Εντυπωσιακά "έκλεισε" το ομόλογο της ΔΕΗ – Υπερκάλυψη πάνω από 6 φορές - Στο 3,875% το κουπόνι - "Σήκωσε" 650 εκατ. ευρώ
(upd20:49) Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού Α.Ε. («ΔΕΗ») ανακοίνωσε σήμερα την επιτυχή τιμολόγηση της πρώτης διεθνούς προσφοράς ομολογιών με ρήτρα αειφορίας ύψους ποσού €650 εκατομμυρίων, με επιτόκιο 3,875% και λήξη το 2026, με τιμή έκδοσης 100%.
Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιχείρησης, "οι Ομολογίες θα εκδοθούν σύμφωνα με το Άρθρο 59, παράγραφο 2, και το Άρθρο 74 του νόμου 4548/2018, και το Άρθρο 14 του νόμου 3156/2003 και θα διέπονται από το δίκαιο της Νέας Υόρκης.
Τα έσοδα από την Προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού, για γενικούς εταιρικούς σκοπούς και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της Προσφοράς. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των Ομολογιών Βιωσιμότητας στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου προς διαπραγμάτευση στην Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) αυτού, ή σε κάποιον άλλο τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Προσφορά έχει προγραμματιστεί να διακανονιστεί την 18η Μαρτίου 2021, με την επιφύλαξη εκπλήρωσης των συνήθων προϋποθέσεων ολοκλήρωσης τέτοιου είδους συναλλαγών.
H HSBC Continental Europe S.A. και η Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως από κοινού Διεθνείς Συντονιστές και Κύριοι Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών, η Citigroup Global Markets Europe AG ενεργεί ως από κοινού Διεθνής Συντονιστής και Συνδιαχειριστής του Βιβλίου Προσφορών, και οι Alpha Bank Α.Ε., Ambrosia Capital Ltd, AXIA Ventures Group Limited, Credit Suisse Securities, Sociedad de Valores, S.A., Eurobank Α.Ε., J.P. Morgan AG, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργούν ως από κοινού Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών σε σχέση με την Προσφορά. Η HSBC Continental Europe S.A. επίσης ενεργεί ως Σύμβουλος Διάρθρωσης για Ομολογίες Βιωσιμότητας (Sustainability-Linked Bond Structuring Advisor).
Η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ο μοναδικός ιδιοκτήτης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., 100% θυγατρική της, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε περίπου 6,1 εκατομμύρια πελάτες. Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ΔΕΗ είναι στην πρώτη γραμμή στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας και αναπόσπαστο μέρος του εξηλεκτρισμού της χώρας. Η ΔΕΗ είναι εισηγμένη και οι μετοχές της είναι υπό διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με κεφαλαιοποίηση περίπου €2,1 δισεκατομμυρίων στις 11 Μαρτίου 2021".
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
(upd18:40) Υπεράνω κάθε προσδοκίας "κινήθηκε" το ομόλογο της ΔΕΗ στις αγορές, καταγράφοντας σημαντική ανταπόκριση από επενδυτές με αποτέλεσμα να καθίσταται επιτρεπτό στην επιχείρηση να τροποποιήσει τον αρχικό της σχεδιασμό. Εξαιτίας της πολύ μεγάλης προσφοράς που υπερκάλυψε κατά 6 φορές το αρχικό ποσό της έκδοσης, το κουπόνι διαμορφώνεται σε τέτοια επίπεδα (κοντά στο 3,875% έναντι του αρχικού guidance για 4%- 4,25%), με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να εξετάζει να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, αντί για 500 εκατ. όπως το προ ημερών πλάνο.
Καλά νέα έρχονται και όσον αφορά την ποιότητα των επενδυτών, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες, περίπου το 70% των προσφορών προέρχεται από ξένα funds, εκ των οποίων αρκετά ανήκουν στους real time investors, δηλαδή επενδυτές που τοποθετούνται στην πραγματική οικονομία.
Τμήμα του ποσού που θα αντλήσει η επιχείρηση θα διατεθεί για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού (όπως και τα επιπλέον 150 εκατ ευρώ), μεγάλο τμήμα θα διατεθεί για υλοποίηση του νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου για το πράσινο μετασχηματισμό της, ενώ ένα μικρό μέρος θα διατεθεί για δαπανών και εξόδων την προσφοράς.
