Φωτοβολταϊκά και βιοποικιλότητα πάνε μαζί;

03 08 2018 | 09:17

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τα ηλιακά πάρκα μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την τοπική βιοποικιλότητα της περιοχής που βρίσκονται.

Η βιοποικιλότητα είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ζωής. Η απώλειά της στερεί από τις μελλοντικές γενιές αναντικατάστατη γενετική πληροφορία, μειώνει τις δυνατότητες διαβίωσης, και θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα.

Μόλις εγκατασταθούν, τα ηλιακά πάρκα επιτελούν το έργο τους χωρίς να ενοχλούν με κανένα τρόπο το περιβάλλον. Με τη σωστή διαχείριση τους, μπορούν να φιλοξενήσουν μεγάλο κομμάτι χλωρίδας και πανίδας που βελτιώνει την αισθητική αξία και συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, των υδάτων, της διάβρωτικότητας του εδάφους, και της ρύπανσης, παρέχοντας παράλληλα την ευκαιρία για κοινωνική συμμετοχή και εκπαίδευση.

Η NextEnergy σημειώνει ότι οι ευκαιρίες αυτές για την προστασία και την ενίσχυση του φυσικού περιβάλλοντος έχουν παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία.

Δεδομένου ότι η τοποθεσία που επιλέγεται για τα ηλιακά πάρκα είναι γενικά είτε χαμηλής ποιότητας είτε προέρχεται από ένα σχετικά εντατικό κύκλο καλλιέργειας, συχνά διατίθεται για βλάστηση χορταριού για βοσκή σε ορίζοντα 25-30 ετών.

Εκεί ακριβώς βρίσκεται η ευκαιρία για ανάδειξη του τοπικού περιβάλλοντος, αφού είναι στο χέρι του διαχειριστή του πάρκου η φροντίδα του, έτσι ώστε σε μία περιοχή που αλλιώς θα παρέμενε ανεκμετάλλευτη, να μπορεί να γίνεται εποχική βόσκηση προβάτων, η ανάπλαση ενός μικρού υγροβιοτόπου ώστε να μπορεί να αποτελέσει σπίτι για διάφορα αμφίβια, καθώς και η ανάπτυξη σειράς καλλιεργειών, η συγκομιδή των οποίων δεν επηρεάζει τη λειτουργία του πάρκου.

 

23 Ιουλίου 2018

Του Ross Grier

Πηγή: the ecologist