Ειδικό διαγωνισμό εξετάζει το ΥΠΕΝ για έργα ΑΠΕ άνω των 250 Μεγαβάτ – Αρνητική η Κομισιόν στις ατομικές κοινοποιήσεις.

Το σενάριο διενέργειας μίας ανταγωνιστικής διαδικασίας ειδικά για αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος άνω των 250 Mεγαβάτ, μελετά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, αφετηρία αποτέλεσε η αρνητική στάση της Κομισιόν, σχετικά με την ενίσχυση μέσω ατομικών κοινοποιήσεων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων που έχουν ισχύ η οποία ξεπερνά αυτό το «κατώφλι». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διερεύνηση αυτού του ενδεχομένου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, χωρίς να μπορεί να προδικαστεί προς ώρας ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις του υπουργείου. Αν ωστόσο πάρει όντως το «πράσινο φως» μια τέτοια ανταγωνιστική διαδικασία, θα δώσει τη δυνατότητα να «κλειδώσουν» τιμή αναφοράς γύρω στα 2 έργα. 

Η αρνητική στάση της DG Comp διαφάνηκε έπειτα από σχετική «κρούση» του ΥΠΕΝ για τη διαδικασία των ατομικών κοινοποιήσεων, με την Κομισιόν να απαντά ότι δεν μπορεί να εγκρίνει την κατακύρωση τιμών αναφοράς με τη συγκεκριμένη «φόρμουλα» σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Όπως διαμηνύθηκε στο υπουργείο, πουθενά στην Ε.Ε. δεν έχει δοθεί «ταρίφα» μέσω ατομικής κοινοποίησης για κάποιο έργο των δύο αυτών τεχνολογιών, το οποίο μπορεί να διεκδικήσει ενίσχυση συμμετέχοντας σε ανταγωνιστικές διαδικασίες. 

Όπως είναι φυσικό, η απάντηση αυτή καθιστά εκ των προτέρων καταδικασμένη την οποία απόπειρα υποβολής από το ΥΠΕΝ ατομικής κοινοποίησης για κάποιο μεγάλο έργο. Κι αυτό γιατί το μόνο αποτέλεσμα θα είναι το αίτημα ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας να απορριφθεί τελικά, με την επένδυση να παραμένει «παγωμένη» για το χρονικό διάστημα που θα εξετάζεται το αίτημα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει γίνει δέκτης αρκετά σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, για την υλοποίηση αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων άνω των 250 MW, με «όχημα» τις ατομικές κοινοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, η σκέψη για τη διενέργεια διαγωνισμού πηγάζει από το γεγονός ότι, λόγω οικονομίας κλίμακας, τέτοια έργα θα κλειδώσουν ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.  

Σε κάθε περίπτωση, το νέο σχήμα διαγωνισμών για την περίοδο 2021-2024, που έχει υποβάλει το ΥΠΕΝ στην DG Comp, δίνει τη δυνατότητα διεξαγωγής μίας τέτοιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Κι αυτό γιατί, πέρα από τους έξι κοινούς διαγωνισμούς για αιολικά και φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,1 Γιγαβάτ, προβλέπει και τη διεξαγωγή δημοπρασιών συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, για μονάδες ΑΠΕ άλλων κατηγοριών. Σε αυτές τις κατηγορίες, περιλαμβάνονται επίσης τα «μικρά» φωτοβολταϊκά έως 1 Μεγαβάτ, καθώς και έργα σε περιοχές που είναι σήμερα κορεσμένες.  

 

 

17 Μαϊου 2021

energypress