Νότια Ασία: 800 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να κινδυνεύσουν από την άνοδο της θερμοκρασίας

05 09 2018 | 07:04

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να πλήξει δραματικά τις συνθήκες διαβίωσης για έως και 800 εκατομμύρια κατοίκους της Νότιας Ασίας, μιας περιοχής που φιλοξενεί ήδη μερικούς από τους φτωχότερους και πιο πεινασμένους ανθρώπους στον κόσμο, αν δεν γίνει κάτι για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η μελέτη εξέτασε και τις έξι χώρες της Νότιας Ασίας, όπου οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες αυξάνονται σταθερά και τα πρότυπα των βροχοπτώσεων αλλάζουν ήδη. Επικεντρώθηκε στις αλλαγές των καθημερινών καιρικών συνθηκών, και όχι στις φυσικές καταστροφές με απότομο ξεκίνημα, και προσδιόρισε τα «καυτά σημεία» όπου η φθορά αναμένεται να είναι πιο σοβαρή.

«Οι αναλύσεις αποκαλύπτουν ότι τα καυτά σημεία τείνουν να είναι πιο μειονεκτικές περιοχές, ακόμη και πριν από την επίδραση των μέσων αλλαγών του καιρού», κατέληξε η έκθεση. «Τα καυτά σημεία χαρακτηρίζονται από χαμηλή κατανάλωση των νοικοκυριών, κακή οδική συνδεσιμότητα, περιορισμένη πρόσβαση στις αγορές και άλλες αναπτυξιακές προκλήσεις».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, πόλεις όπως το Καράτσι, το Πακιστάν, εμφανίζονται ως καυτά σημεία, επειδή οι υψηλότερες θερμοκρασίες προβλέπεται να μειώσουν την παραγωγικότητα της εργασίας και να επιδεινώσουν τη δημόσια υγεία. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως η κεντρική ζώνη της Ινδίας, οι θερμότερες μέρες και οι αλλαγές στα πρότυπα των βροχοπτώσεων αναμένεται να αυξήσουν έντονα την πίεση στους αγρότες.

Η μελέτη σημείωσε ότι μερικά από τα πιο καυτά μέρη της περιοχής γίνονται όλο και πιο ζεστά, γρηγορότερα. Από το 1950 έως το 2010, για παράδειγμα, το δυτικό Αφγανιστάν και το νοτιοδυτικό Πακιστάν έχουν ήδη δει ετήσιες μέσες θερμοκρασίες αυξημένες από 1 έως 3°C.

Αντίθετα, μερικές από τις ψυχρότερες χώρες της περιοχής, όπως το Νεπάλ, δεν θα επηρεαστούν έντονα από τις αυξανόμενες θερμοκρασίες. Αλλά αυτό δεν θα αντισταθμίσει απαραιτήτως τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν αυτές οι χώρες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κατέληξε η μελέτη.

Η ένταση των αποτελεσμάτων ποικίλλει ανάλογα με τα μελλοντικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, σε ολόκληρη τη Νότια Ασία οι ετήσιες μέσες θερμοκρασίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,2°C έως το 2050 σε σχέση με τις συνθήκες του 1981 έως το 2010 σε ένα σενάριο υψηλών εκπομπών, ενώ κατά 1,6°C εάν ληφθούν μέτρα για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Στο σενάριο με υψηλές εκπομπές, 800 εκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο. Σύμφωνα με το σενάριο με τις μειωμένες εκπομπές, ο αριθμός αυτός μειώνεται στα 375 εκατομμύρια.

 

28 Ιουνίου 2018

Των Somini Sengupta και Nadja Popovich

Πηγή: New York Times