Η Αθήνα θα γίνει Κάιρο .. κι αυτό είναι το καλό σενάριο
Την πόλη Faisalabad στο Πακιστάν την γνωρίζετε; Εάν δεν την ξέρετε, φροντίστε να μάθετε τουλάχιστον για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτήν.
Πολύ πιο γνωστό είναι βέβαια το Κάιρο της Αιγύπτου, στο οποίο υπάρχουν χρονικά διαστήματα με αφόρητη ζέστη.
Σε κάθε περίπτωση είτε επιλέξετε να μάθετε για το Κάιρο, είτε για το Faisalabad, το μόνο σίγουρο είναι πως οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα, θα αρχίσουν να προσομοιάζουν όλο και περισσότερο με αυτές της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, ενώ απευκταίο είναι να μη μετατραπούμε σε Faisalabad.
Σύμφωνα με έρευνα του ανεξάρτητου Αμερικανικού φορέα Climate Central, την οποία υλοποίησε σε συνεργασία με το World Meteorological Organization, οι θερμοκρασίες στην Αθήνα, εφόσον υλοποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, θα φτάσουν μέχρι το 2100 στα επίπεδα του Καΐρου.
Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα (που σήμερα έχει μέση θερμοκρασία ιδιαίτερα το καλοκαίρι της τάξης των 30,9 βαθμών Κελσίου) θα γνωρίζει πολύ πιο συχνά μέσες θερμοκρασίες της τάξης των 33,7 βαθμών Κελσίου, δηλαδή θα γίνει όπως είναι σήμερα το «καυτό» Κάιρο.
Αυτό επί της ουσίας είναι το καλό «σενάριο», γιατί εάν γίνει πραγματικότητα, αυτό θα σημαίνει πως θα έχει τηρηθεί η Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και θα έχει αυξηθεί η μέση θερμοκρασία εδάφους κατά 2,4 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2100 (σε σύγκριση με τις θερμοκρασίες της περιόδου 1986-2005).
Εάν δεν υλοποιηθεί η Συμφωνία του Παρισιού, τότε η «μοίρα» της Αθήνας θα είναι παρόμοια με του Faisalabad, κοινώς «κόλαση».
Επί της ουσίας, η μέση θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάνει τους 37,6 βαθμούς Κελσίου και το μόνο σίγουρο είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη θα παρουσιάζει χαρακτηριστικά «φούρνου», καθώς η μέση θερμοκρασία της Γης θα έχει αυξηθεί κατά 4,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το έτος 2100.
Βέβαια υπάρχουν και χειρότερα…
Η έρευνα δείχνει πως στο σενάριο της «κόλασης», δηλαδή με το πλήρες «ναυάγιο» της Συμφωνίας του Παρισιού, η Οττάβα του Καναδά θα έχει κλίμα όπως το τροπικό Μπελίζ μέχρι το 2100, η ορεινή Καμπούλ του Αφγανιστάν θα είναι μία όαση όπως το παραθαλάσσιο Κολόμπο της Ινδίας και το Κάιρο θα έχει γίνει ακόμη πιο ζεστό φτάνοντας στα επίπεδα του Άμπου Ντάμπι.
Οι μεγαλύτερες θερμοκρασιακές μεταβολές με ορίζοντα το 2100 αναμένονται στην γειτονική Σόφια της Βουλγαρίας, στα Σκόπια, στο Βελιγράδι, στην Μαδρίτη και στο Βουκουρέστι.
Δείτε εδώ πώς θα κυμανθούν οι θερμοκρασίες σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, με τις δεδομένες εκπομπές ή με μετριοπαθείς περικοπές.
23 Ιουλίου 2018
Του Δημήτρη Διαμαντίδη
Πηγή: greenagenda
Περισσότερα: WMO Αθήνα Εκπομπές CO2 Εκπομπές αερίων Θερμοκρασίες Ινδία Κάιρο Κλιματική αλλαγή Πακιστάν Υπερθέρμανση