Ποιες χώρες δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα;
Σχεδόν τρία χρόνια μετά τη σύναψή της συμφωνίας, χώρες που εκπέμπουν πάνω από το 10% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δεν έχουν ακόμη επικυρώσει επίσημα τη συμφωνία.
Η Λιβερία πρόκειται σύντομα να προστεθεί στα υπόλοιπα κράτη που έχουν ήδη επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων, αφού η γερουσία της την υπερψήφισε τον Ιούνιο.
197 χώρες υπόγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού και μόλις την επικυρώσει η Λιβερία, θα υπολείπονται 18 έθνη των οποίων η επικύρωση εκκρεμεί, συμπεριλαμβανομένων μερικών σημαντικών ρυπαντών. Συνολικά, αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG).
Οι διεθνείς συμφωνίες που υπογράφονται, καθίστανται δεσμευτικές μόνο μετά την επικύρωση τους από κάθε κράτος, από το όργανο (Βουλή, Γερουσία, Προεδρία) το οποίο συνταγματικά είναι εξουσιοδοτημένο γα το σκοπό αυτό.
Μόλις επικυρωθεί, η συμφωνία δεσμεύονται οι κυβερνήσεις να υποβάλουν τα σχέδιά τους για τη μείωση των δικών τους εκπομπών Αερίων του Φαινομένου του Θερμοκηπίου (ΑΦΘ), για να διατηρηθεί η άνοδο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2ο C από την προ-βιομηχανική περίοδο και όσο πιο κοντά σε 1,5ο C.
Ρωσία
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής εξ αυτών που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τη Συμφωνία των Παρισίων, με περίπου το 5% των παγκόσμιων εκπομπών το 2015.
Έχει δεσμευτεί να μειωθούν οι εκπομπές της κατά 25% έως 30% κάτω από τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2030.
Σε εθνικό επίπεδο, οι μεγάλες κρατικές εταιρείες ορυκτών καυσίμων, καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ρωσίας και ασκούν τεράστια πολιτική εξουσία.
Υπάρχει ένα λόμπι υπέρ του Παρισιού που αποτελείται από επιχειρήσεις και κλιματικές ομάδες, το Russian Partnership for Climate Protection.
Στη διεθνή σκηνή, η Ρωσία έχει υποστηρίξει τη συνεργασία για το κλίμα. Το Κρεμλίνο μίλησε ανοιχτά για στήριξη της συμφωνίας μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τράμπ ότι η χώρα του σκόπευε να αποσυρθεί.
Ωστόσο, η επικύρωση ακόμη αναμένεται.
Τουρκία
Από την υιοθέτηση της σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα το 1992, η Τουρκία έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα στον άνθρακα, για να καλύψει τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της.
Οι εκπομπές των ΑΦΘ αυξήθηκαν κατά 135,4% μεταξύ 1990 και 2016.
Η Τουρκία έχει μια ιδιόμορφη διαφωνία με τη Συμφωνία των Παρισίων.
Τη συμφωνία την υπόγραψε αρχικά ως ανεπτυγμένη χώρα.
Η Τουρκία, όμως, εκ των υστέρων υποστηρίζει ότι πρόκειται για αναπτυσσόμενη χώρα και εντάσσεται σε ειδική κατηγορία που της επιτρέπει να αποφύγει να χρηματοδοτήσει κλιματικές δράσεις. Ακόμη όμως, δεν δικαιούται πρόσβασης σε χρηματοδότηση, κάτι που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει θέσει ως όρο για να επικυρώσει τη συμφωνία.
Ιράν
Ως σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο ενεργειακός τομέας του Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 77% των συνολικών εκπομπών του. Παρά την αυτοκρατορία των ορυκτών καυσίμων, η χώρα έχει αναπτύξει και τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βάσει εθνικών σχεδίων και χρηματοδοτήσεων.
Ωστόσο, η δέσμευσή της για εκπομπές ΑΦΘ στα πλαίσια της συμφωνίας του Παρισιού, ήταν πολύ χαμηλή, αφού πρότεινε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά μόλις 4% το 2030.
Η απροθυμία του Ιράν να επικυρώσει τη συμφωνία του Παρισιού οφείλεται στην απροθυμία του να προχωρήσει σε αλλαγή του οικονομικού μοντέλου. Επίσης οι οικονομικές κυρώσεις από τη διεθνή κοινότητα είναι ένα άλλο σημείο που οδηγεί σε καθυστέρηση επικύρωσης.
Σαν Μαρίνο
Ο Άγιος Μαρίνος έχει ένα μικροσκοπικό μερίδιο εκπομπών καυσίμων, μόλις 0,27mtCO2. Η επικύρωση της Συμφωνίας των Παρισίων βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Μεγάλου και του Γενικού Συμβουλίου (κοινοβούλιο), που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 27 Ιουλίου.
Κολομβία
Το κοινοβούλιο της Κολομβίας ψήφισε νομοσχέδιο που επικύρωσε τη συμφωνία του Παρισιού τον Ιούνιο του 2017. Περίπου το 10% του τροπικού δάσους του Αμαζονίου αναπτύσσεται εντός των συνόρων της Κολομβίας, με τα επίπεδα αποψίλωσης να αυξάνονται. Το 2017, η απώλεια δέντρων αυξήθηκε κατά 46% από το 2016 σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόρων (WRI).
Οι διπλωματική υπηρεσία της χώρας επέδωσε το έγγραφο της επίσημης επικύρωσης στον ΟΗΕ την Πέμπτη 12 Ιούλιου 2018.
Στις 13 Ιουλίου 2018, οι χώρες που δεν έχουν ακόμα κυρώσει επίσημα τη συμφωνία είναι
- Αγκόλα,
- Ισημερινή Γουινέα,
- Ερυθραία,
- Γουινέα Μπισσάου,
- Ιράν,
- Ιράκ,
- Κιργιζιστάν,
- Λίβανος,
- Λιβερία,
- Λιβύη,
- Νικαράγουα,
- Ρωσία
- Σουρινάμ,
- Συρία,
- Τουρκία,
- Ουζμπεκιστάν και
- Υεμένη.
12 Ιουλίου 2018
Της Soila Apparicio
ΠΗΓΗ CLIMATE HOME NEWS
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