρίσκονται πίσω από την ιδέα και την υλοποίηση του nvbird αξιοποιούν ψηφιακή τεχνολογία, η οποία στα τέλη του 2020 βραβεύτηκε από τον (WITSA) Παγκόσμιο Σύνδεσμο Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας, με το παγκόσμιο βραβείο καινοτομίας “Digital Innovation Award”, και η οποία είναι προϊόν πενταετούς εντατικής έρευνας και ανάπτυξης.
«Έμπειροι μηχανικοί πληροφορικής σε συνεργασία με business experts του χώρου της αιολικής ενέργειας, με τεράστια διεθνή τεχνογνωσία, πίστη στις δυνατότητες μας και σε αυτό που κάνουμε και προσήλωση στο να δημιουργούμε βέλτιστες καινοτόμες λύσεις που προάγουν και να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες στην κατεύθυνση του Green energy αποτελούμε το task force της nvisionist. Είναι τεράστια διάκριση για όλους μας, να διακρίνονται και να πρωταγωνιστούν σε παγκόσμια κλίμακα ελληνικά μυαλά. Ταυτόχρονα αντανακλά την τεχνογνωσία και του υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό στο χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας που διαθέτει η χώρα μας» σημειώνει ο εκπρόσωπος της εταιρίας κ. Βασίλης Ορφανός.
Το nvbird είναι ένα μοναδικό σύστημα σε διεθνή κλίμακα και η παγκόσμια αγορά αιολικής ενέργειας ήδη δείχνει τη ψήφο εμπιστοσύνης της. Έχει εγκατασταθεί στην πλειοψηφία των κατασκευαστών ανεμογεννητριών όπως Enercon, Vestas, Siemens Gamesa κ.α., σε μεγάλη γκάμα μοντέλων τους ενώ βρίσκεται σε φάση εγκατάστασης σε αρκετά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η φιλοσοφία όμως του nvbird έχει πολλαπλές διαστάσεις και εφαρμογές ακόμα και στην αεροπορία και τα αεροδρόμια. Ήδη το nvbird airport είναι σε φάση πιλοτικής εγκατάστασης. Το nvbird airport είναι παγκοσμίως το μοναδικό σύστημα προστασίας πολιτικών και πολεμικών αεροσκαφών πλήρως αυτοματοποιημένο. Η χρήση του nvbird airport μπορεί να εκμηδενίσει την πρόσκρουση μεγάλων πτηνών ή σμήνους πτηνών με αεροπλάνα σώζοντας ανθρώπινες ζωές, ελαχιστοποιώντας σοβαρές υλικές ζημιές και βελτιστοποιώντας τη λειτουργία αεροδρομίων.
nvisionist
Η nvisionist είναι start-up υψηλής τεχνολογίας που ειδικεύεται σε εφαρμοσμένες λύσεις ψηφιακής τεχνολογίας, με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και τη Μηχανική Μάθηση (Machine learning). Βάση της τεχνογνωσίας που διαθέτει Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η εταιρεία στις ολοκληρωμένες λύσεις end to end ανακύκλωσης που προσφέρει στον τομέα του Green Energy. Σχεδιάζει και παράγει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προς όφελος όλων: του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, των τοπικών κοινοτήτων, της πράσινης και υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, της επιχειρηματικής αποδοτικότητας με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη, τονίζει ο κ. Ορφανός.
Η τεχνογνωσία της εταιρείας καλύπτει ακόμα τους τομείς ανάπτυξης και συντήρησης έργων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, εφαρμογών Μηχανικής Όρασης και έργων Βιώσιμης Ενέργειας. Το στελεχιακό δυναμικό τη διαθέτει ένα μακρόχρονο ιστορικό επιτυχημένων έργων σε διάφορους τομείς και αγορές, κυρίως στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας και των ανανεώσιμων πηγών σε Ελλάδα και εξωτερικό.
25 Μαϊου 2021
energypress