Δύο μέτρα και δύο σταθμά: μελέτη υποστηρίζει ότι πλούσιες χώρες προωθούν «βρώμικη ενέργεια» στην Αφρική.

13 08 2018 | 08:27

Ενώ τα πλούσια κράτη υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις χώρες τους, το 60% της οικονομικής βοήθειας σε ενεργειακά έργα της Αφρικής πήγε σε έργα ορυκτών καυσίμων, εις βάρος της καθαρής ενέργειας.


Από την ανάλυση προέκυψε ότι το 60% των ενισχύσεων για ενεργειακά έργα δαπανήθηκαν για ορυκτά καύσιμα, έναντι μόλις 18% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


Η Oil Change International, μια ομάδα υπεράσπισης της καθαρής ενέργειας που πραγματοποίησε τη μελέτη, εκτιμά ότι η βοήθεια προς τον ενεργειακό τομέα της Αφρικής ήταν $ 59,5δις (£ 45,3δις) από το 2014 έως το 2016.

Διαπίστωσε ότι οι κυβερνήσεις που μείωναν επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα στις χώρες τους, συνέχισαν να χρηματοδοτούν τέτοια έργα στην Αφρική, όπου οι κοινότητες ήδη αντιμετωπίζουν τις χειρότερες επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.


Η Αίγυπτος, η Αγκόλα και η Νότια Αφρική έλαβαν σχεδόν το ήμισυ της ενίσχυσης για ενέργεια κατά την περίοδο αυτή.


Από τις περιφερειακές αναπτυξιακές τράπεζες και τις 10 χώρες που εξετάστηκαν από τη μελέτη, η Κίνα έδωσε το μεγαλύτερο μέρος στον ενεργειακό τομέα, παρέχοντας 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, το 88% των οποίων δαπανήθηκε για ορυκτά καύσιμα.

Δεν φαίνεται να χρηματοδότησε κανένα έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αφρικανική ήπειρο.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των κεφαλαίων επενδύθηκαν σε έργα άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τα υπόλοιπα 13% πήγαν σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.


Μετά την Κίνα έρχεται η Παγκόσμια Τράπεζα (WBG), η Ιαπωνία και η Γερμανία. Σύμφωνα με την έκθεση, η Παγκόσμια Τράπεζα χρηματοδότησε κατά κύριο λόγο την κατασκευή υποδομών για ορυκτά καύσιμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρόλο που ο δανεισμός αναμένεται πια να μειωθεί, μετά από πρόσφατη ανακοίνωση της ότι θα τερματιστεί η χρηματοδότηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το 2019.

Η Παγκόσμια Τράπεζα  αμφισβητεί τις εκτιμήσεις.


Η έκθεση έδειξε ότι λιγότερο από το 2% της βοήθειας προς τον ενεργειακό τομέα της Αφρικής προοριζόταν για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή μικρής κλίμακας αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα, τα οποία οι εμπειρογνώμονες λένε ότι είναι ιδανικά προσαρμοσμένα στην κλίμακα της ηπείρου, την αναπτυξιακή της κατάσταση και την αραιή πληθυσμιακή πυκνότητα.


Μια πρόσφατη έκθεση της ΜΚΟ Tearfund, η οποία προωθεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διαπίστωσε ότι περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, θα εξακολουθούν να μην διαθέτουν ηλεκτρική ενέργεια το 2030.

«Όταν αποφασίζουμε για ενεργειακά έργα στην Αφρική, το πιο σημαντικό ερώτημα πρέπει να είναι, αν το έργο είναι κατάλληλο για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των κατοίκων της Αφρικής», δήλωσε ο Thuli Makama, ανώτερος σύμβουλος για θέματα Αφρικής στο Oil Change International.


Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι μεγάλο μέρος των διμερών δημόσιων οικονομικών για την ενέργεια στην Αφρική ουσιαστικά υποστηρίζει τα εμπορικά συμφέροντα των χωρών-χορηγών.


Ένας εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες ποσοτικοποίησης των δημόσιων οικονομικών για την ενέργεια στην Αφρική, διαφώνησε με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε στην έκθεση και τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για την Παγκόσμια Τράπεζα (WBG).


«Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να βοηθήσει τις χώρες να βελτιώσουν την πρόσβαση τους σε οικονομικά προσιτή, αξιόπιστη και βιώσιμη ενέργεια στην Αφρική και σε άλλες περιοχές».
Πρόσθεσε ότι η WBG είχε χρηματοδοτήσει το 25% του συνόλου των ηλιακών έργων μίνι-δικτύων στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Ασία, και ήταν «σε καλό δρόμο για να καλύψει το 20% των συνολικών προβλεπόμενων επενδύσεων που απαιτούνται για ηλιακά συστήματα οικιακής χρήσης εκτός δικτύου στον αναπτυσσόμενο κόσμο τα επόμενα τέσσερα χρόνια ».


Είπε επίσης ότι ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας έχει υπερβεί τον στόχο για τη χρηματοδότηση της κλιματικής αλλαγής για το 2020, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης υποστήριξης ή ενσωμάτωσης 18 GW νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για την μόχλευση περισσότερων από 10 δισ. δολαρίων ιδιωτικής χρηματοδότησης για καθαρή ενέργεια τα τελευταία δύο χρόνια.»


Ο Guardian προσέγγισε την Τράπεζα Ανάπτυξης της Κίνας (China Development Bank ) για σχόλια, αλλά δεν έλαβε απάντηση πριν από τη δημοσίευση του άρθρου.


Οι επιστήμονες έδειξαν το 2015 ότι για να διατηρηθεί το διεθνώς συμφωνημένο όριο για την υπερθέρμανση του πλανήτη των 2οC, τότε τα περισσότερα υπάρχοντα αποθέματα ορυκτών καυσίμων πρέπει να παραμείνουν στο έδαφος. Πέρυσι, οι G20 είχαν κατηγορηθεί για υποκρισία επειδή έβγαζαν πύρινους λόγους για την κλιματική αλλαγή, αλλά παρείχαν 4 φορές περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα από ότι σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

23 Ιουλίου 2018

 

Της Karen McVeigh @karenmcveigh1

 

Πηγή The Guardian

 

Περισσότερα