Πυρκαγιές, ηφαίστεια και κλιματική αλλαγή: πώς οι δορυφόροι καταγράφουν τον μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

27 07 2018 | 09:30

Οι εικόνες από μεγάλη απόσταση από την επιφάνεια της Γης, μπορούν να παρουσιασουν στο κοινό γεγονότα που συμβαίνουν σε μεγάλη κλίμακα.

 

Δεν πρόκειται όμως για μια πρόσφατη εξέλιξη - η απεικόνιση από ψηλά έχει μακρά ιστορία που ξεκινά με κάμερες με πλάκες γυαλιού σε μπαλόνια θερμού αέρα τον 19ο αιώνα.

Η πρόοδος της τεχνολογίας βοήθησε ώστε στις αρχές του 20ου αιώνα, οι κάμερες να είναι αρκετά ελαφρές ώστε να μπορούν να προσδεθούν σε περιστέρια.

Αυτές οι φωτογραφίες παρείχαν μια σπάνια οπτική των πόλεων και της υπαίθρου από ψηλά, έστω και αν μερικές φορές περιείχαν και κανένα πούπουλο μέσα στο κάδρο.


Καθώς αναπτυσσόταν η αεροπλοΐα, αυξανόταν και ο αριθμός των αεροφωτογραφιών, με την US Geological Survey να έχει πρόσβαση σε εικόνες χρήσης γης από τη δεκαετία του 1930.

Ενώ αυτά ήταν πολύ χρήσιμα για χαρτογράφηση, οι εξελίξεις πραγματικά εκτοξευτήκαν από τις ανάγκες αναγνώρισης κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε.


Όλοι έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε εικόνες από δορυφόρους, είτε πρόκειται για αναφορές μετεωρολογικών δεδομένων, για το Google Earth είτε για τις ειδήσεις. Οι πιο προφανείς εικόνες βασίζονται στο ορατό φως για θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος.

Οι δορυφορικές εικόνες είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επιστημονική έρευνα και χρησιμοποιούνται για τη χαρτογράφηση των αλλαγών στο περιβάλλον. Η παρακολούθηση του κλίματος, η παρακολούθηση της αποψίλωσης των δασών και η καταγραφή της απώλειας πάγου στην θάλασσα της αρκτικής είναι δυνατές μέσω των δορυφόρων

 

1
The progress of deforestation in the Amazon, as seen from space. Credit: NASA


Οι ζημιές που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές μπορούν επίσης να παρακολουθούνται. Ακόμη και οι επιπτώσεις των πετρελαιοκηλίδων είναι ορατές από το διάστημα, με απεικόνιση που δείχνει την έκταση της διαρροής και τις προσπάθειες καθαρισμού.

 

Το Ορατό φως όμως δεν είναι το τέλος της ιστορίας.

Η χρήση των υπέρυθρων ακτινοβολιών μπορεί να δώσει μια ιδέα για τη θερμοκρασία ενός αντικειμένου και μπορεί να παράγει εικόνες και τη νύχτα, όπως και την ημέρας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση κανονικών καιρικών συνθηκών καθώς και ακραίων γεγονότων όπως οι τυφώνες.

 

2
Smoke from the recent wildfires in Greece leaves a signal that satellites can trace. Credit: NASA


Οι υπέρυθρες εικόνες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάλυση θερμικών νησίδων στον αστικό ιστό, που δείχνουν πόση θερμότητα παράγεται και πόσο αποτελεσματικές είναι οι μέθοδοι ψύξης.

 

3
Hurricane Odile makes landfall in Mexico, September 2014. Credit: Wikimedia Commons


Με όλες αυτές τις θετικές χρήσεις, υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβόμαστε από τη δορυφορική απεικόνιση;

Ένας πρόσφατος δορυφόρος καιρού, το WorldView 4 έχει ανάλυση εικόνας 31 cm στην επιφάνεια της Γης. Ενώ αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αναγνωρίσει ένα άτομο ή να διαβάσει μια πινακίδα κυκλοφορίας αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με άλλα μέσα παρακολούθησης θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση ατόμων ή ομάδων. Μ

Και αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με ένα καθεστώς «Big Brother» το οποίο δεν μοιάζει και τόσο απίθανο

 

26 Ιουλίου 2018

 

Του Ian Whittaker, The Conversation

 

Πηγή PHYS ORG