Οι 5 μεγαλύτερες κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές εταιρείες εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό, τι η ExxonMobil!
Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προσελκύουν τελευταία πολλά πυρά από την κοινή γνώμη – και δικαίως - για τις συνέπειες που έχουν οι δραστηριότητές τους στο κλίμα.
Ωστόσο, οι κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές εταιρείες τείνουν να «πετούν κάτω από το ραντάρ», και η συμβολή τους στην υπερθέρμανση του πλανήτη η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, να περνάει σχεδόν απαρατήρητη.
Αν και αυτές οι μονάδες δεν συνδέονται συνήθως με εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, πέντε από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές εταιρείες εκπέμπουν περισσότερα αέρια θερμοκηπίου από ό,τι η ExxonMobil, η Shell ή η BP, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η έκθεση, με τίτλο «Emissions impossible – How big meat and dairy are heating up the planet» συντάχθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργίας και Εμπορικής Πολιτικής (Institute for Agriculture and Trade Policy - IATP) και της ΜΚΟ Grain.
Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία εξέτασε τις 35 από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες εταιρείες βοείου κρέατος, χοιρινού κρέατος, πουλερικών και γαλακτοκομικών προϊόντων που διατηρούν κάποια αρχεία για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, βρήκε μόνο τέσσερις εταιρείες να έχουν πλήρεις εκτιμήσεις των εκπομπών τους και αυτές είναι η NH Foods (Ιαπωνία), η Nestlé , FrieslandCampina (Κάτω Χώρες) και Danone (Γαλλία).
Οι εκπομπές προέρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βραζιλία, την Αργεντινή, καθώς και την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Αν και οι περιοχές αυτές αντιπροσωπεύουν μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιπροσωπεύουν το 43% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών από την παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εταιρείες JBS, Tyson, Cargill, Dairy Farmers of America και η Fonterra, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, εκπέμπουν τόσα αέρια του θερμοκηπίου όσα και η ExxonMobile ή η Shell ή η BP.
«Εάν οι κλάδοι της ενέργειας, των μεταφορών καθώς και άλλοι βιομηχανικοί τομείς επιτύχουν να μειώσουν τις εκπομπές τους, σύμφωνα με τους στόχους του Παρισιού, ενώ οι κτηνοτροφικές και γαλακτοκομικές εταιρείες συνεχίζουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, τότε ο τομέας της κτηνοτροφίας θα αντιπροσωπεύει όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου διαθέσιμου προϋπολογισμού των 13 gigatons εκπομπών αερίων θερμοκηπίου » προειδοποιεί η έκθεση.
Εάν συνεχίσουμε να παράγουμε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα σαν να μην συμβαίνει τίποτε, ο τομέας της κτηνοτροφίας θα μπορούσε να καταναλώσει πάνω από το 80% αυτού του διαθέσιμου προϋπολογισμού άνθρακα, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.
«Επί δεκαετίες, η μαζική παραγωγή κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων ήταν εφικτή επειδή οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πληρωνόντουσαν κάτω του κόστους παραγωγής, οι εργαζόμενοι ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης και οι φορολογούμενοι πλήρωναν τον λογαριασμό για τη ρύπανση του αέρα, του εδάφους και των υδάτων»", δήλωσε ο Shefali Sharma, διευθυντής του Ινστιτούτου Γεωργίας και Εμπορίου (IATP), σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει «φθηνό» κρέας.
«Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η υπερκατανάλωση κρέατος, συνδέεται άμεσα με τις επιδοτήσεις που παρέχουμε στη βιομηχανία για να συνεχίσει την αποψίλωση, την εξάντληση των φυσικών μας πόρων και τη δημιουργία σοβαρών κινδύνων για τη δημόσια υγεία λόγω υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών. Αυτή η έκθεση δείχνει ότι επιπλέον διαδραματίζουν και βασικό ρόλο στη δημιουργία της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Έτσι, φαίνεται ότι δεν πρέπει μόνο να σβήσουμε τη δίψα μας για το πετρέλαιο, αλλά πρέπει επίσης να περιορίσουμε την όρεξή μας για τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με ένα ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό, η μείωση του κρέατος θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατη.
«Μια χορτοφαγική διατροφή (vegan) βασισμένη σε λαχανικά, χόρτα και φρούτα είναι ίσως ο μοναδικός καλύτερος τρόπος να μειώσετε τον αντίκτυπό σας στον πλανήτη Γη, όχι μόνο όσο αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά και την παγκόσμια οξίνιση, τον ευτροφισμό, και τη χρήση γης και νερού", δήλωσε ο Joseph Poore του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης
«Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το να κόβεις τις αεροπορικές πτήσεις σου ή να αγοράζεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο», είπε, καθώς αυτές οι κινήσεις μειώνουν μόνο τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Ο Joseph Poore μαζί με συναδέλφους του είναι οι συντάκτες μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε φέτος στο Science, η οποία σημειώνει ότι η κτηνοτροφία παρέχει μόνο το 18% όλων των θερμίδων που καταναλώνουμε, αλλά καταλαμβάνει το 83% όλων των γεωργικών εκτάσεων.
Η καλλιέργεια κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων καταναλώνει επίσης πολύ νερό, αφού κάθε κιλό βοείου κρέατος απαιτεί περίπου 17.500 λίτρα νερού, ενώ μια ισοδύναμη ποσότητα πατάτας καταναλώνει πάνω από χίλιες φορές λιγότερο νερό.
19 Ιουλίου 2018
Της Tibi Puiu
Πηγή: ΖΜΕ Science