Πτολεμαΐδα 5: Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2020 η απόφαση για το μεταλιγνιτικό καύσιμο

Με την έναρξη της λειτουργίας της νέας λιγνιτικής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, το Σεπτέμβριο του 2020 αναμένεται να έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση της επιχείρησης το μείγμα καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί στη μονάδα κατά τη μεταλιγνιτική περίοδο, μετά δηλαδή το 2028. Ως γνωστόν η Πτολεμαΐδα 5 είναι το μοναδικό λιγνιτικό εργοστάσιο που θα παραμείνει σε λειτουργία μετά το 2023, όταν και θα έχουν αποσυρθεί όλες οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Ωστόσο και η Πτολεμαΐδα 5 θα σταματήσει να χρησιμοποιεί ως καύσιμο το λιγνίτη το 2028 με τη διοίκηση της ΔΕΗ να έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει τις εναλλακτικές ώστε να γίνουν οι αναγκαίες μετατροπές στη μονάδα και αυτή να μπορεί να λειτουργεί με διαφορετικό καύσιμο. Ποιες θα είναι οι εναλλακτικές; Κατά την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ, η διοίκηση είχε αναφέρει το φυσικό αέριο, τη βιομάζα και την καύση απορριμμάτων, ή ακόμη και το συνδυασμό των τριών, ως πιθανές επιλογές καυσίμου για μετά το 2028. 

Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί μόλις η ΔΕΗ παραλάβει τα πορίσματα της μελέτης που έχει παραγγείλει από τον κατασκευαστή της μονάδας την Mitsubishi – Hitachi. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης απαντώντας σε μετόχους κατά τη διάρκεια της πρόσφατης έκτακτης ΓΣ, η οριστική απόφαση για την τύχη της Πτολεμαΐδας 5 θα ληφθεί μέχρι το 9μηνο του 2020 και αφού προηγουμένως εξεταστούν όλα τα δυνατά σενάρια, ώστε να επιλεγεί η βέλτιστη τεχνικά και οικονομικά λύση.

Ο κ. Στάσσης επανέλαβε τέλος ότι η Πτολεμαΐδα 5 ισχύος 0,61GW και ύψος επένδυσης 1,5 δισ. ευρώ θα εμφανίζει λειτουργική κερδοφορία προ φόρων τόκων και αποσβέσεων, εφόσον το κόστος της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων θα κυμαίνεται μεταξύ 30 και 35 ευρώ ο τόνος. 

 

energypress

29/12/2019