Τι περιλαμβάνουν οι 116 επενδυτικές προτάσεις από Δήμους, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια και άλλους δημόσιους φορείς για την απολιγνιτοποίηση.

Κρίσιμα οδικά έργα, κτιριακά projects, τηλεθερμάνσεις για Φλώρινα, Αμύνταιο, Εορδαία και Κοζάνη, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις συνολικά 116 προτάσεις για δημόσιες επενδύσεις, ύψους 1,14 δισ ευρώ, που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. 

Στον αριθμό των προτάσεων και στο ύψος τους είχε αναφερθεί την Παρασκευή από το βήμα του συνεδρίου Athens Investment Forum ο Κ.Χατζηδάκης, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. 

Στην ειδική μνεία για τα projects της απολιγνιτοποίησης, ο υπουργός είχε κάνει λόγο για 80 κατατεθειμένα ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, καθώς επίσης όμως για 116 προτάσεις από δημόσιους φορείς που αφορούν σε κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξεως των 1,14 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress πρόκειται για φακέλους που έχουν υποβληθεί από ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, δηλαδή τους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης, από τις Περιφέρειες Δ.Μακεδονίας και Πελοποννήσου, όπως επίσης από Πανεπιστήμια και πλειάδα δημοσίων φορέων στο πλαίσιο του Ειδικού Μεταβατικού Προγράμματος. Και αφορούν οδικά έργα, ανεγέρσεις και αναβαθμίσεις κτιρίων, και γενικώς μικρά και μεσαίου βεληνεκούς δημόσια projects, ικανά να υλοποιηθούν εντός της προσεχούς 3ετίας, όσο και η διάρκεια του μεταβατικού προγράμματος 2021-2023.

Εννοείται ότι από τις 116 προτάσεις θα προχωρήσουν μόνο όσες αντιστοιχίζονται στις επιλέξιμες δράσεις (προώθηση απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυση επιχειρηματικότητας, «πράσινες» επενδύσεις κ.ά.) του προγράμματος. Οι άλλες δεν θα εγκριθούν.

Σχετική ανακοίνωση, με την πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από δημόσιους φορείς για την χρηματοδότηση έργων σε Δ.Μακεδονία και Μεγαλόπολη στο πλαίσιο του Εικού Μεταβατικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης εξέδωσε προ ημερών το ΥΠΕΝ.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε δημοσιους φορείς που εδρεύουν ή δραστηριοποιούνται στις λιγνιτικές περιοχές και μέσω αυτής καλούνται να υποβάλλουν προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο του ειδικού μεταβατικού προγράμματος. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι προτάσεις πρέπει να αντιστοιχίζονται με δράσεις που εντάσσονται στους Άξονες Προτεραιότητας του προγράμματος και στην πλειονότητά τους θα πρέπει να ολοκληρώνονται εντός της τριετίας. Η πρόσκληση δεν απευθύνεται προς επιχειρήσεις και επενδυτές, καθώς για τον ιδιωτικό τομέα έχει ενεργοποιηθεί διαφορετική διαδικασία, μέσω αντίστοιχης πρόσκλησης που έγινε προ μηνός.

Τα 250 εκατ. ευρώ του Μεταβατικού Προγράμματος

Το Ειδικό Μεταβατικό Πρόγραμμα καταρτίζεται με βάση τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ 2014-2020, του REACT-EU, του Πράσινου Ταμείου καθώς και άλλων χρηματοδοτικών πηγών. Δίχως το νούμερο να είναι τελικό, εντούτοις μια πρώτη εκτίμηση για το ύψος των έργων που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό, κάνει λόγο για 250 εκατ. ευρώ.

Σε αυτά τα κονδύλια θα πρέπει να στηριχθεί καταρχήν το εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης. Δηλαδή σε πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και στα ιδιωτικά κεφάλαια για τα μεγάλα φωτοβολταικά της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ, την υπό κατασκευή μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαίδα V και τα κονδύλια από τον ετήσιο προυπολογισμό της επιχείρησης για λιγνιτικές επενδύσεις, οι οποίες σταδιακά θα αρχίσουν να διατίθενται σε άλλες δράσεις, 

Και αυτό στο σενάριο όπου αντιρρήσεις και διαφωνίες μεταξύ κάποιων χωρών-μελών και των Βρυξελλών δεν επιτρέψουν την έγκαιρη έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility, RRF). Την περασμένη εβδομάδα και συγκεκριμένα στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών (Ecofin) της 6ης Οκτωβρίου επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία για τον κανονισμό που θα διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης. Συμφωνία που θα μορφοποιηθεί από την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων ως εντολή για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς ωστόσο να μπορεί κανείς να είναι σίγουρος πως στην πορεία δεν θα ενσκήψουν νέες διαφωνίες. Εως πρότινος το RRF βρισκόταν ξανά στην δίνη ενστάσεων κάποιων ανατολικών χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία που αντιτίθεντο στους όρους του Ιουλίου για το κράτος δικαίου, ενώ διαφωνίες σε μικρότερο βαθμό, φαίρονταν να υπάρχουν και από πλούσια κράτη, όπως Ολλανδία και Φινλανδία, με το επιχείρημα ότι η συμφωνία ήταν πολύ επιεικής.

Στο σενάριο επομένως που το Ταμείο δεν καταστεί εφικτό να ενεργοποιηθεί την 1η Ιανουαρίου του 2021, τότε αρκετά έργα από το master plan θα πρέπει να ποντάρουν για την χρηματοδότησή τους στο Μεταβατικό Πρόγραμμα 2021-2023, όπως έχει γράψει το Energypress. Δηλαδή αποκλειστικά σε πόρους του νέου ΕΣΠΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα έργο που ήδη εκτελείται, θα πάρει αναδρομική επιλεξιμότητα, δηλαδή θα εισπράξει τα χρήματα που του αναλογούν αργότερα.

 

 

 

12 Οκτωβρίου 2020

energypress