Ο Αίολος, ο καιρός και οι άνεμοι.
Όχι δεν πρόκειται για νέο παιδικό παραμύθι βγαλμένο από τη μυθολογία μας και η συσχέτιση του με το σήμερα και την αιολική ενέργεια
Πρόκειται για τον δορυφόρο Aeolus της ESA (European Space Agency) o οποίος είναι έτοιμος για εκτόξευση από το διαστημικό σταθμό της Ευρώπης στο Kourou της Γαλλικής Γουιάνας στις 21 Αυγούστου στις 21:20 GMT (23:20 CEST).
Aeolus: of weather and winds
Χάρη στον άνεμο, η θερμότητα κατανέμεται σε όλο τον πλανήτη. Οι Ισημερινές περιοχές προσλαμβάνουν περισσότερη θερμότητα από τον Ήλιο σε σύγκριση με άλλα μέρη του πλανήτη. Αυτό οδηγεί σε διαφορές στη θερμοκρασία, την πυκνότητα και την πίεση του αέρα, που με τη σειρά τους προκαλούν κίνηση του αέρα, δημιουργώντας τον άνεμο.
Αυτή η κίνηση του αέρα αποτελεί τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας, που μεταφέρει τη θερμότητα μακριά από την περιοχή του ισημερινού προς τους πόλους και επιστρέφει πιο δροσερό αέρα στις τροπικές περιοχές.
Ο άνεμος διαδραματίζει σαφώς σημαντικό ρόλο στις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι οποίες με τη σειρά τους είναι σημαντικές όχι μόνο για τον σχεδιασμό των ημερήσιων δραστηριοτήτων μας αλλά και για πολλές εμπορικές δραστηριότητες όπως η γεωργία, η αλιεία, οι μεταφορές και η λήψη κατάλληλων προστατευτικών μέτρων όταν η επιδείνωση του καιρού φαίνεται στον ορίζοντα.
Αν και οι προβλέψεις του καιρού έχουν προχωρήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μετρήσεις του ανέμου παγκοσμίως, για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.
Η αποστολή Aeolus της ESA θα καλύψει αυτό το κενό παρέχοντας παγκόσμια προφίλ του ανέμου σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων θα επεξεργαστεί αυτά τα δεδομένα και τα δεδομένα στα αριθμητικά πρότυπα πρόγνωσης καιρού, τα οποία θα οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις.
Και να ποιο αυτί θα ακούει τον Αίολο, τοποθετημένο στην Αυστραλία, με διάμετρο 4,5 μέτρα και λέγεται NNO-2,:
16 Αυγούστου 2018