Οι αντιφατικές κινήσεις της Γαλλίας για το κλίμα.
Ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, αγωνίζεται στο γήπεδο της κλιματική διπλωματίας, οι δράσεις της γαλλικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, Edouard Philippe, κυρίως υπερασπίζονται τα συμφέροντα της βιομηχανίας, σύμφωνα με το Euractiv.fr.
Το κλίμα βρίσκεται στο επίκεντρο της Γαλλικής διπλωματίας. Τον περασμένο χειμώνα, αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής COP23 στη Βόννη, ο Macron συγκέντρωσε τους ηγέτες του κλίματος στο Παρίσι, σε μια εκδήλωση που αφορούσε στον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στα κλιματικά ζητήματα.
Κατά τη διάρκεια μια ζωντανής εκδήλωσης στο Facebook την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Edouard Philippe, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το μέλλον του πλανήτη, συμπληρώνοντας ότι έχει εμμονή με το θέμα αυτό όπως και με το βιβλίο Collapse (Κατάρρευση) του Jared Diamond, που πραγματεύεται πώς οι κοινωνίες επιλέγουν να αποτύχουν ή να επιτύχουν.
Στην πράξη, ωστόσο, οι ειδικοί για το κλίμα είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι. Πολλοί από εκείνους που αρχικά υποστήριξαν τον Macron, πλέον έχουν γίνει ιδιαίτερα επικριτικοί ενόψει των ολοένα και πιο αντιφατικών αποφάσεων, όπως η έγκριση για το διυλιστήριο φοινικέλαιου στη Mede τον Ιούνιο, που προκάλεσε αντιδράσεις.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, η Γαλλία παραμένει σιωπηλή για το θέμα αυτό. Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Nicolas Hulot, παίζει κρυφτούλι. "Δεν τον βλέπουμε”, ανέφερε μια πηγή της Διεύθυνσης για το Κλίμα της ΕΕ, η οποία προωθεί τις συνομιλίες για το κλίμα εκ μέρους και των 28 κρατών μελών της ΕΕ. Οι πηγές αναφέρουν δε, ότι ο υπουργός, και πρώην δημοσιογράφος, δεν εμφανίζεται στις υπουργικές συναντήσεις της ΕΕ, σε αντίθεση με τους επιμελείς συναδέλφους του. Σε διάστημα ενός έτους, ταξίδεψε μονάχα μια φορά, στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.
Είναι συχνό φαινόμενο για τη Γαλλία να στέλνει ως εκπροσώπους κατωτέρους παράγοντες του υπουργείου στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, σε πολλές από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σόφια, συμμετείχαν αξιωματούχοι του Γαλλικού υπουργείου αντί του υπουργού ή υφυπουργού.
Το τελευταίο μέλημα των Γάλλων βουλευτών είναι να συμπεριλάβουν στο Σύνταγμα τους την προστασία του περιβάλλοντος, του κλίματος και της βιοποικιλότητας στο πλαίσιο ενός συνεχόμενου γύρου τροπολογιών.
Η προτεινόμενη τροπολογία, μάλιστα, αναφέρει συγκεκριμένα ότι: “[Η Γαλλία] ενεργεί για την προστασία του περιβάλλοντος και της διατήρηση της βιοποικιλότητας, και κατά της κλιματικής αλλαγής”.
Ο Arnaud Gossement, δικηγόρος που ειδικεύεται στο περιβαλλοντικό δίκαιο, θεωρεί λυπηρό ότι η έννοια της κλιματικής αλλαγής περιορίζεται σε μια αναφορά υποχρέωσης πράξης και όχι σε μια υποχρέωση επίτευξης αποτελέσματος, όπως το ακριβές εύρος 1,5-2o C, που διατυπώθηκε στη Συμφωνία του Παρισιού.
Μάλιστα, οι Γαλλικές ΜΚΟ καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει πλεύση, λαμβάνοντας αποτελεσματικά μέτρα και όχι απλά δίνοντας ομιλίες. «Μέχρι στιγμής, με εξαίρεση την αύξηση των φόρων άνθρακα και ντίζελ, τα διαρθρωτικά μέτρα έχουν μείνει πολύ πίσω», ανέφερε το Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα ( Climate Action Network).
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΜΚΟ στη Γαλλία είναι αντικρουόμενες πρακτικές που υιοθετεί η Γαλλικής κυβέρνηση. Από τη μία εφαρμόζει στρατηγική για την αντιμετώπιση της αποψίλωσης των δασών, από την άλλη δίνει άδειες σε ενεργειακούς κολοσσούς όπως η Total για βιοκαύσιμα από φοινικέλαιο.
Εκτός όλων αυτών, η γαλλική κυβέρνηση έχει αναβάλει και τον μακροπρόθεσμο στόχο της μείωσης του ποσοστού πυρηνικής ενέργειας από την ηλεκτροπαραγωγή της χώρας , αφού ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, RTE, προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος έλλειψης εφοδιασμού μετά το 2020, και διαφορετικά η Γαλλία κινδυνεύει να μην επιτύχει τους στόχους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
5 Ιουλίου 2018
Της Aline Robert
Πηγή: Euractiv
Περισσότερα: Biofuels climate Energy & Environment Climate Change
Emmanuel Macron environment France Nicolas Hulot palm oil Paris Agreement
- To fill the climate finance deficit, French summit looks at its governance
- France gives green light to palm oil despite European Parliament’s ban
- France to push for EU carbon price floor and border tariff
- France backtracks on nuclear phase-out pledge