ΥΠΕΝ: Ένα είναι σίγουρο, μετά το 2028 η Πτολεμαϊδα 5 δεν θα λειτουργεί με λιγνίτη – Διερεύνηση και για χρήση βιομάζας.

Όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με την τύχη της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ διερευνώνται και προφανώς η απόφαση περί του δέον γενέσθαι θα ληφθεί αφού γίνουν οι λεπτομερείς υπολογισμοί, καθώς η εξίσωση είναι δύσκολη. Εκείνο όμως που είναι σίγουρο είναι ότι η μονάδα μετά το 2028 δεν θα λειτουργεί με λιγνίτη.

Αυτό είναι το νόημα όσων ανέφερε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ανώτατη πηγή του ΥΠΕΝ στο περιθώριο της χθεσινής τελετής εγκανίων του αιολικού πάρκου της ENEL στον Καφηρέα της Εύβοιας και τα οποία επιβεβαιώνουν απολύτως το ρεπορτάζ του energypress σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής για τον ΕΣΕΚ.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου, ο στόχος που θα τεθεί είναι να μηδενιστεί η συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας μας το αργότερο (και η λέξη έχει τη σημασία της) το 2028.

Αποκάλυψε επίσης ότι προς το παρόν είναι όλα ανοιχτά, από το να μην λειτουργήσει ποτέ ως λιγνιτική η Πτολεμαϊδα 5, έως, βεβαίως, να αλλάξει στη συνέχεια καύσιμο και να γίνει, για παράδειγμα, βιομάζας ή φυσικού αερίου. «Τίποτα όμως δεν μπορεί να πεί κανείς αυτή τη στιγμή, καθώς δεν έχουν υπολογιστεί τα δεδομένα, τα οποία δεν είναι καθόλου απλά» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι η πιθανή μετατροπή της μονάδας έτσι ώστε να καίει βιομάζα παρουσιάστηκε, από τον ένα εκ των δύο φορέων που εισηγήθηκαν μοντέλα κατά την πρόσφατη συνεδρίαση για τον ΕΣΕΚ, ως εφικτή και βιώσιμη λύση. Οι προϋποθέσεις ωστόσο της εφικτότητας και της βιωσιμότητας είναι πολλές και στην πράξη δύσκολο να προκύψουν.

Όσον αφορά, τέλος, την πρόθεση του ΥΠΕΝ να μηδενίσει τη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό ισοζύγιο το αργότερο μέχρι το 2028, είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό επεξεργασία «ασκήσεις» για τη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων.

«Η σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών µονάδων θα ξεκινήσει από τους σταθµούς Αµύνταιο Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη ΙΙΙ µέχρι το τέλος του α’ εξαµήνου του 2020» έχει αναφέρει επανειλημμένα ο κ. Χατζηδάκης, ενώ οι πληρφορίες του energypress αναφέρουν ότι ένας καταρχήν σχεδιασμός, χωρίς βεβαίως να έχουν ληφθεί αποφάσεις, προβλέπει να αποσύρονται το 2021 οι εναπομείνασες μονάδες της Καρδιάς, το 2023 οι δύο παλιότερες μονάδες του Αγ. Δημητρίου, να ακολουθούν σταδιακά μέχρι το 2027 οι τρείς υπόλοιπες από το συγκεκριμένο ενεργειακό κέντρο, και το 2028 να κλείνουν και οι πλέον καινούργιες, δηλαδή η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4, και, όπως προαναφέρθηκε, να αλλάζει «ρότα» η Πτολεμαϊδα 5.

 

 

 

16 Οκτωβρίου 2019

energypress