Aνεμογεννήτριες στον Άρη;

05 07 2018 | 08:18

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι η αιολική ενέργεια είναι εκμεταλλεύσιμη στον πλανήτη Άρη παρά την ακραία αραιή ατμόσφαιρα του και τις εφιαλτικές αμμοθύελλες.


Αν θέλουμε να στείλουμε κάποτε μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη, η ενέργεια είναι μια κρίσιμη παράμετρος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κανείς μπορεί να βασίζετε στην ενέργεια από τον Ήλιο, αλλά αυτό δεν είναι δυνατό σε όλες τις περιοχές του Άρη.

Εδώ λοιπό, μπαίνει η αιολική ενέργεια.

«Οι βέλτιστες τοποθεσίες για αιολική παραγωγή ενέργειας είναι περιοχές όπου ο ήλιος δεν λάμπει συνέχεια, αλλά οι άνεμοι φυσούν, όπως τα γεωγραφικά πλάτη προς τους πολικούς κύκλους», αναφέρει η μελέτη.

Το πρόβλημα είναι ότι η ατμόσφαιρα στον Άρη δεν είναι πραγματικά φιλική για την αιολική ενέργεια.

Πρώτον η μέση ατμοσφαιρική πίεση είναι περίπου το 0,6% της αντίστοιχης γήινης στη στάθμη της θάλασσας, γεγονός που την καθιστά ασύγκριτα αραιότερη.

Δεύτερον, επικρατούν εφιαλτικές αμμοθύελλες, οι οποίες μπορεί να είναι καταστροφικές για τον εξοπλισμό.


Παρ’ όλα αυτά οι ερευνητές απέδειξαν ότι ακόμη και σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, η αιολική ενέργεια μπορεί να αξιοποιηθεί.

….. Blowing in the wind


«Τώρα, μπορούμε να πούμε για πρώτη φορά και με βεβαιότητα ότι, ΝΑΙ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αιολική ενέργεια στον Άρη!» σηημειώνουν οι ερευνητές, με επικεφαλής την Christina Holstein-Rathlou από το Κέντρο Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.


Μαζί με τους συναδέλφους της, η Holstein-Rathlou πραγματοποίησε προσομοιώσεις σε αεροδυναμική σήραγγα (Wind Tunnel Simulator II), που βρίσκεται στο Aarhus της Δανίας.

Οι δοκιμές άρχισαν το 2010, αλλά παρουσιάστηκαν μόλις πρόσφατα στο Workshop για τον Άρη και το κλίμα (Mars Workshop on Amazonian and Present Day Climate ) στο Lakewood, Κολοράντο, την περασμένη εβδομάδα.

 

αιολ
 

Εάν οι ερευνητές του διαστήματος θέλουν να στείλουν αποστολές στις πολικές περιοχές του Άρη, οι τυποποιημένες πηγές ενέργειας δεν θα λειτουργούσαν καλά.

Κατ αρχάς οι αποστολές δεν θα έχουν πρόσβαση στο ηλιακό φως περίπου το μισό του χρόνου και η θερμότητα που απορροφάται από μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων (radioisotope thermoelectric generator - η συσκευή που τροφοδότησε με ενέργεια το Curiosity Mars της NASA και πολλά άλλα εξερευνητικά όργανα του διαστήματος) θα εμπόδιζε την διεξαγωγή πολλών πειραμάτων.

 

Έτσι, οι ερευνητές σκέφτονται να έχουν μια ανεμογεννήτρια που θα χρησιμοποιούσαν σε συνδυασμό με τους ηλιακούς συλλέκτες. Η ενέργεια θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες και θα χρησιμοποιείται όποτε χρειάζεται.

Αυτή η πρόσθετη πηγή ενέργειας θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στα αεροσκάφη του Άρη να είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Προηγουμένως, η ενέργεια υπήρξε ένας κρίσιμος περιορισμός στο μέγεθος και τις δυνατότητες των σκαφών και εξερευνητικών οργάνων.

Σίγουρα απαιτούνται περισσότερες μελέτες πριν σταλούν ανεμογεννήτριες στον Άρη, τόνισε η ομάδα, αλλά σίγουρα τα αποτελέσματα αυτά είναι ενθαρρυντικά και ανοίγουν το δρόμο για νέες αποστολές στον Άρη.

 

Ένα game changer, και για ταλαίπωρους έλληνες επενδυτές που αντιμετωπίζουν ανταρτοπόλεμο;

 

4 Ιουλίου 2018

 

TOY Mihai Andrei

 

Πηγή  ZME Science