Δυναμική είσοδο και στην αποθήκευση ενέργειας επιχειρεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Υπέβαλε 8 αιτήσεις για 950 Μεγαβάτ.
Τον σχεδιασμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για είσοδο στον αναδυόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας σηματοδοτεί η υποβολή 8 αιτήσεων, χθες, στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για αδειοδότηση αντίστοιχων σταθμών κεντρικής αποθήκευσης ενέργειας (συστοιχίες μπαταριών) στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.
Πρόκειται για εγκατάσταση συστοιχιών συνολικής δυναμικότητας 950 Μεγαβάτ με περίπου 3 Γιγαβατώρες ενέργεια αποθήκευσης.
Τα σημεία στα οποία σχεδιάζει η ΔΕΗ να εγκαταστήσει τους σταθμούς αποθήκευσης, έχουν επιλεγεί κατόπιν μελέτης, και σχετίζονται με τις περιοχές στις οποίες έχει παραγωγικη δραστηριότητα η επιχείρηση, και αναμένεται, επιπλέον, να υποδεχτούν σημαντικό δυναμικό ΑΠΕ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις αφορούν δύο έργα στη Μεγαλόπολη, από ένα στο Αμύνταιο και στον Άγιο Δημήτριο, και τέσσερα στην Πτολεμαϊδα.
Η συνολική επένδυση, στο βαθμό βεβαίως που προχωρήσουν τα συγκεκριμένα σχέδια, εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα των 700 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τομέας της αποθήκευσης, εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου και του καθεστώτος αποζημίωσης των έργων αυτής της κατηγορίας, έχει συγκεντρώσει ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς στη ΡΑΕ έχουν μέχρι τώρα υποβληθεί αιτήσεις που ξεπερνούν τα 3 Γιγαβάτ (χωρίς να υπολογίζονται οι αιτήσεις της ΔΕΗ).
Όπως έχει γράψει το energypress, η ΡΑΕ άνοιξε τον δρόμο για την έγκριση αδειών παραγωγής λίγους μήνες πριν, στις αρχές Δεκεμβρίου, με απόφαση της Ολομέλειάς της που άναψε το «πράσινο φως» στην αξιολόγηση των μονάδων αποθήκευσης με βάση τον Κανονισμό του 2000, ο οποίος αφορά τις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Μία κίνηση που όχι μόνο κινητοποίησε ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να εκδοθούν και οι πρώτες άδειες ήδη από το 2020.
Με την υποβολή των αιτήσεων, στόχος των επενδυτών είναι να κάνουν από τώρα το πρώτο βήμα αδειοδότησης των σχεδιαζόμενων σταθμών, για κάθε έναν από τους οποίους θα καταρτίσουν το business plan, προφανώς, αφότου τεθεί σε εφαρμογή το θεσμικό πλαίσιο και το καθεστώς στήριξης.
Θεσμικό πλαίσιο και καθεστώς στήριξης
Η επεξεργασία προτάσεων για θεσμικό πλαίσιο και καθεστώς στήριξης «περνά» από το έργο της ειδικής Επιτροπής που έχει συγκροτήσει το ΥΠΕΝ και η οποία θα πρέπει να υποβάλει μέχρι τον Μάιο το πόρισμά της.
Στόχος είναι να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που να καταγράφει το σύνολο των απαιτούμενων παρεμβάσεων για τη λειτουργία και την επιχειρηματική εκμετάλλευση σταθμών κεντρικής αποθήκευσης. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν τα αδειοδοτικά (περιβαλλοντική αδειοδότηση, όρους σύνδεσης κ.λπ.), καθώς και τους κανόνες συμμετοχής των σταθμών σε όλες τις αγορές ενέργειας, παρέχοντας φορτίο αλλά και υπηρεσίες ευελιξίας, εξισορρόπησης κ.λπ.
Επίσης, η Επιτροπή θα εξετάσει την ανάγκη να υπάρξει ειδικό πλαίσιο στήριξης (πιθανότατα μέσα από το Μόνιμο Μηχανισμό Ισχύος) που να καθορίζει επιπλέον αποζημίωση, πέραν εκείνης που θα μπορούν να έχουν τα συστήματα αυτά από την αγορά. Σε κάθε περίπτωση το πλαίσιο στήριξης θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν.
26 Φεβρουαρίου 2021
energypress