Οι φτωχές χώρες θα πληρώσουν $ 168 δις σε τόκους, λόγω της κλιματικής αλλαγής.

21 07 2018 | 11:50

Οι φτωχές χώρες θα πρέπει να πληρώσουν έως και 168 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε τόκους κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή επηρεάζουν τις πιστοληπτικές τους αξιολογήσεις, σύμφωνα με μελέτη.

Τα έθνη που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη γεωργία είναι πιθανό να υποφέρουν καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, προκαλώντας περισσότερες καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασίες που μπορούν να καταστρέψουν τις καλλιέργειες και να περιορίσουν την παραγωγή, σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι φυτείες ρυζιού στο Βιετνάμ είναι ευάλωτες στα ανερχόμενα επίπεδα της θάλασσας, η παραγωγή αραβοσίτου της Γουατεμάλας θα μπορούσε να πληγεί από την ξηρασία, ενώ οι τροπικές καταιγίδες αποτελούν απειλή για την τουριστική βιομηχανία των Μπαρμπέιντος.

Αυτοί οι κίνδυνοι αυξάνουν το κόστος δανεισμού, καθώς οι δανειστές χρεώνουν περισσότερο, σύμφωνα με τον Charles Donovan, έναν από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η έρευνα είναι η πρώτη που εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τα προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας και επικεντρώνεται στα μέλη του Climate Vulnerable Forum, έναν συνασπισμό από  48 χώρες - από το Αφγανιστάν έως τα Φίτζι - που πλήττονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έρευνα έδειξε ότι για κάθε $10 τόκων που κατέβαλαν αυτές οι χώρες την τελευταία δεκαετία, το $1 ήταν λόγω τρωτότητας τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή.

Αυτό σήμαινε συνολικά ένα πρόσθετο κόστος $62 δισεκατομμυρίων, που είνει το ποσό που απαιτείται για την αναδάσωση κατά 20% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Το επιπλέον ποσό από τους αυξημένους τόκους θα μπορούσε να ανέλθει σε $168 δισεκατομμύρια την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η ενσωμάτωση του κλιματικού κινδύνου στις οικονομικές αποφάσεις είναι απαραίτητη, αλλά η απαράδεκτη λογική των αγορών μεταφέρει το κόστος στις φτωχότερες χώρες του κόσμου», δήλωσε ο Simon Zadek, ειδικός σύμβουλος στο Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου (UNEP).

Οι επενδύσεις σε έργα προσαρμογής όπως οι υποδομές προστασίας από τις πλημμύρες και οι πρωτοβουλίες για τη φύτευση δέντρων θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του προβλήματος, δήλωσε ο Ulrich Volz, επικεφαλής του τμήματος οικονομικών της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Δεν θα βοηθήσουν μόνο τις ευάλωτες χώρες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους κλιματικούς κινδύνους, αλλά θα βοηθήσουν επίσης να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους», δήλωσε ο Volz,, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη.

 

2 Ιουλίου 2018

Του Umberto Bacchi

Πηγή: Thomson Reuters Foundation

Περισσότερα:   Climate Change   Extreme Weather   Aid and Development   Land Rights   Agriculture and Environment   Natural Disasters