Τα στατιστικά της ΕΛΕΤΑΕΝ για το 2020: Ξεπέρασαν τα 4.000 MW τα εν λειτουργία αιολικά - Εντός διετίας επιπλέον 1.000 MW
Σε μια αρκετά παραγωγική χρονιά, παρά τη πανδημική κρίση, εξελίχθηκε τελικά το 2020 για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα και παρ’ ότι η ετήσια στατιστική της ΕΛΕΤΑΕΝ δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, όλα δείχνουν ότι η συνολικά μέχρι σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ξεπερνά πλέον τα 4.000 MW.
Το προπέρυσινο ρεκόρ φυσικά δεν «έσπασε». Σε μια χρονιά με τόσες αβεβαιότητες όπως η περυσινή, ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο να επιτευχθεί επίδοση ανάλογη με εκείνη του 2019, όταν και συνδέθηκαν τα περισσότερα από ποτέ νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 727,5 ΜW.
Tα τελικά στατιστικά που πρόκειται να ανακοινώσει σύντομα η ΕΛΕΤΑΕΝ θα επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία επιβράδυνε το ρυθμό εγκατάστασης νέων πάρκων, ανέβαλε προσωρινά κάποια σχέδια και δημιούργησε παροδικά προβλήματα στην μεταφορά εξοπλισμού και μετακίνηση εργαζομένων, ωστόσο τα νούμερα θα είναι καλύτερα από τις εκτιμήσεις που υπήρχαν στην αγορά στα τέλη του πρώτου περυσινού εξαμήνου. Τότε, η στατιστική είχε «μετρήσει» συνολική εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα 3.884 MW, σύνδεση μέσα στους πρώτους έξι μήνες 110 νέων ανεμογεννητριών, ισχύος 287,3 MW, δηλαδή αύξηση 8% σε σχέση με το τέλος του 2019.Στα highlights της περυσινής χρονιάς, η είσοδος νέων παικτών, όπως της Motor Oil, η οποία για πρώτη φορά στην ιστορία της εγκατέστησε ανεμογεννήτριες, αλλά και το γεγονός ότι κτίζονται ή είναι έτοιμα να ξεκινήσουν κατασκευή περίπου 1.000 MW, τα οποία θα συνδεθούν στο σύστημα μέσα στην επόμενη διετία. Είναι βέβαιο ότι το τέλος του 2022 θα βρει το κλάδο των αιολικών να έχει ξεπεράσει τα 5.000 MW, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να παραμένει ο μεγαλύτερος επενδυτής. Η εταιρεία θα είναι και η πρώτη που θα ξεπεράσει τα 1.000 MW εντός του 2022. Στο περυσινό top 5, Ελλάκτωρ, Enel Green Power, Eren, Iberdrola Rokas, ενώ δυναμικά κινείται η ΔΕΗ. Aπό πλευράς projects, στα highlights της περυσινής χρονιάς ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της ΤΕΝΕΡΓ για την «Καρυστία», το μεγαλύτερο πάρκο στην Ελλάδα, ύψους 585 εκατ. ευρώ και συνολικής ισχύος 360 MW, η σύναψη στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάκτωρ με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κλάδο των ΑΠΕ παγκοσμίως, την ΕDP Renewables για από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση χαρτοφυλακίου νέων πάρκων της Ελλάκτωρ, ισχύος 900ΜW και η ταχεία ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Motor Oil.
Τον τόνο από εδώ και πέρα θα δώσει η συνέχιση για μια ακόμη τριετία των διαγωνισμών της ΡΑΕ με τον πρώτο της νέας χρονιάς για σταθμούς έως 50 MW να τοποθετείται στις 24 Μαίου, η δυναμική παλαιών και νέων παικτών, η συμμετοχή των ΑΠΕ στο Target Model, το υπό κατάρτιση πλαίσιο για τα Off Shore πάρκα και φυσικά η πολυθρύλητη απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Επιπλέον, αυτό που περιμένει η αγορά στο πλαίσιο και της στρατηγικής απόφασης της χώρας για μαζική στροφή στις ΑΠΕ, είναι η αναβάθμιση του απαρχαιωμένου σε πολλά σημεία οδικού μας δικτύου που δυσχεραίνει την διέλευση μεγάλων τμημάτων ανεμογεννητριών, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών υποδομών και πάνω από όλα τις μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στο ηλεκτρικό δίκτυο και σε άλλα επίπεδα, με έμφαση στις διεθνείς και θαλάσσιες διασυνδέσεις.
25 Ιανουαρίου 2021
energypress