Πρεμιέρα – τί συμβαίνει στην αγορά: Με «ενεργειακό πιστοποιητικό» οι αγγελίες πώλησης/μίσθωσης ακινήτων

13 01 2021 | 09:20

Υποχρεωτική είναι ήδη, από 1η Ιανουαρίου 2021, η αναφορά της ενεργειακής κατηγορίας των κτιρίων σε όλες τις αγγελίες ή διαφημίσεις για πώληση ή ενοικίαση ακινήτων.

Τη νομική υποχρέωση υπενθύμισε για πάσα χρήση το ΥΠΕΝ με ανακοίνωσή του λίγο πριν το τέλος της χρονιάς.

Σκοπός του μέτρου είναι να λαμβάνεται υπόψη από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές ή ενοικιαστές του ακινήτου η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου, καθώς η κατανάλωση ενέργειας αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος των λειτουργικών εξόδων του και θα πρέπει να συνυπολογιστεί πριν τη λήψη τελικής απόφασης για μίσθωση ή αγορά.

Ήδη, όπως είναι γνωστό, για κάθε κτίριο που πωλείται ή μισθώνεται είναι υποχρεωτική η ύπαρξη έγκυρου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) το οποίο απεικονίζει την υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση ενέργειας, καθώς και τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το νέο μέτρο αφορά ειδικά στο ότι η ενεργειακή κατηγορία πρέπει να αναφέρεται σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις σε εφημερίδες, ηλεκτρονικά μέσα και μεσιτικά γραφεία.

Έτσι, τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας υπό την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώρηση (σε Τύπο, διαδίκτυο, κλπ) θα έχουν τα στοιχεία εγκύρου ΠΕΑ.

Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών υποχρεούνται να μην παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας.

Στην αγγελία του εκάστοτε ακινήτου απαιτείται να εμφανίζεται μόνο η ενεργειακή κατηγορία (Α, Β κλπ), και όχι τα υπόλοιπα στοιχεία του ΠΕΑ, στο πλαίσιο και της προστασίας προσωπικών δεδομένων του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

Η παροχή ψευδών στοιχείων και η έκδοση ΠΕΑ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επιφέρουν ποινές που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία (επιβολή προστίμων). Υπόχρεος για την παροχή των στοιχείων και του ΠΕΑ είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε σχετικά: «Η υποχρεωτική αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας στις “μικρές αγγελίες” για τα ακίνητα κινείται στη λογική εμπέδωσης κουλτούρας ενεργειακής εξοικονόμησης. Όπως εξετάζουμε την ενεργειακή κλάση (άρα και την κατανάλωση ρεύματος) όταν αγοράζουμε ένα ψυγείο, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και όταν αγοράζουμε ή νοικιάζουμε σπίτι ή γραφείο και να δίνουμε προτεραιότητα στα πιο αποδοτικά από ενεργειακής πλευράς. Πρόκειται για άλλο ένα μέτρο που δείχνει ότι η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μέρος  “στην καρδιά” του σχεδιασμού του υπουργείου μας. Κάτι που αντανακλάται άλλωστε και στο νέο“Εξοικονομώ-Αυτονομώ” που τρέχει αυτή την περίοδο -και είναι ο προπομπός ακόμα μεγαλύτερων προγραμμάτων που θα “τρέξουν” το 2021 και τα επόμενα χρόνια-. Θα αποτυπωθεί επίσης στο νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή και θα προβλέπει -μεταξύ άλλων- νέα μέτρα για την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας και την ανάπτυξη της αγοράς ενεργειακής υπηρεσιών, μέσω πχ των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την επιδότηση της εξοικονόμησης ενέργειας που εισάγει, αλλά και μέσω της νέας Μακροπρόθεσμης Στρατηγικής που στοχεύει στην αύξηση του αριθμού των Κτιρίων Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Απόδοσης».

Πως ανταποκρίνεται η αγορά;

Η υποχρέωση για την αναγραφή της ενεργειακής κατηγορίας στις αγγελίες είναι γνωστή εδώ και μήνες, προβλέπονταν άλλωστε από ετών αλλά δεν είχε εφαρμοστεί στην πράξη.

Επομένως, θα περίμενε κανείς, η αγορά να είναι έτοιμη.

Αυτό, από όσα βλέπουμε στο ρεπορτάζ, ισχύει για κάποιες από τις μεγάλες σελίδες – πλατφόρμες αγγελιών αλλά όχι για όλες τις καταχωρίσεις.

