Andrea Kohl WWF: Η ΕΕ πρέπει να επιδιώξει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα το 2040 για να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή.

18 07 2018 | 07:18

Σήμερα βιώνουμε αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1o C. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σαρώνουν τον πλανήτη: θερμοκρασίες ρεκόρ στο νότιο ημισφαίριο, πλημμύρες και χιόνια στη Ν. Αφρική, καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στην Ιαπωνία, και ένα καταστροφικό κύμα καύσωνα στη Β. Αμερική.

 

Το 2015 στο Παρίσι, 195 κράτη υπέγραψαν μια δεσμευτική συμφωνία για διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 oC, με στόχο τους 1,5 oC. Εάν η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 oC επιφέρει τόσο ακραίες επιπτώσεις, η αύξηση κατά 2 oC θα μπορούσε να επιφέρει πολύ, πολύ χειρότερες συνέπειες.

 

Μια άνοδος της θερμοκρασίας αυτού του μεγέθους θα μας κοστίσει τους τροπικούς κοραλλιογενείς υφάλους, τα εκατομμύρια των ειδών που διαβιούν σ’ αυτούς, αλλά και τα μέσα επιβίωσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Επίσης, θα αυξήσει τον κίνδυνο ξηρασίας, λειψυδρίας και καταιγίδων. Θα καταστρέψει τις καλλιέργειες και τη βιοποικιλότητα, θα συμβάλει στην εξάπλωση ασθενειών όπως η ελονοσία, και θα προκαλέσει άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 10 εκατοστά. Με οικονομικούς όρους, θα κοστίσει δεκάδες τρισεκατομμύρια δολάρια σε ζημιές.

 

Είναι σαφές  ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή, για να διασφαλίσουμε ότι οι θερμοκρασίες αυτές  δε  θα αυξηθούν πέρα από το στόχο των 1,5 oC. Στην ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι η μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική της συνάδει με αυτό το στόχο.

 

Αυτό σημαίνει, κατά το WWF, ότι η ΕΕ στο σύνολό της, πρέπει να επιδιώξει να φθάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040. Δηλαδή, μέχρι τότε η ΕΕ πρέπει να έχει  καταργήσει τα ορυκτά καύσιμα και να έχει ήδη μεταβεί σε ένα ενεργειακό σύστημα  που θα στηρίζεται 100% από τις ΑΠΕ.

 

Ένα ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2040 είναι ιδιαίτερα τολμηρό εγχείρημα, αλλά είναι εφικτό, αφού οι τεχνολογίες που πρέπει να αξιοποιηθούν προς επίτευξη αυτού του στόχου είναι όχι μόνο άμεσα διαθέσιμες, αλλά και πλέον προσιτές.

 

Αναμφίβολα, για την ΕΕ αυτό συνεπάγεται αλλαγές τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, από την αγροτική παραγωγή μέχρι τη βιομηχανία και από τις μεταφορές μέχρι τις κτιριακές  εγκαταστάσεις.

 

Ταυτόχρονα, η ΕΕ  πρέπει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των λεγόμενων «δεξαμενών άνθρακα», μέσω της αποκατάστασης των δασών  και άλλων οικοσυστημάτων. Ένα πρώτο βήμα, λόγου χάρη, είναι να καταργηθούν οι κανόνες που αφορούν στην προώθηση και χρρήση της καύσης δέντρων και βιοκαυσίμων για την παραγωγή ενέργειας, από την οποία εκλύονται πολλές εκπομπές.

 

14 κράτη μέλη της ΕΕ καλούν σε ένα συνασπισμό υψηλής φιλοδοξίας  που ευθυγραμμίζεται με τη Συμφωνία του Παρισιού, αφού άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε διαδικασίες ανάπτυξης της στρατηγικής της για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Εάν εκμεταλλευτεί σωστά αυτή την ευκαιρία και καταρτίσει ένα σχέδιο για την επίτευξη ουδέτερου ισοζυγίου άνθρακα το συντομότερο δυνατόν, η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα στην διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP24 στην Πολωνία,  και να ενθαρρύνει άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο . Έτσι, θα μπορέσει να αποκομίσει και τα οφέλη  της ταχείας δράσης για την κοινωνία και τις επιχειρήσεις: περισσότερες θέσεις εργασίας σε καθαρούς τομείς της οικονομίας, καλύτερη ποιότητα ατμόσφαιρα και μια πραγματική κυκλική οικονομία.

 

 

 

11 Ιουλίου 2018

 

Της Andrea Kohl  (Andrea Kohl is the director of the WWF’s European Policy Office)

 

ςςε

 

Πηγή: Euractiv

 

Περισσότερα:    2040    2050 climate strategy    Climate change   COP24    Energy   Energy & Environment    Energy Roadmap 2050    EU 2050   global warming     Paris Agreement     Paris Climate Agreement    temperature rise     zero net emissions