Σκρέκας: Προχωρούν υπογειοποιήσεις καλωδίων άνω των 2.000χμ. τα επόμενα χρόνια - Προτεραιότητα σε τρεις κατηγορίες περιοχών.

02 03 2021 | 08:19

Στις πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ σχετικά με την υπογειοποίηση των καλωδίων και γραμμών του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια απαντήσεων προς βουλευτές στη Βουλή.

Ο υπουργός ανέφερε αρχικά ότι κατά τη διάρκεια της "Μήδειας" εκατοντάδες κορμοί κόπηκαν και έπεσαν στα καλώδια με αποτέλεσμα τεράστιες περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτροδότηση. Πρόσθεσε ότι παρά τις σφοδρές συνθήκες, κάποιοι άνθρωποι κατάφεραν σε σύντομο διάστημα να αποκαταστήσουν τις βλάβες: "Τα συνεργεία, του ΔΕΔΔΗΕ, οι εναερίτες, οι τεχνικοί, τα στελέχη πολιτικής προστασίας και των δήμων, το πυροσβεστικό σώμα, η αστυνομία και ο στρατός. Όλο αυτό τελείωσε έχοντας αφήσει παρακαταθήκη συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να γίνουν".

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα ευρείες υπογειοποιήσεις καλωδίων άνω των 2.000χμ για τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, μετά από απόφαση που ελήφθη την περασμένη εβδομάδα σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, πρόκειται άμεσα να ανατεθεί μελέτη προτεραιοποίησης των περιοχών υπογειοποίησης ώστε να ξεκινήσουν τα έργα εντός του τρέχοντος έτους.

Στα πλαίσια αυτά, αναγνωρίζονται τρεις κατηγορίες περιοχών α' προτεραιότητας για την υπογειοποίηση των γραμμών: 

1) Περιοχές όπως τα δάση, μέσα από τα οποία διέρχονται γραμμές μέσης τάσης και υπάρχει κίνδυνος το καλοκαίρι, όπως π.χ. το Τατόι, η Πάρνηθα και τα βουνά στην Εύβοια. 

2) Οικισμοί και περιοχές πόλεων με πυκνή βλάστηση, όπως ο βόρειος τομέας Αττικής, όπου η χιονόπτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση δέντρων. 

3) Παραδοσιακοί και ελκυστικοί προορισμοί όπως τα νησιά, όπου το θέμα είναι αισθητικού χαρακτήρα.

 

 

 

1 Μαρτίου 2021

energypress