Το Κοσσυφοπέδιο στρέφεται στα αιολικά για να επιτύχει τους στόχους εισόδου στην ΕΕ, αλλά παίζει και με άνθρακα.

06 07 2018 | 13:53

Ψηλά στο οροπέδιο Kika, στο Κοσσυφοπέδιο, εργάτες κατασκευάζουν τις πρώτες ανεμογεννήτριες στη χώρα, σε μια προσπάθεια αφενός να εξαλειφθεί η μαζική εξάρτηση από τον άνθρακα και αφετέρου να μπει ένα τέλος στις  διακοπές ρεύματος.

 

Το Κοσσυφοπέδιο επιδιώκει να παράγει το ένα τέταρτο της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2020, ώστε να ανταποκριθεί άμεσα στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας και φιλοδοξεί να γίνει μέλος.  Προκειμένου να επιτύχει αυτό το στόχο, θα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις και να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα.

 

Στο πρώτο αιολικό πάρκο του Κοσσυφοπεδίου, θα αρχίσουν να λειτουργούν 9 συνολικά ανεμογεννήτριες της General Electric, που αναμένεται να καλύψουν περίπου το 3% της ζήτησης.

 

Ο Τουρκικός όμιλος Guris, που βρίσκεται πίσω από το αιολικό πάρκο των 32,4 MW, ευελπιστεί να δώσει μια ώθηση για την καθαρή ενέργεια σε μια χώρα που έχει απόλυτη ανάγκη τη μείωση της ρύπανσης.

 

«Θα παράγουμε 120 εκ. κιλοβατώρες (kWh) ετησίως, που θα καλύψουν τις ανάγκες περίπου 10.000 νοικοκυριών», δήλωσε στο Reuters o Tuncer Baltaci, διευθυντής του έργου.

 

Ωστόσο, με περισσότερους από 10 δισ. τόνους αποθέματα λιγνίτη, το πιο βρώμικο είδος άνθρακα, το Κοσσυφοπέδιο στηρίζεται σε δύο προβληματικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που παράγουν περίπου το 95% της ενέργειάς του. 

 

Το έργο αυτό, δεν αποτελεί την πρώτη επαφή του Κοσσυφοπεδίου με την αιολική ενέργεια. Ένα μικρό αιολικό πάρκο κοντά στην Πρίστινα ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της δεκαετίας, αλλά ήταν βραχύβιο εξ αιτίας διενέξεων σχετικά με τις ταρίφες.

 

Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων σκοπεύουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε νέες μονάδες παραγωγής από άνθρακα προκειμένου να καλύψουν την αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση, καθώς τα παλιά εργοστάσια σταδιακά τίθενται εκτός λειτουργίας.  Το Κοσσυφοπέδιο μάλιστα, πέρυσι συμφώνησε για τη μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

 

Συγκεκριμένα, συνήψε συμβόλαιο περίπου 1 δισ. ευρώ με την ContourGlobal, εισηγμένη στο Λονδίνο, για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα 500 MW, ικανό να καλύψει το ήμισυ περίπου της ενεργειακής ζήτησης της χώρας.

 

Η Ενεργειακή Κοινότητα, ένας οργανισμός της οποίας ο ρόλος είναι η επέκταση της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ σε δυνητικά κράτη-μέλη της ΕΕ, εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ανησυχίες σχετικά με τις φορολογικές και τελωνειακές απαλλαγές και τη σύμβαση αγοράς ηλεκτρική ενέργειας από τον προγραμματιζόμενο θερμικό σταθμό άνθρακα, σύμφωνα με την οποία το Κοσσυφοπέδιο θα πληρώνει 80 ευρώ τη μεγαβατώρα για 20 χρόνια, δηλαδή ποσό σχεδόν τριπλάσιο του τρέχοντος κόστους.

 

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρεις της σύμβασης.

 

Η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), δήλωσε τον Ιούνιο ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα στηρίξει το έργο. H κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου έχει ζητήσει από την Παγκόσμια Τράπεζα κάλυψη του κινδύνου υπό μορφή επί μέρους εγγυήσεων για το «ξεκλείδωμα φθηνότερων δανείων».

 

«Tο Κοσσυφοπέδιο δε βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να επιτύχει το στόχο του (να προσχωρήσει στην ΕΕ)»,  δήλωσε ο Dardan Abazi του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Πολιτικής INDEP, και συνέχισε λέγοντας:

«Έχουμε περισσότερο ήλιο από ότι η Γερμανία, οπότε μιλάμε για έλλειψη προτεραιοτήτων και όχι για έλλειψη δυναμικού ΑΠΕ».

 

Εν τω μεταξύ, στέκοντας κάτω από τις τεράστιες ανεμογεννήτριες του νέου πάρκου, ο Baltaci του ομίλου Guris, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή από αιολική ενέργεια πάνω από τα προγραμματισμένα 150 MW.

Ταυτόχρονα, μια άλλη εταιρεία από το Ισραήλ, σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλο ένα αιολικό πάρκο ισχύος 105 MW στα βόρεια της χώρας.

 

 

2 Ιουλίου 2018

 

Πηγή: Euractiv

 

Περισσότερα: Energy   Energy & Environment   Global Europe   Renewable energies Kosovo   wind power