Κι όμως, δεν έφταιξαν οι ΑΠΕ για τις μαζικές διακοπές ρεύματος στο Τέξας - Συνέχισαν να λειτουργούν τα μεγάλα φωτοβολταϊκά.

22 02 2021 | 08:49

Η κακοκαιρία και το ψύχος που έπληξαν το Τέξας αυτή την εβδομάδα οδήγησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εκατομμύρια καταναλωτές, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρχών, οι μονάδες με φυσικό αέριο ευθύνονταν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις ΑΠΕ.

Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής της πολιτείας ανέφερε ότι τη Δευτέρα τέθηκαν εκτός λειτουργίας 31 γιγαβάτ ηλεκτροπαραγωγής θερμικών μονάδων και 2 γιγαβάτ αιολικών, ενώ η παραγωγή των φωτοβολταϊκών ήταν υψηλότερη του αναμενόμενου.

Σε ανάλυση που πραγματοποίησε ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών SEIA, τονίζεται ότι τις τρεις ημέρες μετά τις 13/2 η θερμική παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 25% ενώ των ΑΠΕ μόλις κατά 1% συνολικά. Για παράδειγμα, φωτοβολταϊκό 260 μεγαβάτ της Lightsource BP συνέχισε να παράγει ενέργεια κατά τη διάρκεια του φαινομένου και στις 15/2 έφτασε το 80% της ονομαστικής παραγωγής του παρά τις δυσμενείς συνθήκες. Σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και η Engie λέγοντας ότι οι δικοί της σταθμοί συνέχισαν επίσης να παράγουν ρεύμα.

Ταυτόχρονα, ο σύνδεσμος φωτοβολταϊκών υπογραμμίζει τη σημασία των φωτοβολταϊκών στέγης και των μπαταριών για τους καταναλωτές, αφού σε τέτοιες περιπτώσεις διαθέτουν αυτονομία και συνεχίζουν να έχουν ρεύμα, ενώ ταυτόχρονα προστατεύονται από αυξομειώσεις της τιμής αναλόγως και των συμβολαίων τους. Επιπλέον, ο διαχειριστής έχει τη δυνατότητα σε περιπτώσεις ανάγκης να κόψει το ρεύμα σε κατοικίες με φωτοβολταϊκά και αποθήκευση ώστε να κρατήσει συνδεδεμένες άλλες που δεν διαθέτουν.

Πλέον, η προσοχή των αρχών στρέφεται στη σχεδίαση ενός σύγχρονου και πιο ανθεκτικού συστήματος ηλεκτρισμού με εκσυγχρονισμό του δικτύου και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προκειμένου να αντέχει μελλοντικά σε ακραία σενάρια.

 

 

 

20 Φεβρουαρίου 2021

energypress