Σημαντικό εργαλείο για μικρούς και μεγάλους παραγωγούς ΑΠΕ τα διμερή συμβόλαια - Η διεθνής εμπειρία και η ελληνική ιδιαιτερότητα.
Τα διμερή συμβόλαια μπορούν και στη χώρα μας να αποτελέσουν ένα βασικό εργαλείο, το οποίο θα προσφέρει ανάπτυξη των ΑΠΕ και διασφάλιση των παραγωγών αυτού του είδους από τις διακυμάνσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάρη Δούκα που μίλησε πρόσφατα στο Renewable & Storage Forum, τα διμερή συμβόλαια διεθνώς έφτασαν στο επίπεδο των 15,9 γιγαβάτ το φετινό Οκτώβριο. Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά κυριαρχούν με τα φωτοβολταϊκά να εμφανίζουν ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Γεωγραφικά, οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν και ακολουθούν χώρες όπως η Ισπανία και η Αυστραλία, ενώ στην πλευρά των καταναλωτών υπάρχει μια πληθώρα από οικονομικούς τομείς.
Όσον αφορά τις τιμές, οι υψηλότερες παρατηρούνται στη Βρετανία για παραγωγή από φωτοβολταϊκά (52,3 ευρώ/μεγαβατώρα) και οι χαμηλότερες (31 ευρώ/μεγαβατώρα) στην Ισπανία, άρα υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις, οι οποίες είναι μικρότερες στην περίπτωση των αιολικών.
Όπως είναι γνωστό, η πανδημία επηρέασε φέτος τις τιμές και τη ζήτηση για ηλεκτρισμό στην Ευρώπη με τις τιμές των διμερών συμβολαίων να παραμένουν όμως σταθερές τους τελευταίους μήνες μετά από μια αρχική μείωση.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Δούκας ανέφερε ότι παρατηρείται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ υπό την πίεση και των νέων στοχεύσεων της Ε.Ε. που είναι πιο φιλόδοξες από πριν. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα διμερή συμβόλαια μπορούν να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την εξασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των έργων και την ανάπτυξή τους καθώς αντιμετωπίζουν την έκθεση σε διακυμάνσεις της αγοράς μακροπρόθεσμα. Επίσης, αποτελούν ένα αποτελεσματικό εργαλείο και για τους μικρούς παραγωγούς μέσα από τους ΦΟΣΕ ώστε να διασφαλιστούν οι επενδύσεις τους.
Την παρουσίαση του κ. Δούκα μπορείτε να τη δείτε εδώ.
4 Δεκεμβρίου 2020
energypress