ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας - Οι στόχοι για μία επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση.
Οι ΑΠΕ και η αποθήκευση ενέργειας. Οι στόχοι για μία επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση. Τί μέλλει γενέσθαι; Οι ΑΠΕ αναπτύσσονται πολύ αργά για τον πλανήτη αλλά πολύ γρήγορα για το σύστημα ενέργειας; Σε αυτά τα ερωτήματα τοποθετήθηκαν οι κκ. Dr. Sanna Markkanen, Research Associate, Cambridge Institute of Sustainability Leadership Dr. Αρθούρος Ζερβός, Chair, REN21 Νίκος Παπαπέτρου, General Manager Renewables & Storage Development (RSD) Business Unit, MYTILINEOS Νίκος Μάντζαρης, Partner & Senior Policy Analyst, The Green Tank, Greece, Kevin Sara, Chairman, Nur Energie, UK
S. Markkanen: «Αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων για την προώθηση της καθαρής ενέργειας»
Οι μελλοντικές προκλήσεις για τα δίκτυα, την παραγωγή και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν να κάνουν με την ανάγκη της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας αλλά και τους τρόπους εξαγωγής ενέργειας, σύμφωνα με την κα Sanna Markkanen. Καλούμαστε να χρησιμοποιήσουμε την ενεργειακή αποδοτικότητα για να μειώσουμε την ζήτηση και να αποανθρακοποιήσουμε την παραγωγή ενέργειας, τόνισε, ενώ η αλλαγή των επιχειρηματικών μοντέλων για την προώθηση της καθαρής ενέργειας είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως επεσήμανε.
Α. Ζερβός: «Ανθεκτικές οι ΑΠΕ στην πανδημία»
Οι ΑΠΕ αποδείχθηκαν ανθεκτικές και στην πανδημία καθώς παρουσίασαν σημαντική αύξηση εντός το 2020. Όπως τόνισε ο κ. Ζερβός, η επανεκκίνηση μπορεί να συνδυαστεί με την βιώσιμη οικονομία και τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, εάν θέλουμε να πετύχουμε τις μειώσεις CO2 πρέπει να δούμε και τους άλλους τομείς, πέρα από την ηλεκτρική ενέργεια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις προκλήσεις στις ανάγκες θέρμανσης και ψύξης και τις μεταφορές. «Οι προκλήσεις είναι εκεί για τα κτήρια, για τα οχήματα, για τις έξυπνες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να επιβιώσουν».
K. Sara: «Αναγκαία η μείωση του ρίσκου για την διείσδυση των ΑΠΕ»
Στη μείωση του ρίσκου και στην εμπέδωση ασφάλειας δικαίου για τη δημιουργία μίας σταθερής αγοράς καθαρής ενέργειας αναφέρθηκε απ΄την πλευρά του ο κ. Sara. Όπως είπε, «γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρηθεί μία σταθερότητα στο σύστημα» και πρόσθεσε ότι «θα χρειαστούν ρυθμίσεις στο μέλλον για τις διαφορές που προκύπτουν στα συμβόλαια», επισημαίνοντας του κινδύνους στην αγορά και τις μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές των συμβολαίων. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να σταματήσουν να είναι ελκυστικές και να έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μεσοπρόθεσμα εκτίμησε ότι θα παρατηρηθεί ένα κύμα χρηματοδοτήσεων από τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων προς την πράσινη ενέργεια, καθώς θα παρουσιάσουν μία αλλαγή στην επενδυτική τους στρατηγική μέσα στην επόμενη δεκαετία, κάτι το οποίο θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά, όπως είπε. Τέλος, έκανε λόγο για μία συναρπαστική εποχή για τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται ήδη στα εργαστήρια, χαρακτηρίζοντάς την ως μία «εποχή που ευνοεί την ανάπτυξη ιδεών».
Ν. Μάντζαρης: «Συνεργασία για το ξεπέρασμα των δυσκολιών στη διείσδυση των ΑΠΕ»
Τις πολλαπλές προκλήσεις στο δρόμο για την απολιγνιτοποίηση ανέλυσε ο κ. Ν. Μάντζαρης. Αναφέρθηκε στις τεχνικές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ενέργειας και επεσήμανε την ανάγκη «να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα να θέσουμε φιλόδοξους στόχους σε αυτόν τον τομέα, καθώς ένα νέο νομικό πλαίσιο». Επιπλέον έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης ενός ξεκάθαρου πλαισίου που θα διασφαλίζει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, αλλά ταυτόχρονα θα διευκολύνει και την αδειοδότησή τους. Προκειμένου να αποφευχθεί η πόλωση που προκύπτει στις τοπικές κοινωνίες απαιτείται ένας εποικοδομητικός διάλογος και συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων και το ξεπέρασμα των διαφορών.
Ν. Παπαπέτρου: «Ηγεμονική η θέση της MYTILINEOS στην αποθήκευση ενέργειας»
Την ηγεμονική θέση της MYTILINEOS στην αγορά εξοικονόμησης ενέργειας ανέλυσε ο κ. Ν. Παπαπετρου. Όπως είπε, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι οι διαφορετικού τύπου τεχνολογίες αποθήκευσης.
Έκανε λόγο για δύο κατηγορίες μπαταρίας, ενώ τρίτη λύση αποτελεί η αποθήκευση υδρογόνου, που, όπως εκτίμησε θα είναι οικονομικά συμφέρουσα μετά το 2030.
Έθεσε το ερώτημα πόση ενέργεια από ΑΠΕ μπορεί να σηκώσει το σύστημα, προκειμένου να είναι αξιόπιστη για τους καταναλωτές. Επεσήμανε την ανάγκη προώθησης τόσο της αιολικής όσο και της ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με τεχνολογίες αποθήκευσης.
«Έχουμε μεγάλη εμπειρία στην αποθήκευση ενέργειας και μπορούμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε να τοποθετήσουμε την εταιρεία σε ηγεμονική θέση στην αποθήκευση υδρογόνου».
Τέλος όπως δήλωσε ο κ. Παπαπέτρου, «το Energy management είναι η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί από κάθε επενδυτή τα επόμενα χρόνια σε ένα περιβάλλον συνεχόμενης αποανθρακοποίησης».
Moderator: Dr. Valentina Dedi, Lead Economist, KBR, London
18 Φεβρουαρίου 2021
energypress