Πόσο χρήσιμοι είναι οι ανεμιστήρες σε ένα κύμα καύσωνα;
Κατ' αρχάς ο λόγος για τον οποίο αισθάνεστε πιο καλά με έναν ανεμιστήρα έχει να κάνει με το σύστημα δέρματος και νερού στο σώμα. Ο αέρας, όσο ζεστός κι αν είναι, περνώντας από το δέρμα σας, εξατμίζει το νερό του ιδρώτα, με αποτέλεσμα εν τέλει δροσιστικά ευεργετικό για την περιοχή και για εσάς.
Φυσικά, αν η θερμοκρασία ανέβει πάρα πολύ, η εφίδρωση δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον καυτό αέρα που φυσάει στο πρόσωπό σας, οπότε ένας ανεμιστήρας μπορεί κάποιες φορές να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
Ένας ηλεκτρικός ανεμιστήρας δεν λειτουργεί όπως το κλιματιστικό, δηλαδή ψύχοντας.
Αν τον χρησιμοποιείτε μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα, είναι πιθανό ο αέρας που φυσάει να είναι πιο ζεστός από το σώμα σας, λειτουργώντας δηλαδή όπως θερμαίνει ένας φούρνος με αέρα το φαγητό.
«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι οι άνθρωποι να σταματήσουν να χρησιμοποιούν ανεμιστήρες, γιατί στις συνηθισμένες υψηλές θερμοκρασίες δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ανεμιστήρες μπορούν να είναι επωφελείς», δήλωσε ο συγγραφέας μίας σχετικής μελέτης Craig Crandall, καθηγητής ιατρικής στο ιατρικό κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Texas στο Ντάλας.
«Λέμε μόνο ότι σε ορισμένες συνθήκες, όπως ένα ακραίο κύμα καύσωνα, οι ανεμιστήρες μπορεί να είναι επιβαρυντικοί».
Σύμφωνα με το BBC τα αποδεικτικά στοιχεία για τους ανεμιστήρες δεν είναι ξεκάθαρα.
Κάποιες μελέτες καταλήγουν ότι οι ανεμιστήρες προσφέρουν βοήθεια, άλλες ότι μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα αν η θερμοκρασία είναι ήδη πολύ υψηλή.
Γενικά εκτιμάται ότι σε θερμοκρασίες μέχρι 35C (95F) οι ανεμιστήρες προσφέρουν βοήθεια δροσισμού.
Κάποιες μελέτες τοποθετούν τον πήχη στους 37C (98.6F) ή και λίγο παραπάνω.
Πάνω από αυτήν την θερμοκρασία όμως ουσιαστικά ο ζεστός αέρας χειροτερεύει την κατάσταση και σε ακραίες περιπτώσεις θα μπορούσε να προκαλέσει και αφυδάτωση.
Γιατί λειτουργεί ένας ανεμιστήρας πιο αποτελεσματικά για τους νέους, αλλά όχι απαραίτητα για τους ηλικιωμένους;
Όσο γερνάμε, ο οργανισμός καθίσταται όλο και λιγότερο αποτελεσματικός στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Για παράδειγμα, τα αιμοφόρα αγγεία που είναι απαραίτητα για τη μεταφορά θερμότητας γίνονται λιγότερο ευαίσθητα όσο μεγαλώνουμε και έτσι οι ηλικιωμένοι τείνουν να ιδρώνουν λιγότερο.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση κλιματισμού.
Αν αυτό όμως δεν αποτελεί μια επιλογή, η εφαρμογή μιας υγρής πετσέτας και η ενυδάτωση με υγρά ίσως να κάνει την κατάσταση πιο ανεκτή.
30 Ιουλίου 2018
Του Tibi Puiu
Πηγή: ZME Science