Πρόεδρος του COP21, Laurent Fabius: Κόκκινος συναγερμός για το κλίμα
Η παγκόσμια κοινότητα έχει αναλάβει δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά πρέπει να «τριπλασιάσει τις προσπάθειές της» για να μειώσει τις εκπομπές αερίων ρύπων, και η Ευρώπη πρέπει να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, δήλωσε ο πρόεδρος του COP21, Laurent Fabius, πριν από την κρίσιμη ετήσια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (COP24) τον Δεκέμβρη. Σύμφωνα με όσα είπε o Fabius, τα σημερινά σχέδια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αρκετά και η Ευρώπη χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική.
Η Συμφωνία του Παρισιού εγκρίθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2015, κατά την 21η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών – COP21 – της σύμβασης πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) στο Παρίσι.
Οι στόχοι της συμφωνίας είναι να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως αρκετά κάτω από τους 2oC πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, επιδιώκοντας τον στόχο των 1,5oC, καθώς και την βελτίωση της ικανότητας προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά και τη μετατόπιση της χρηματοδότησης από τα ορυκτά καύσιμα προς τις τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη τείνει να υπερβεί το αυστηρότερο όριο των 1,5oC, σύμφωνα με ένα σχέδιο έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που διέρρευσε πρόσφατα. Το σχέδιο αναφέρει επίσης, ότι οι κυβερνήσεις μπορούν ακόμα να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 1,5 oC, αλλά μόνο με “άμεσες και εκτεταμένες” δράσεις στην παγκόσμια οικονομία.
«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια αναγκαιότητα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ευκαιρία για όλους μας. Γι’αυτό χρειαζόμαστε μια ανοιχτή συζήτηση που θα εκτιμήσει τους πραγματικούς κινδύνους και τις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης», πρόσθεσε ο Laurent Fabius.
Ο Mauro Petriccion, γενικός διευθυντής για την κλιματική δράση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης εκδήλωσης «μιλήσαμε για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενέργειες. Η ΕΕ έχει κάνει πολλά, όπως να θεσπίσει κανόνες για την καθαρή ενέργεια έως το 2030. Τώρα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτές τις δράσεις με μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική».
Με τη σειρά του, ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Miguel Arias Canete, δήλωσε στις τελικές του παρατηρήσεις ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις μελλοντικ ς προκλήσεις.
Αναζητώντας το ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα
Στην ομιλία του, ο Fabius αναφέρθηκε στις εκπομπές άνθρακα, τονίζοντας ότι η Συμφωνία του Παρισιού ήταν σκόπιμα διφορούμενη σχετικά με τον ορισμό τους, αλλά επεσήμανε ότι τώρα είναι απαραίτητο να αποσαφηνιστεί η έννοια του ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα.
Το άρθρο 4.1 της Συμφωνίας του Παρισιού αναφέρεται στους στόχους μετριασμού και δηλώνει ότι τα συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των ανθρωπογενών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της απορρόφησής του από τις λεγόμενες δεξαμενές άνθρακα, κατά το δεύτερο μισό του αιώνα.
Ο όρος “ισορροπία” μεταξύ των πηγών εκπομπής και των δεξαμενών απορρόφησης άνθρακα, χρησιμοποιήθηκε για να υποκαταστήσει το «ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα» ή τις «καθαρές μηδενικές εκπομπές» άνθρακα, όροι που θεωρήθηκαν πολιτικά αμφιλεγόμενοι για να συμπεριληφθούν στην Συμφωνία. Επίσης, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται πως οι στόχοι πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης και των προσπαθειών για την εξάλειψη της φτώχειας, και πάλι δεν είναι σαφές τι συνεπάγεται αυτό πρακτικά.
Η πράσινη ανάπτυξη είναι χρυσός
Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος, αρμόδια για την εσωτερική αγορά, τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τα ΜΜΕ, Elzbieta Bienkowska, υπογράμμισε την ανάγκη να επιτευχθεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα στον βιομηχανικό τομέα. Η Επίτροπος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρωτοβουλίες στον κατασκευαστικό κλάδο σχετικά με την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ακόμη περισσότερο.
Τέλος, ο Fabius επεσήμανε ότι πλέον οι περισσότεροι διευθύνοντες σύμβουλοι κατανοούν ότι η κλιματική δράση δεν έχει μόνο κοινωνική, οικονομική, ή ηθική θεώρηση, αλλά και επιχειρηματική και μάλιστα, η άποψη που έχει αρχίσει να επικρατεί συνοψίζεται στη φράση: η πράσινη ανάπτυξη είναι χρυσός.
12 Ιουλίου 2018
Της Claire Stam
Πηγή: Euractiv
Περισσότερα: Climate change climate change mitigation Energy & Environment COP21 COP24 EU 2050 green economy low carbon economy