Για αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, προειδοποιούν Ευρωπαίοι επιστήμονες
Αναμένεται αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης των ευρωπαϊκών επιστημονικών ακαδημιών, όπου σημειώνεται η ανάγκη να παρθούν μέτρα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ασφάλειας των υποδομών και προετοιμασίας των κοινωνιών στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Το Ευρωπαϊκό ακαδημαϊκό συμβουλευτικό Συμβούλιο επιστημών (EASAC), ένας οργανισμός υπό την σκέπη του οποίου συνενώνονται όλες οι εθνικές επιστημονικές ακαδημίες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και αυτές των Νορβηγίας και Ελβετίας, ζήτησε να ενισχυθεί η δράση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Τα πλημυρικά και άλλα υδρολογικά φαινόμενα έχουν τετραπλασιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1980 και διπλασιαστεί από το 2004, σύμφωνα με μία ανανεωμένη έκδοση της έκθεσης του EASAC του 2013.
Κλιματολογικά και μετεωρολογικά φαινόμενα όπως ξηρασίες και καταιγίδες έχουν επίσης διπλασιαστεί από το 1980, όπως αναφέρει η ίδια έκθεση σύμφωνα με νέα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για την επικαιροποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης.
Ο EASAC προειδοποίησε ότι λόγω των ακραίων βροχοπτώσεων έχει αυξηθεί η συχνότητα φαινομένων πλημμύρας στην ενδοχώρα καθώς επίσης και σε παράκτιες περιοχές ως συνέπεια της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε ότι τέτοιου είδους ακραία καιρικά φαινόμενα συνοδεύονται από τεράστιο οικονομικό κόστος. Ο τυφώνας Κατρίνα που χτύπησε στην νοτιοανατολική ακτή των ΗΠΑ το 2005, έχει χαρακτηριστεί ως η φυσική καταστροφή με τις περισσότερες δαπάνες στην ιστορία της ασφάλειας. Η βιομηχανία έχει πληρώσει 45.1 δισεκατομμύρια δολάρια αποζημιώσεων σε έξι πολιτείες. Η νέα ανανεωμένη έκδοση της μελέτης του EASAC αποκαλύπτει ότι οι απώλειες από καταιγίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διπλασιαστεί από τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 1980 στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου το 2015.
Θωράκιση του Κλίματος
Στην ανανεωμένη έκδοση της μελέτης «Extreme weather events in Europe», ο EASAC επανέλαβε τις συστάσεις του 2013 οι οποίες συμπεριλαμβάνουν ενίσχυση της διαδικασίας συγκέντρωσης πληροφοριών, ενημέρωση για τις καλύτερες πρακτικές προφύλαξης σε περιπτώσεις φαινομένων πλημμύρας και παροχή καλύτερων οδηγιών στους αγρότες.
Ο διευθυντής του περιβαλλοντικού προγράμματος του Οργανισμού, καθηγητής Michael Norton, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η ανανεωμένη έκδοση της μελέτης “επιβεβαιώνει τα αρχικά μας συμπεράσματα, ότι υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει μια σημαντική αύξηση της συχνότητας των ακραίων καιρικών φαινομένων, κάνοντας την θωράκιση του κλίματος περισσότερο επείγουσα από ποτέ”.
Πηγή: (EURACTIV)