Είσοδο στην ελληνική αγορά ΑΠΕ κάνει η Κινεζική εταιρεία ανεμογεννητριών DEC - Ποιά είναι τα σχέδια.
Την είσοδό της στην ελληνική αγορά σχεδιάζει η κινεζική DongFang Electric Corporation (DEC), καθώς έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία για να πάρει πιστοποίηση από το ΚΑΠΕ για τρία μοντέλα ανεμογεννητριών, δύο για χερσαίες εγκαταστάσεις και μία για offshore. Οι υφιστάμενες πιστοποιήσεις (ανεμογεννήτριες από 3MW – 10 MW) προέρχονται από διεθνώς κορυφαία εργαστήρια στην Κίνα και ικανοποιούν 100% τα standards της Ευρώπης και της Ελλάδας.
Παράλληλα, η DongFang προχωρά σε επαφές με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αιολικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να μπεί, με τις δικές της ανεμογεννήτριες, στον ανταγωνισμό για συμβόλαια εξοπλισμού νέων έργων στη χώρα μας.
Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι οι Κινέζοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την εγκατάσταση offshore αιολικών καθώς εκτιμούν ότι σύντομα στην Ελλάδα στην αγορά αυτή θα υπάρξει έντονη κινητικότητα. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να αναπτύξουν και οι ίδιοι, σε συνεργασία με εγχώριους "παίκτες" τέτοιες επενδύσεις, όταν οριστικοποιηθεί το θεσμικό, ρυθμιστικό και οικονομικό πλαίσιο.
Σημειώνεται ότι η DongFang είναι μια από τις 53 κρατικές εταιρείες «κλειδιά» της Κίνας, επάνω στις οποίες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό ο κορμός του κινεζικού κράτους. Ήταν η 13η μεγαλύτερη EPC Contractor παγκοσμίως το 2019, με βάση το περιοδικό ENR, και η 3η μεγαλύτερη σε υδροηλεκτρικά έργα. Η ετήσια παραγωγή εξοπλισμού της φτάνει τα 40GW και είναι η μοναδική εταιρεία που παράγει εξοπλισμό για κάθε τύπο ενέργειας (wind, solar, nuclear, gas, thermal, hydro).
Το 2019 μπήκε στην παγκόσμια 10άδα των παραγωγών ανεμογεννητριών το 2019, ενώ πρόσφατα βραβεύτηκε από το περιοδικό Wind Power Monthly και το 91 μέτρων πτερύγιό της αναδείχθηκε ένα από τα 5 κορυφαία στον κόσμο για το 2020 από το ίδιο περιοδικό.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η DEC υποστηρίζει τα προϊόντα της με παροχή χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους. Σύμφωνα με τα στελέχη της, αποτελεί μια από τις ελάχιστες εταιρείες που ήδη έχουν υποστηρίξει χρηματοδοτικά το Target Model στην Ευρώπη, καθώς στην Σερβία χρηματοδότησε ήδη από το 2015 έργο 300MW, αξίας 400 εκ. ευρώ χωρίς PPA. Πρόθεση των Κινέζων είναι να υποστηρίξουν και στην Ελλάδα ανάλογα έργα, "τώρα που το Target Model γίνεται αναπόσπαστο μέρος των επενδύσεων στις ΑΠΕ", όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Offshore και Αποθήκευση
H DEC κατασκευάζει ανεμογεννήτριες για υπεράκτια αιολικά πάρκα και στοχεύει να αποτελέσει έναν από τους σημαντικούς προμηθευτές και στην ελληνική αγορά. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με κορυφαίες εταιρείες που ενόψει του νέου νομοθετικού πλαισίου προετοιμάζονται για σχετικές επενδύσεις (επενδύσεις 1GW-2GW). Τα πλεονεκτήματα της DEC στον συγκεκριμένο τομέα, όπως αναφέρουν στελέχη της, είναι μεγάλα, καθώς προσφέρει "άριστης ποιότητας εξοπλισμό, τεχνογνωσία, υποστήριξη και χρηματοδότηση με όρους μοναδικούς, χωρίς να υπάρχει άνω όριο (με δεδομένη την θετική απόδοση της επένδυσης). Το Target Model είναι και σε αυτές τις περιπτώσεις αποδεκτό μοντέλο για συζήτηση".
Πρέπει να σημειωθεί ότι η DEC παρέχει εξαιρετικά μεγάλες εγγυήσεις για την καλή λειτουργία του εξοπλισμού αλλά και την απόδοση του κάθε έργου.
Η υποστήριξη των ανεμογεννητριών της DEC στην Ελλάδα θα πραγματοποιείται από κορυφαία εταιρεία που ήδη παρέχει υποστήριξη σε εκατοντάδες ανεμογεννήτριες πανελλαδικά.
Τέλος, και για την αποθήκευση ενέργειας η DEC προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις προμήθειας εξοπλισμού και χρηματοδότησης του έργου.
15 Φεβρουαρίου 2021
energypress