Παγκόσμιο κύμα καύσωνα: από την Αλγερία μέχρι την Αρκτική. Αλλά ποια είναι η αιτία;
Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές στη Σουηδία προχώρησαν σε ένα ασυνήθιστο βήμα. Έκαναν έκκληση για διεθνή βοήθεια για να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ημέρες.
Μετά από μήνες χωρίς βροχή, και πολλές εβδομάδες υψηλών θερμοκρασιών, τα δάση της Σουηδίας ήταν σαν πυριτιδαποθήκη. Το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο. Εκδηλώθηκαν πάνω από 50 πυρκαγιές, αρκετές μάλιστα μέσα στον Αρκτικό κύκλο.
Δεν ήταν όμως μόνη της η Σουηδία σε αυτό το δράμα της ζέστης.
Σε όλο το βόρειο ημισφαίριο, ο έντονος και παρατεταμένος καύσωνας έχει προκαλέσει καταστροφές, καθώς η Βόρεια Αμερική, η Αρκτική, η Βόρεια Ευρώπη και η Αφρική βιώνουν ρεκόρ θερμοκρασιών.
Στην Αφρική, ένας μετεωρολογικός σταθμός στην Ouargla της Αλγερίας, στην έρημο της Σαχάρας, σημείωσε θερμοκρασία 51,3 ° C, την υψηλότερη αξιόπιστα καταγεγραμμένη θερμοκρασία που σημειώθηκε ποτέ στην Αφρική.
Στην Ιαπωνία, όπου οι θερμοκρασίες έφθασαν πάνω από 40°C, ο αριθμός των νεκρών έφθασε τους 30, με χιλιάδες περισσότερους να χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω θερμοπληξίας.
Και στην Καλιφόρνια η αυξημένη χρήση μονάδων κλιματισμού, που ενεργοποιήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι συνθήκες καύσωνα, οδήγησε σε προβλήματα παροχής ηλεκτρικής ισχύος.
Η πιο ακραία επίπτωση της έντονης ζέστης συνέβη, όμως στον Καναδά. Η θερμοκρασία στο Τορόντο ξεπέρασε τους 30C για 18 ημέρες μέχρι στιγμής φέτος. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν μόλις εννέα ημέρες το περασμένο καλοκαίρι.
Δεκάδες έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη. Το νεκροτομείο του Μόντρεαλ κατακλύστηκε από πτώματα και πολλά πτώματα χρειάστηκε να αποθηκευτούν αλλού στην πόλη. Ο κ. Jean Brochu, ιατροδικαστής του Μόντρεαλ, δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που το νεκροτομείο της πόλης είχε κατακλυστεί έτσι.
Η απίστευτη ζέστη στην Βρετανία, έλειωσε την οροφή του Επιστημονικού Κέντρου της Γλασκόβης και έκαψε τα γκαζόν ιστορικών σπιτιών του έθνους. Ωστόσο, ο αντίκτυπος υπήρξε σχετικά πιο ήπιος από πολλά άλλα μέρη του κόσμου.
Το σημερινό κύμα καύσωνα είναι σαφώς ένα ζήτημα που επηρεάζει τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη μας και δημιουργεί παγκόσμια ανησυχία.
Αλλά γιατί ένα τόσο μεγάλο μέρος του πλανήτη πλήττεται από καύσωνα;
Οι περισσότεροι επιστήμονες επισημαίνουν ορισμένους παράγοντες, με την υπερθέρμανση του πλανήτη να είναι η πιο προφανής αιτία.
Άλλοι προειδοποιούν ότι θα ήταν λάθος να υπερτονιστεί ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στον τρέχοντα καύσωνα.
«Ναι, είναι δύσκολο να μην πιστέψουμε ότι η κλιματική αλλαγή παίζει σημαντικό ρόλο σε ό, τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο σήμερα», δήλωσε ο Νταν Μίτσελ του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, « αλλά είναι επίσης σαφές ότι υπάρχουν και άλλες επιρροές»
Ένας από αυτούς τους άλλους παράγοντες είναι το jet stream ή αεροχείμαρρος, που είναι μια ομάδα ισχυρών ανέμων, περίπου πέντε έως επτά μίλια πάνω από την επιφάνεια της Γης που κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και τα οποία κατευθύνουν τον καιρό σε όλο τον κόσμο.
Μερικές φορές, όταν είναι έντονο το jet stream, φέρνει καταιγίδες. Σε άλλες περιπτώσεις, όταν είναι αδύναμο, φέρνει πολύ ήρεμες μέρες. Και αυτό συμβαίνει σήμερα.
«Το jet stream που βιώνουμε σήμερα είναι εξαιρετικά αδύναμο και ως εκ τούτου, οι περιοχές ατμοσφαιρικής υψηλής πίεσης παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα πάνω στον ίδιο τόπο», πρόσθεσε ο Mitchell.
Άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στη δημιουργία των μετεωρολογικών συνθηκών που έφεραν τέτοιες υψηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο, είναι και οι σημαντικές αλλαγές της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό.
«Αυτό είναι μέρος ενός φαινομένου που είναι γνωστό ως η πολυδεκαδική ταλάντωση του Ατλαντικού (Atlantic multidecadal oscillation)», δήλωσε ο καθηγητής Adam Scaife, του Met Office.
«Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή που είχαμε το 1976, όταν είχαμε παρόμοιες θερμοκρασίες στον Ατλαντικό και ένα χαμηλο jet stream διατήρησε συστήματα υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης σε πολλές περιοχές για μεγάλες περιόδους», δήλωσε ο Scaife.
«Και φυσικά, εκείνο τη χρονιά είχαμε ένα από τα ξηρότερα, πιο ηλιόλουστα και θερμότερα καλοκαίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο τον 20ό αιώνα».
Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του 1976 και του σήμερα, πρόσθεσε ο καθηγητής Tim Osborn, διευθυντής έρευνας της κλιματικής μονάδας έρευνας του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.
«Η βάση που δημιουργεί το περιβάλλον λειτουργίας αυτών των συστημάτων είναι πολύ διαφορετική σήμερα. Από το 1976 έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες υπερθέρμανσης του πλανήτη - που οφείλεται στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα - η οποία έχει αυξήσει σημαντικά τις βασικές θερμοκρασίες παγκοσμίως».
Ως αποτέλεσμα, οποιοδήποτε φαινόμενο όπως η αποδυνάμωση του jet stream, θα έχει πιο έντονο αποτέλεσμα από ότι πριν από 40 χρόνια.
Και καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται και σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε αυτόν τον αιώνα κάτω από τα 2C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, οι εκτεταμένοι καύσωνες είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθούν και να γίνουν πιο συχνοί.
Το πρόβλημα των ολοένα και πιο σοβαρών καυσώνων δεν περιορίζεται στην στεριά.
«Έχουμε επίσης και θαλάσσιους καύσωνες - σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Michael Burrows, του Scottish Marine Institute, Oban.
«Για παράδειγμα, υπήρξε ένα σημαντικός θαλάσσιος καύσωνας που έπληξε την ακτή της Αυστραλίας πέρυσι και κατέστρεψε μεγάλα τμήματα του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου (Barrier Reef). Το πιο σημαντικό είναι ότι οι θαλάσσιοι καύσωνες γίνονται όλο και συχνότεροι και πιο έντονοι, όπως αυτοί στην ξηρά, και αυτό είναι κάτι άλλο που πρέπει να μας ανησυχεί πολύ».
22 Ιουλίου 2018
Πηγή The Observer
Περισσότερα