4 μήνες πίσω στην εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ τα κοινά αιτήματα «μικρών» ΑΠΕ - Τι προτείνει η Επιτροπή του ΥΠΕΝ στο πλαίσιο της νέας απλοποίησης

Χρονική προτεραιότητα κατά τέσσερις μήνες στην εξέταση από τον ΑΔΜΗΕ των αιτήσεων για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από έργα με Βεβαίωση Παραγωγού, έναντι των κοινών αιτημάτων «μικρών» σταθμών (στα χαρτοφυλάκια των οποίων επομένως περιλαμβάνονται μονάδες που δεν «έρχονται» από τη ΡΑΕ), εισηγείται σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Αδειοδότησης ΑΠΕ, για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τη συσσώρευση ομαδικών αιτήσεων στον ΑΔΜΗΕ από χιλιάδες μικρούς σταθμούς. 

Η πρόταση παρουσιάσθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη της Επιτροπής και προβλέπει πως το αίτημα από ένα έργο με Βεβαίωση Παραγωγού θα θεωρείται σαν να έχει κατατεθεί 4 μήνες νωρίτερα από την πραγματική ημερομηνία υποβολής του. Επομένως, αν μία τέτοια αίτηση κατατεθεί στον ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα το επόμενο φθινόπωρο, στις 10 Σεπτεμβρίου, θα έχει προβάδισμα στην εξέτασή του από τον Διαχειριστή, έναντι των κοινών αιτημάτων από «μικρά» έργα τα οποία θα υποβληθούν από τις 10 Μαΐου κι έπειτα. 

Πιο εμπροσθοβαρής η εγγυητική για την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης 

Όπως είναι γνωστό, κεντρικό θέμα της χθεσινής σύσκεψης ήταν η παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για την απλοποίηση των επόμενων σταδίων της αδειοδοτικής διαδικασίας, και πιο συγκεκριμένα από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, έως την Άδεια Λειτουργίας. Απλοποίηση που, όπως είχε αναφέρει και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ Α. Σδούκου στην εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχει ως βασικό «πυλώνα» τη μείωση των δικαιολογητικών, αλλά και την πλήρη ψηφιοποίηση όλη της διαδικασίας, μέσω του ενιαίου πληροφοριακού συστήματος που θα δημιουργηθεί, και το οποίο θα έχει τον ρόλο «πύλης εισόδου» για τους επενδυτές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο της Επιτροπής είναι η εγγυητική επιστολή για την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης να αποτελέσει ένα πιο ισχυρό «φίλτρο», το οποίο θα πιστοποιεί την οικονομική φερεγγυότητα του επενδυτή. Έτσι, προτείνει η κατάθεσή της να «μεταφερθεί» νωρίτερα, και πιο συγκεκριμένα μαζί με την υποβολή της αίτησης. Σήμερα, αντίθετα, η εγγυητική κατατίθεται μετά την έκδοση της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, μέσα σε μία προθεσμία δύο μηνών. 

«Πέναλτι» στους Διαχειριστές για καθυστερήσεις στις συνδέσεις 

Όσον αφορά την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης, σύμφωνα με πληροφορίες προτείνεται να δημιουργηθούν Κύκλοι υποβολής αιτήσεων στους δύο διαχειριστές, με βάση τυποποιημένα έντυπα για να απλοποιηθεί η υποβολή τους από τους επενδυτές. Στην περίπτωση που το έργο προβλέπεται να εγκατασταθεί σε ιδιωτική έκταση, ο Διαχειριστής απαλλάσσεται από τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού, ο οποίος θα γίνεται από ιδιώτη δικηγόρο. Κάτι που σημαίνει και λιγότερο φόρτο για τον Διαχειριστή, αλλά και πιο γρήγορη διεκπεραίωση της αίτησης. 

Από την άλλη πλευρά, προβλέπεται να θεσπισθούν ποινές στους Διαχειριστές για μη δικαιολογημένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συνδέσεων των νέων έργων. Επίσης, για μεγαλύτερη διαφάνεια, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ θα αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τόσο τα αιτήματα σύνδεσης, όσο και της χορηγήσεις. 

Παράλληλα, πρόταση της Επιτροπής είναι να απλοποιηθεί η διαδικασία των τροποποιήσεων, ώστε όταν οι αλλαγές δεν είναι σημαντικές, να μην χρειάζεται ουσιαστικά να επανεκκινείται η αδειοδοτική διαδικασία. Αντίθετα, σε αυτές τις περιπτώσεις θα γίνεται μία απλή κοινοποίηση από τον επενδυτή προς την αδειοδοτούσα αρχή, ώστε να ενημερωθεί ο φάκελος του έργου. 

 

 

27 Απριλίου 2021

energypress