Για παράδειγμα, το γνωστό site και εφαρμογή spitogatos έχει προσαρμοστεί και αναφέρει την ενεργειακή κατηγορία, υπό τον τίτλο ενεργειακή κλάση, στις νέες αγγελίες. Ωστυόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τις παλαιότερες αγγελίες που επικαιροποιούνται, ενώ φαίνεται η ημερομηνία επικαιροποίησης να είναι μετά την 1/1/2020. Σημειώνεται ότι ο spitogatos είχε ούτως ή άλλως επιπλέον στοιχεία ειδικά για τη θέρμναση με ειδικό πεδίο για το είδος της, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό της ενεγρειακής κατανάλωσης ενός ακινήτου.

Το ίδιο βλέπουμε να έχει συμβεί και στο property.gr που ανήκει στον πρωταθλητή των αγγελιών «Χρυσή Ευκαιρία» αλλά όχι με τον σωστό τρόπο… Δηλαδή ενώ στις αγγελίες που δημοσιεύονται από 1/1/2020 και μετά φαίνεται να υπάρχει το αντίστοιχο πεδίο για την ενεργειακή κατηγορία (και εμφανίζεται η περιγραφή σε ορισμένες νέες αγγελίες), αυτό δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να το συμπληρώνουν όλοι οι διαφημιζόμενοι-προβαλλόμενοι, μεσίτες ή ιδιοκτήτες, όπως είναι υποχρεωτικό. Θυμίζουμε ότι η πλατφόρμα έχει υποχρέωση να μην δημοσιεύει την αγγελία αν δεν έχει αυτή την πληροφορία, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ισχύει προς το παρόν στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Επίσης το ίδιο παρατηρούμε ότι συμβαίνει και σε κάποιες παλαιότερες αγγελίες που όμως έχουν επικαιροποιηθεί μετά την 1/1/2020, κάτι που εμφανίζεται ως πληροφορία.

Ακόμη παρατηρούμε ότι ορισμένα μεγάλα μεσιτικά γραφεία έχουν προσαρμοστεί αλλά πολλά ακόμη δεν ακολουθούν τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στις άλλες πλατφόρμες…

Για παράδειγμα το Facebook, στην ενότητα όπου δημοσιεύονται αγγελίες μεταξύ αυτών και ακινήτων (όπου έχει σχετική κατηγορία, για μίσθωση ή πώληση) δεν έχει υποχρεωτικά τέτοια επιλογή, παρότι η υποχρέωση πηγάζει από κοινοτική νομοθεσία και δεν είναι εθνικό μέτρο απλώς.

Όσον αφορά ειδικά μισθώσεις, το ίδιο παρατηρούμε ότι συμβαίνει και στην πλατφόρμα AirBnB, παρότι προσφέρει εδώ και χρόνια ακίνητα για μακροχρόνια ενοικίαση. Αντίθετα, η πλατφόρμα booking μπορεί να υποστηρίξει ότι με το όριο κράτησης στις 30 ημέρες που διαθέτει δεν καταχωρεί μισθώσεις κατοικιών με τη συνήθη έννοια του όρου.

Παράγοντες της αγοράς στους οποίους μίλησε το economix αυτές τις ημέρες παρατηρούσαν δύο βασικά στοιχεία. Πρώτον, ότι αναμένεται κύμα προσαρμογής τις πρώτες 5-10 ημέρες μετά τις γιορτές, μέχρι τα μέσα του μήνα. Και εννοείται ότι κανείς δεν περιμένει ουσιαστικό έλεγχο από το κράτος σε αυτό το διάστημα. Από την άλλη παρατηρούν ότι η αδυναμία καταχώρισης της ενεργειακής κατηγορίας οφείλεται σε ένα πραγματικό πρόβλημα: πολλοί ιδιοκτήτες δεν το διαθέτουν ακόμη και αναμένουν τον ενοικιαστή για να το εκδώσουν και να καταβάλλουν το σχετικό κόστος. Αυτό, βέβαια, πιθανόν να ισχύει για ακίνητα που δεν έχουν μισθωθεί ή αδειοδοτηθεί ή μεταβιναστεί τα τελευταία 10 χρόνια, αλλά πόσα είναι πραγματικά αυτά και για πόσα χρησιμοποιείται απλώς ως δικαιολογία;

 

 

11 Ιανουαρίου 2021

Euractiv