Για λόγους επάρκειας, ο ΑΔΜΗΕ λέει «όχι» στο κλείσιμο της «Μεγαλόπολη 3» εντός του 2021 – Τι αναφέρει σε έγγραφό του προς τη ΔΕΗ

Σε σύσταση για λόγους επάρκειας ισχύος να μην κλείσει η «Μεγαλόπολη 3» μέσα στο 2021, πολλώ δε μάλλον στο τέλος Μαρτίου όπως ήταν το σχέδιο της ΔΕΗ, προχωρά ο ΑΔΜΗΕ. Στο έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στη ΡΑΕ και τη ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ τοποθετείται σε δύο επιστολές που έχει στείλει η επιχείρηση, αναφορικά με την απόσυρση των λιγνιτικών της μονάδων.

Η πρώτη επιστολή αφορά ειδικά τη «Μεγαλόπολη 3», με τη ΔΕΗ να γνωστοποιεί την πρόθεσή της να προχωρήσει στο σβήσιμο της μονάδας έως τα τέλη Μαρτίου. Στη δεύτερη, η ΔΕΗ αναφέρεται στην επιθυμία της για πρόωρη διακοπή της λειτουργίας όλου του λιγνιτικού της χαρτοφυλακίου έως το τέλος του φετινού Αυγούστου, στο βαθμό βεβαίως που αυτό θα ήταν εφικτό από πλευράς επάρκειας του συστήματος.

Αναφορά στο έγγραφο του ΑΔΜΗΕ έκανε χθες από το Power and Gas Supply Forum του energypress ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο της ανάγκης διατήρησης των λιγνιτικών μονάδων, παρόλο που είναι ζημιογόνες, για λόγους ευστάθειας. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της επιχείρησης, ο Διαχειριστής ενημερώνει πως δεν συναινεί για καμία επίσπευση απόσυρσης καμίας μονάδας, σε σχέση με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί για το διάστημα 2021-2023. Επομένως, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί για τη ζημία από τη διατήρηση των λιγνιτών, με την έγκριση από τις Βρυξέλλες του σχήματος Στρατηγικών Εφεδρειών που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και στο έγγραφο ο ΑΔΜΗΕ αναλύει εκτενώς τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε το δεύτερο σενάριο, σχετικά με το πρόωρο «σβήσιμο» του συνόλου των λιγνιτικών μονάδων έως το τέλος του καλοκαιριού (για το οποίο όπως είναι φυσικό δεν συναινεί), παράλληλα είναι αρνητικός και στην πιο γρήγορη απόσυρση της «Μεγαλόπολη 3». Για αυτό επικαλείται την πρόσφατη επικαιροποίηση της Μελέτης Επάρκειας Ισχύος, σύμφωνα με την οποία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η κρισιμότερη περίοδος είναι η διετία  2021-2022 - και μάλιστα ιδιαίτερα το τρέχον έτος.

Επομένως, ο Διαχειριστής σημειώνει πως για το παραπάνω χρονικό διάστημα, το ηλεκτρικό σύστημα θα γινόταν ιδιαίτερα ευάλωτο στην περίπτωση που αφαιρείτο πρόσθετη θερμοηλεκτρική ισχύς, χωρίς να προστεθεί νέο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό. Η επισήμανση αυτή «φωτογραφίζει» ουσιαστικά τη «Μεγαλόπολη 3», καθώς ο εν λόγω λιγνιτικός σταθμός αποτελεί την εμπροσθοβαρή παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των λιγνιτών της ΔΕΗ που περιλαμβάνεται στο ΕΣΕΚ, σύμφωνα με το οποίο φέτος θα σβήσουν οι «Καρδιά 3» και «Καρδιά 4».

Νέο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό αναμένεται να προστεθεί το επόμενο έτος, ξεκινώντας από τον νέο σταθμό συνδυασμένου κύκλου (CCGT) 826MW της Mytilineos, η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας  του οποίου τοποθετείται στο τέλος του τέταρτου τρίμηνου του 2021. Επίσης, εντός του 2022 προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία η «Πτομελαΐδα 5» - σε πρώτη φάση, με καύσιμο τον λιγνίτη.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η «Μεγαλόπολη 3» προοριζόταν να σβήσει το 2022. Ωστόσο, η διακοπή της λειτουργίας της είχε μεταφερθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως είχε ανακοινωθεί το προηγούμενο φθινόπωρο. Η αναγγελία είχε γίνει από τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του masterplan για την απολιγνιτοποίηση, όπου είχε αναφέρει πως η μονάδα θα «σβήσει» έξι μήνες νωρίτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΑΔΜΗΕ στο έγγραφό του περιγράφει με μελανά χρώματα τις επιπτώσεις που θα είχε η διακοπή λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων φέτος το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, το σύστημα θα μπορούσε να καλύψει αιχμές ζήτησης μέχρι 7,3 Γιγαβάτ και ημερήσια ζήτηση έως 135 Γιγαβατώρες. Ωστόσο, με την ανάκαμψη της κατανάλωσης και τη συνακόλουθη αύξηση της ζήτησης, προβλέπονται αιχμές έως 9,5 Γιαγβάτ και ημερήσιες καταναλώσεις έως 180 Γιγαβατώρες.

Σύμφωνα επίσης με τον ΑΔΜΗΕ, το έλλειμμα ισχύος θα άγγιζε τα 1.000 Μεγαβάτ, με μοναδική επιλογή να καλυφθεί μέσω των εισαγωγών. Στην περίπτωση που αυτό δεν γινόταν, τότε θα έπρεπε να γίνονται τοπικές διακοπές ηλεκτροδότησης.

 

 

 

1 Απριλίου 2021

energypress