Κλιματική αλλαγή: ένα παγκόσμιο κύμα καύσωνα.

10 07 2018 | 09:21Editorial του Guardian

Ο καιρός στη Βρετανία δεν είναι παρά μόνο ένα μικρό κομμάτι του παγκόσμιου συστήματος και καθώς η Αρκτική θερμαίνεται, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα γίνουν πλέον τα νέα και επικίνδυνα, κανονικά.


Οι Βρετανοί έχουμε ειδική σχέση με τον καιρό. Είναι το αγαπημένο μας παράπονο, που δεν μοιραζόμαστε με αλλοδαπούς. Ίσως το γεγονός ότι ο καιρός μας τείνει να έρχεται από τη δύση, πέρα ​​από τον Ατλαντικό και όχι από τους γείτονές μας στην Ευρώπη (εκτός αν πρόκειται για το «θηρίο από την ανατολή»), ενισχύει την πεποίθηση μας, ότι ο καιρός μας είναι ένα μοναδικό βρετανικό πρόβλημα.

 

Αλλά αν και δεν μπορούμε να πούμε με σαφήνεια ότι το σημερινό κύμα καύσωνα στη Βρετανία, προκαλείται από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όμως ταιριάζει με το πρότυπο των μακροπρόθεσμων αλλαγών που ονομάζουμε κλίμα. Είναι μέρος ενός παγκόσμιου φαινομένου, έστω και αν δεν είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του.

Η πραγματικά σημαντική αλλαγή συμβαίνει στην ανατολική Σιβηρία αυτή τη στιγμή, όπου ένα εντελώς πρωτοφανές κύμα καύσωνα θερμαίνει τις ακτές της Αρκτικής, με συνέπειες που είναι απρόβλεπτες στη λεπτομέρεια τους, αλλά σίγουρα θα είναι κακές σε μεγάλη κλίμακα.
Η Σιβηρία είναι ένα ευάλωτο σημείο στο παγκόσμιο κλιματικό σύστημα για δύο λόγους.

Ο προφανής λόγος είναι ο πάγος της Αρκτικής. Όσο περισσότερος πάγος λιώσει, τόσο λιγότερος παραμένει για να αντανακλά τη θερμότητα πίσω στην ατμόσφαιρα. Το νερό, που είναι πιο σκούρο, απορροφά θερμότητα καλύτερα, κι έτσι δημιουργείται ένας βρόχος ανάδρασης.

Αυτό είναι σίγουρα ανησυχητικό, αλλά μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνο από την ανατροφοδότηση που προκαλείται από την τήξη του στρώματος που ήταν παλαιότερα γνωστό ως μόνιμα παγωμένο έδαφος(permafrost).

Αυτό απελευθερώνει άνθρακα και μεθάνιο - περισσότερο μεθάνιο θα απελευθερωθεί και από το βυθό της θερμαινόμενης θάλασσας. Και τα δύο αυτά αέρια είναι ισχυρά αέρια του θερμοκηπίου.

Η ασταθής κατάσταση στην Αρκτική επηρεάζει ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες ότι το βόρειο ρεύμα του Κόλπου θα κολλήσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο μοτίβο καιρού.

Όταν συμβεί αυτό, ο καιρός σταματά να αλλάζει στις περιοχές αυτές για μεγάλο διάστημα.

Τότε τα κύματα καύσωνα είναι παρατεταμένα και το ίδιο οι ψυχρές εισβολές.

Κάθε είδους ακραίες καταστάσεις, όπως οι βροχές στην Ιαπωνία που έχουν σκοτώσει περισσότερους από 100 ανθρώπους, είναι πιο πιθανό να συμβούν.

Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι ότι μια τέτοια σταθεροποίηση του ρεύματος του Κόλπου έχει προκαλέσει το κύμα καύσωνα στη Σιβηρία, καθώς και το δικό μας εδώ στη Βρετανία.

Και επιπλέον και πάλι δημιουργεί έναν ακόμη βρόχο ανατροφοδότησης. Αυτό είναι ένα κύμα καύσωνα που κάνει πιο πιθανό, ένα θερμότερο κύμα καύσωνα στο μέλλον.

Παρόλο που υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με την ακριβή εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής, η πορεία του κλίματος είναι απολύτως σαφής.

Αυτό είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί συντονισμένη παγκόσμια δράση.

Οι συμφωνίες του Παρισιού είναι μια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά υπονομεύονται.

Ο βρετανικός ή ο αγγλικός εθνικισμός σχετικά με τον καιρό είναι μάλλον κωμικός, αλλά οι εγωιστικές και αδαείς συμπεριφορές της κυβέρνησης Trump είναι καθαρά τραγικές για όλο τον κόσμο.

Δυστυχώς οι πιθανότητες αλλαγής του κλίματος είναι περισσότερες από τις πιθανότητες αλλαγής στο μυαλό του κ. Trump.

Ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αρνούνται την κλιματική αλλαγή και να καθοδηγούνται από βραχυπρόθεσμες κερδοσκοπικές επιλογές, η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει οποιαδήποτε βρετανική κυβέρνηση είναι να προετοιμαστεί για μια αλλαγή του καιρού εδώ.

Σε 20 χρόνια, η ζέστη της τελευταίας εβδομάδας δεν θα είναι πια είδηση.

Θα είναι ρουτίνα.

Η επίδραση στους ηλικιωμένους, στα σχολεία και στα νοσοκομεία θα είναι δραματική.
Μια υπεύθυνη κυβέρνηση θα σχεδίαζε από τώρα για αυτό το απόλυτα προβλέψιμο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, η δική μας έχει άλλες προτεραιότητες.

 

Photograph: Mario Hoppmann/AFP/Getty Images

 

9 Ιουλίου 2018

 

Editorial  

 

Πηγή The Guardian

 

Περισσότερα

·  Climate change scepticism

·  Climate change (Science)

·  Arctic

·  Donald Trump