Δέλεαρ για τους επενδυτές, το ελκυστικό κουπόνι, τα επίπεδα του οποίου δύσκολα συναντώνται σε εταιρικε΄ς εκδόσεις χωρών της ζώνης του ευρώ, καθώς επίσης τα χαρακτηριστικά του ομολόγου, δηλαδή τα γενικότερα κριτήρια ESG, που συνοδεύουν την έκδοση, ακόμη και αν αυτή είναι χωρίς εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με αυτά, η ΔΕΗ δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Το «ομόλογο βιωσιμότητας» είναι πενταετούς διάρκειας, λήξης 2026, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τις S&P και Fitch με σταθερές προοπτικές, δηλαδή βαθμολογία ανάλογη με την αξιολόγηση της επιχείρησης από τους δύο διεθνείς τους οίκους.
Η ανταπόκριση της αγοράς στο «ομόλογο βιωσιμότητας» της ΔΕΗ επιβεβαιώνει μια γενικότερη τάση παγκοσμίως γι' αυτού τους είδους τα προϊόντα. Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, έως και σήμερα, ολοένα και περισσότερα funds επιλέγουν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που πληρούν κριτήρια περιβαλλοντικά, κοινωνικά καθώς και κριτήρια διακυβέρνησης (Environmental, Social and Governance- ESG), ακολουθώντας μια παγκόσμια τάση.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι από το 2015 μέχρι σήμερα, τα κεφάλαια των funds που επενδύουν σε εταιρείες που πληρούν τα ESG κριτήρια έχουν αυξηθεί κατά 170%. Τα ίδια στοιχεία για την περσινή χρονιά δείχνουν ότι το σύνολο των κεφαλαίων των ESG funds παγκοσμίως, έφτασαν στο ποσό ρεκόρ των 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 50% έναντι του 2019, χρονιά επίσης ρεκόρ για την συγκεκριμένη κατηγορία.
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Σε επίπεδα πέραν των προσδοκιών έφτασε η υπερκάλυψη για το ομόλογο με ρήτρα βιωσιμότητας της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ ευρώ, καθώς σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι προσφορές ήταν υπερτετραπλάσιες του ποσού της έκδοσης, φτάνοντας σε πάνω από 2 δισ ευρώ.
Σημειώνεται ότι σήμερα κλείνει το βιβλίο των προσφορών και η εικόνα που διαγράφεται δείχνει ένα σημαντικό ενδιαφέρον με πάνω από το 60% των προσφορών να προέρχεται από ξένους θεσμικούς, μεταξύ των οποίων ισχυρά διεθνή ονόματα, όπως άλλωστε επεδίωκε και η ΔΕΗ. Όσον αφορά το κουπόνι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι διαμορφώνεται κοντά στο 4%.
Το «ομόλογο βιωσιμότητας» είναι πενταετούς διάρκειας, λήξης 2026, ύψους 500 εκατ. ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις και έχει πάρει διαβάθμιση B/BB- από τις S&P και Fitch με σταθερές προοπτικές, δηλαδή βαθμολογία ανάλογη με την αξιολόγηση της επιχείρησης από τους δύο διεθνείς τους οίκους.
Τα έσοδα από την έκδοση, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και την υλοποίηση του νέου φιλόδοξου επιχειρηματικού της πλάνου για το πράσινο μετασχηματισμό της, ενώ ένα μικρό μέρος θα διατεθεί για δαπανών και εξόδων την προσφοράς.
Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του ομολόγου, η επιχείρηση δεσμεύεται να μειώσει κατά 40% τις εκπομπές CO2 από τα 23,1 εκατ. τόνους το 2019 σε 13,9 εκατ. τόνους το 2022, διαφορετικά το κουπόνι της έκδοσης θα αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.
Στην ίδια λογική κινούνται και τα γενικότερα κριτήρια ESG, που συνοδεύουν την έκδοση, ακόμη και αν αυτή είναι χωρίς εξασφαλίσεις.
11 Μαρτίου 2021
energypress