Η αιολική ενέργεια δοξάστηκε στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας του Τέξας.

13 08 2018 | 12:17

Ήταν υποτίθεται η πιο ενδιαφέρουσα αγορά του καλοκαιριού. Το ηλεκτρικό δίκτυο του Τέξας είχε όλα τα σωστά στοιχεία που θα προκαλούσαν μια εκτόξευση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στα μέσα Ιουλίου:

  • Άνοδος θερμοκρασίας
  • Άνοδος κατανάλωσης και
  • Μειωμένη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από το κλείσιμο τριών μεγάλων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα.

Αλλά εκτός από μερικές ώρες εδώ και εκεί, δεν συνέβη τίποτα.

Και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό για τους εμπόρους που στοιχημάτισαν ότι οι τιμές θα αυξηθούν όταν κορυφωθεί η ζήτηση.


Μια αιτία που έριξε τις τιμές ήταν η παραγωγή αιολικής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι.

Ο διαχειριστής του δικτύου - το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Αξιοπιστίας του Texas Inc. (Electric Reliability Council of Texas Inc.) - χρησιμοποίησε μια συντηρητική εκτίμηση για την αιολική παραγωγή και έπεσε πανηγυρικά έξω.

 

Τον Μάιο, η προθεσμιακή σύμβαση για παράδοση Αυγούστου έφτασε πάνω από 239 δολάρια ανά μεγαβάτ-ώρα ($/MWh), δηλαδή σχεδόν οκταπλάσια από τον ημερήσιο μέσο όρο στις προημερήσιες αγορές του προηγούμενου έτους. Αυτός είναι ο μέσος όρος για 24 ώρες συμβάσεις ισχύος.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να κλειδώσουν ένα τμήμα των προμηθειών τους σε αυτή τη τιμή ή να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο και να αγοράσουν από τις προημερήσιες η και προωριαίες αγορές.


Οι αγορές μικρής διάρκειας – μια ημέρα ή μια ώρα πριν - δεν φαίνονται ανεβασμένες μέχρι στιγμής φέτος, από ότι ήταν τα τελευταία έξι χρόνια, παρόλο που η ζήτηση είναι υψηλότερη και η ισχύς των σταθμών άνθρακα είναι χαμηλότερη.

 

1
 

Η Vistra Energy Corp., ο μεγαλύτερος προμηθευτής στο Τέξας, προέβλεπε ότι θα έχει επιπλέον έσοδα 750 εκατομμυρίων δολαρίων από προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στις πιο καυτές ημέρες του καλοκαιριού. Οι ελλείψεις ενέργειας επρόκειτο να τινάξουν στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς λόγω αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρισμού.

Τώρα, στα μισά του καυτού Τεξανού καλοκαιριού, οι υψηλές τιμές συμβολαίων δεν φαίνονται στον ορίζοντα, μια κα έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο των τιμών των ημερών πριν το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών.


Τι έγινε λοιπόν?

 

Το Electric Reliability Council of Texas Inc. ή Ercot σε συντομογραφία είχε κάνει την εκτίμηση ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας το καλοκαίρι θα ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 4,2 GW την ημέρα.

Ωστόσο όμως, έπιασε 6,6 GW τον Ιούλιο.


Φυσικά το καλοκαίρι στο Τέξας δεν τελειώνει, μέχρι να τελειώσει. Και ο Αύγουστος θα μπορούσε να προσφέρει μερικές κερδοφόρες μέρες.

Και η αιολική ενέργεια συνήθως μειώνεται τον Αύγουστο. Πέρσι έπεσε 26% σε σχέση με τον Ιούλιο.


Ίσως η υπερβολική ζέστη σε συνδυασμό με κάποιες έγκαιρες διακοπές λειτουργίας των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και χαμηλή παραγωγή αιολικής ενέργειας, θα μπορούσε να προκαλέσει μερικές από τις πρώτες ελλείψεις που θα οδηγήσουν τις τιμές ενέργειας στα ύψη για να καλύψουν οι έμποροί την «χασούρα» των «άθλιων περιόδων», όταν οι ισχυροί άνεμοι προκαλούν υπερπροσφορές ενέργειας και οδηγούν τις τιμές κάτω του μηδενός.

 

Για τους εμπόρους λίγες μόνο ώρες σε διογκωμένες τιμές μπορούν να καλύψουν το υπόλοιπο έτος.

Η Ercot έχει τριπλασιάσει το ανώτατο όριο προσφοράς σε ολόκληρο το σύστημα, σε $ 9.000 ανά μεγαβάτ-ώρα από $ 3.000 το 2011.!!!!!

 

(ΣΣ Ο Αίολος να βάλει το χέρι του)


 

28 Ιουλίου 2018

 

Του Chris Martin  With assistance by Brian K Sullivan

 

Πηγή BLOOMBERG