Και η σοκολάτα κινδυνεύει από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

01 08 2018 | 12:18

Μελέτη συμπεραίνει πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την παραγωγή κακάο.


Η παγκόσμια παραγωγή κακάο θα μπορούσε να κινδυνεύσει από την αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με νέα μελέτη του Διεθνούς Κέντρου για την Τροπική Γεωργία (CIAT), η οποία αναφέρει ότι οι τιμές είναι πιθανό να ανέλθουν στα ύψη εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα.

Η έκθεση προβλέπει ότι η αναμενόμενη μέση αύξηση της θερμοκρασίας κατά περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050 θα κάνει πολλές περιοχές παραγωγής κακάο στη Δυτική Αφρική - πηγή πάνω από το 50% της παραγωγής - πολύ ζεστές για να συνεχίσουν την καλλιέργεια.

Και η έκθεση αναφέρει ότι η πτώση θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και από το 2030.

 

Στην έκθεση, «Predicting the Impact of Climate Change on the Cocoa-Growing Regions in Ghana and Côte d'Ivoire, CIAT» ο CIAT προβλέπει ότι σε θερμότερες συνθήκες, τα κακαόδεντρα θα δυσκολεύονται να βρουν αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου.

Και οι πιο ξηρές από ότι συνήθως εποχές, δεν θα βοηθήσουν τα κακαόδεντρα.Ο CIAT αναφέρει:


«Μέχρι το 2050, άνοδος κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου θα επηρεάσει δραστικά την παραγωγή στις πεδινές περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων περιοχών παραγωγής Moyen-Comoe, Sud-Comoe και Agneby στην Ακτή του Ελεφαντοστού και της Western και Brong Ahafo στην Γκάνα. Οι αγρότες στις περιοχές αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, δεδομένου ότι η παραγωγή κακάου αποτελεί συχνά την κύρια πηγή εισοδήματός τους. Πολλοί από αυτούς τους αγρότες χρησιμοποιούν τα κακάο τους σαν μηχανήματα ATM», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης του Dr. Peter Laderach.

«Επιλέγουν και πωλούν άμεσα την πρώιμη παραγωγή για να αντλήσουν γρήγορα μετρητά για σχολικά έξοδα ή ιατρικά έξοδα. Τα δέντρα παίζουν έναν απολύτως κρίσιμο ρόλο στην αγροτική ζωή».


Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι οι ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια του κακάου θα βρίσκονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα - αλλά η περισσότερη Δυτική Αφρική είναι σχετικά επίπεδη, επομένως δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις σε μεγαλύτερα υψόμετρα για να μεταφερθεί η παραγωγή.


Ωστόσο, ακόμη και αν βρεθούν τέτοιες εκτάσεις, η δημιουργία νέων περιοχών παραγωγής κακάο θα συνοδευόταν από αποψίλωση δασών και σημαντικών οικοτόπων για τη χλωρίδα και την πανίδα. Και αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε ακόμη περισσότερη επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.Ο κ. Laderach δήλωσε: «Τα καλά νέα είναι ότι η έκθεση ποσοτικοποιεί τους κινδύνους και εντοπίζει έγκαιρα τις ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές για την ανάληψη αποτελεσματικών ενεργειών προσαρμογής».


Η μελέτη είναι η πρώτη σε μια σειρά που τους επόμενους μήνες θα εξετάσει επίσης τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα φιστίκια  Κασίους και στο βαμβάκι.

 

Πηγη TREE HUGGER

 

Της Rachel Cernansky

Περισσότερα