Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ - Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής

31 03 2018 | 11:45ΑΝΕΜΟλόγια

Το 1994, ο ΑΡΧΕΛΩΝ σε συνεργασία με το Δήμο Γλυφάδας και με άδεια του Υπουργείου Γεωργίας, ίδρυσε το Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής. Το Κέντρο στεγάζεται σε 5 βαγόνια τρένου, προσφορά του Ο.Σ.Ε. και είναι ένα από τα πρώτα οργανωμένα «νοσοκομεία» για θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο. Σκοπός του Κέντρου Διάσωσης είναι η περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς επίσης η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, κυρίως των παιδιών. Στο Κέντρο επίσης στεγάζεται το καινούργιο Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών, που είναι χώρος ειδικά διαμορφωμένος, με φωτογραφική έκθεση, για την οργάνωση σεμιναρίων, συνεδριάσεων καθώς και παρουσιάσεων περιβαλλοντικής αγωγής.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Συγκεκριμένα οι λειτουργίες του κέντρου είναι: 

Περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών: Κάθε χρόνο περίπου 50 τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες καταφθάνουν στο Κέντρο από όλη την Ελλάδα. Οι συχνότερες αιτίες τραυματισμών είναι η εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία και ο σκόπιμος τραυματισμός τους από ψαράδες, πρόσκρουση σε ταχύπλοα, κατάποση πλαστικών υλικών τα οποία συγχέουν με τροφή κ.ά.

Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης: κάθε χρόνο αναφέρονται στο Σύλλογο περίπου 300 νεκρές ή τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες. Σε περίπτωση νεκρής, οι λιμενικές αρχές φροντίζουν να γίνει άμεσα ταφή από τον τοπικό Δήμο ενώ σε περίπτωση τραυματισμένης, φροντίζουν για τη μεταφορά της στο Κέντρο Διάσωσης.

Περιβαλλοντική Αγωγή: Το Κέντρο Διάσωσης λειτουργεί και ως χώρος ενημέρωσης του κοινού. Το Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών που έγινε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, είναι χώρος προβολών, ειδικά διαμορφωμένος και φιλοξενεί φωτογραφική έκθεση για την ιστορία, τη βιοποικιλία και βιολογία της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε χρόνο δεχόμαστε επισκέψεις από 20.000 άτομα (σχολικά τμήματα και μεμονωμένοι επισκέπτες). Έμφαση δίνεται στην οργάνωση περιβαλλοντικών προγραμμάτων για μαθητές σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Επιπλέον, το Κέντρο Διάσωσης αποτελεί και το κέντρο συντονισμού Κοινοτικού προγράμματος LIFE Nature, με στόχο τη μείωση της θνησιμότητας των χελωνών στη θάλασσα.

Η λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης βασίζεται στην εθελοντική εργασία. Κάθε χρόνο 50 εθελοντές εργάζονται για την περίθαλψη των χελωνών, την ενημέρωση του κοινού και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις

  • Εάν δεις τραυματισμένη ή νεκρή θαλάσσια χελώνα να την αναφέρεις στο Κέντρο Διάσωσης

  • Κάνε μια δωρεά ή «υιοθετήστε» μια θαλάσσια χελώνα που περιθάλπεται στο Κέντρο και βοηθήστε στη γρήγορη ανάρρωσή της

  • Γίνε εθελοντής και αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου

Οι καθημερινές ανάγκες για φάρμακα και τροφή για τις χελώνες που περιθάλπονται, απορροφούν ένα σημαντικό τμήμα των πόρων του Συλλόγου. Εάν επιθυμείτε να συνεισφέρετε, παραθέτουμε λίστα με τροφές, φάρμακα και αναλώσιμα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή φροντίδα των ζώων.

Ενημέρωση του κοινού

Το Κέντρο Διάσωσης εκτός από τόπος περίθαλψης για τραυματισμένες και άρρωστες χελώνες λειτουργεί και ως τόπος ενημέρωσης του κοινού. Από το Μάιο 2005, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου λειτούργησε το Κέντρο Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης Εθελοντών με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο οποίο φιλοξενείτε ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος και αίθουσα προβολών, ενώ οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν τις θαλάσσιες χελώνες που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο πριν την απελευθέρωσή τους. Κάθε χρόνο 15.000 άτομα (σχολεία, οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένα άτομα) επισκέπτονται και ξεναγούνται στο Κέντρο Διάσωσης.

ΑΡΧΕΛΩΝ

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του συλλόγου. 

Πηγή: (ΑΡΧΕΛΩΝ)