Μόνο το 13% των ωκεανών παραμένει άθικτο.
Παρά το γεγονόςότι καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, το 70%, μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα των ωκεανών έχει μείνει ανεπηρέαστο από τις ανθρώπινες επεμβάσεις (αλιεία, ναυτιλία, ρύπανση), και διατηρεί τους πληθυσμούς των οικοσυστημάτων του ως είχαν, σύμφωνα με εκτενή μελέτη.
Οι ελάχιστες αυτές περιοχές οφείλουν τη διάσωσή τους, στο γεγονός ότι βρίσκονται στις πολικές περιοχές ή στο μέσο της ανοικτής θαλάσσης, σε διεθνή ύδατα που καμία χώρα δεν έχει δικαιοδοσία.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, στις επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις οποίες οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν την αλιεία ανοικτής θαλάσσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο και τα τελευταία αυτά παρθένα μέρη των ωκεανών. Για την προστασία της θαλάσσιας ζωής πρέπει να περικοπούν δραστικά.
Εκτός από την αλιεία, που σύμφωνα με τη Scientific American, καλύπτει τετραπλάσια έκταση από αυτή που καλύπτει η γεωργία, προκαλώντας την εξάντληση κατά 90% των πιο σημαντικών ειδών, υπάρχει και ο σημαντικός παράγοντας της ρύπανσης από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η άντληση υδρογοναθράκων.
Τρανταχτά παραδείγματα αποτελούν αυτό της ρωσικής Gazprom, που το 2014 άντλησε τα πρώτα βαρέλια πετρελαίου από περιοχή της Αρκτικής που πριν την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων, ήταν απροσπέλαστη. Σχέδια για γεώτρησης στην Αρκτική για φυσικό αέριο έχουν πολλές χώρες, όπως η Ρωσία, η Γαλλία, ο Καναδάς και η Κίνα.
Παράλληλα αρνητικό αντίκτυπο στα θαλάσσια οικοσυστήματα έχει και η τεραστίων διαστάσεων ρύπανση από πλαστικά.
Η μόνη φωτεινή πλευρά της υπόθεσης για την ώρα, είναι οι διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ με στόχο μια «συμφωνία του Παρισιού για τη θάλασσα», και η προσπάθεια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου στον κόσμο στην Ανταρκτική.
27 Ιουλίου 2018
Πηγή: ZME science, The Independent
Περισσότερα: conservation oceans