400 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για μονάδες κεντρικής αποθήκευσης – Προηγείται η έγκριση του μηχανισμού από DG Energy και DG Comp
Στην προώθηση επενδύσεων για την ανάπτυξη μονάδων κεντρικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας θα συμβάλει το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η σχετική πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται στις δράσεις που πρόκειται να ενταχθούν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης.
Για το σκοπό αυτό, το ΥΠΕΝ έχει «δεσμεύσει» 400 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια που διεκδικεί η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν για την επιδότηση σχετικών πρότζεκτ, ενώ για τον μηχανισμό με τον οποίο θα διατεθούν βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους αξιωματούχους της Κομισιόν. Όταν οριστικοποιηθεί το σχήμα, τότε θα κοινοποιηθεί στην DG Energy και την DG Comp, καθώς θα πρέπει να λάβει την έγκριση και των δύο Γενικών Διευθύνσεων της Κομισιόν, για να τεθεί σε εφαρμογή.
Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά άλλα στοιχεία σχετικά με το σχήμα στήριξης, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα βασίζεται σε ανταγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη των επιλέξιμων έργων. Επίσης, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση θα είναι επενδύσεις και στις δύο τεχνολογίες κεντρικής αποθήκευσης, δηλαδή σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς καθώς και μονάδες συσσωρευτών. Εξάλλου, όπως είχε δείξει η έρευνα του ΕΜΠ για την κεντρική αποθήκευση, που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ, η καλύτερη λύση κεντρικής αποθήκευσης είναι ο συνδυασμός αντλησιοταμιευτικών έργων και μπαταριών, καθώς κάθε μία τεχνολογία καλύπτει διαφορετικές ανάγκες.
Η ίδια μελέτη είχε αναδείξει τον καθοριστικό ρόλο της κεντρικής αποθήκευσης στη μείωση των περικοπών της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής (όσο θα αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα), αλλά και τα υπόλοιπα οφέλη για το σύστημα – όπως τη συμβολή αυτών των συστημάτων στη μείωση κόστους παραγωγής, στην παροχή εφεδρειών και ευελιξίας, αλλά και στην επάρκεια ισχύος. Σύμφωνα με το ΕΜΠ, για τη συμμετοχή 60% ΑΠΕ στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, τα βέλτιστα οφέλη θα προκύψουν από συστήματα συνολικής ισχύος 1500-1750 MW.
Αντλησιοταμίευση
Όσον αφορά την αντλησιοταμίευση, εμβληματικό υποψήφιο έργο αποτελεί ο σταθμός που η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Αμφιλοχία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Η επένδυση θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ και, πέρα από την υψηλή προστιθέμενη αξία (άνω του 70%), ένα ακόμη σημαντικό όφελος είναι πως θα συμβάλει στην απανθρακοποίηση του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής με το μικρότερο δυνατό κόστος.
Άλλωστε, πρόσφατη μελέτη του Imperial College έδειξε πως η αντλησιοταμίευση μπορεί να μειώσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για την αντιστάθμιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ, περιορίζοντας την ανάγκη νέων διασυνδέσεων και υποκαθιστώντας περισσότερο κοστοβόρες λύσεις για τη διασφάλιση φορτίου βάσης με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα. Παρόμοια οφέλη προβλέπονται και από τη μονάδα αντλησιοταμίευσης που προορίζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης, ισχύος 180 MW, η οποία βρίσκεται επίσης σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης.
Μονάδες συσωρευτών
Από την άλλη πλευρά, η σημασία της κεντρικής αποθήκευσης στην ενεργειακή μετάβαση, και οι επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν από αυτήν, αποτελεί φυσικό έναυσμα για ολοένα περισσότερους επενδυτές, ώστε να πάρουν «θέση» στον εν λόγω αναδυόμενο κλάδο. Ενδεικτικό είναι ότι, όπως έχει γράψει το energypress, ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου άγγιζε τα 2,7 Γιγαβάτ η συνολική ισχύς των σταθμών κεντρικής αποθήκευσης, για τους οποίους είχαν υποβληθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για την έκδοση αδειών παραγωγής.
Το «παρών» στη σχετική λίστα έδινε η αίτηση της Eunice για τη μονάδα ισχύος 250 MW που σχεδιάζει η εταιρεία να εγκαταστήσει στη Δυτική Μακεδονία. Αίτηση που έλαβε πριν από δύο εβδομάδες το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, με τη χορήγηση άδειας παραγωγής για τη μονάδα στην Πτολεμαΐδα, αλλά και για το «δίδυμο» σύστημα αποθήκευσης που η εταιρεία προορίζει προς εγκατάσταση στη Μεγαλόπολη, και για το οποίο υπέβαλε στην πορεία δεύτερο αίτημα. Επίσης, 25 αιτήσεις για άδειες παραγωγής είχε υποβάλει η Egnatia Group, με τα προς ανάπτυξη έργα να έχουν πλέον εξαγοραστεί από τη Mytilineos, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας των δύο εταιρειών.
Μάλιστα, από τότε στα υποψήφια έργα έχουν προστεθεί άλλες 8 μονάδες συσσωρευτών από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία υπέβαλε στα τέλη Φεβρουαρίου στη ΡΑΕ τις σχετικές αιτήσεις για άδειες παραγωγής. Οι μονάδες προορίζονται για εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικά πεδία, στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ενώ η επένδυση για την υλοποίησή τους εκτιμάται σε πάνω από 500 εκατ. ευρώ. Η συνολική ισχύς τους ανέρχεται σε 1 Γιγαβάτ (GW), ενώ η χωρητικότητά τους σε 3 Γιγαβατώρες (GWh).
Αρκετά νωρίτερα, και συγκεκριμένα στα τέλη Δεκεμβρίου, η εταιρεία «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΠΥΡΙΤΙΟΥ Α.Ε» του Ομίλου Κοπελούζου έλαβε άδειες παραγωγής για δύο μονάδες συσσωρευτών, αποθηκευτικής ισχύος 150 MW έκαστη. Οι δύο μονάδες χωροθετούνται στις ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης και Πάτρας.
16 Μαρτίου 2021
energypress