Η ενέργεια στην ατζέντα του Μακρόν σε Ισπανία και Πορτογαλία
Την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε Ισπανία και Πορτογαλία, πραγματοποιεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, την Πέμπτη (26 Ιουλίου), στην προσπάθεια να προωθήσει ζητήματα που άπτονται της ενεργειακής ατζέντας.
Ειδικότερα, ο κ. Μακρόν πρόκειται να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ. Η εν λόγω επίσκεψη θεωρείται ως ένδειξη της πρόθεσης του Ισπανού αξιωματούχου να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στις ευρωπαϊκές υποθέσεις σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόι.
Οι δύο ηγέτες «διατηρούν πολύ στενή σχέση» ανέφερε πηγή από το επιτελείο του Γάλλου προέδρου, προσθέτοντας ότι υπήρχε «σχεδόν συνολική σύγκλιση» στους στόχους τους για την Ευρωζώνη.
Επιπλέον, Μαδρίτη και Παρίσι ευθυγραμμίζονται ευρέως με τον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού ζητήματος από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη, γεγονός που επέτρεψε την άνοδο των λαϊκιστικών κομμάτων.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, προκειμένου να συνομιλήσουν για τη βελτίωση των ενεργειακών δεσμών της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Αναμένουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη Σύνοδο αυτή, ώστε η Ιβηρική Χερσόνησος να μην αποτελεί πλέον ένα είδος νησιού στην Ευρώπη από την άποψη της ενέργειας», δήλωσε ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Augusto Santos Silva.
Ωστόσο, το επιτελείο του προέδρου Μακρόν κάνει λόγο μόνο για την αύξηση των συνδέσεων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η Μαδρίτη και η Λισαβόνα θέλουν να διασυνδέσουν και αγωγούς φυσικού αερίου.
Για το φυσικό αέριο, η Μαδρίτη ευελπιστεί να καταστεί στρατηγική πηγή για την Ευρώπη, πιέζοντας για την υλοποίηση του αγωγού MidCat, που θα συνδέει την Καταλονία με τη Γαλλία, επιτρέποντάς της να στείλει μέρος του φυσικού αερίου που εισάγει από την Αλγερία.
«Οι Γάλλοι δεν τάσσονται καθόλου υπέρ αυτού του έργου και η βιωσιμότητά του είναι αβέβαιη», δήλωσε ο Gonzalo Escribano από το Ινστιτούτο Elcano.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι Ισπανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η Γαλλία θέλει να προστατεύσει την τεράστια βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας και το πρώην ενεργειακό μονοπώλιό της.
«Δεν περιμένω καμία πρόοδο στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Εκεί οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες», πρόσθεσε ο κ. Escribano.