Φάμελλος: Το κόστος ενέργειας δεν ακολουθεί την πτώση της ΟΤΣ ως αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης - Άναρχο το σχέδιο για τις ΑΠΕ.
Αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης άφησε ο τομεάρχης ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της ΗΑΕΕ.
Ο ίδιος τόνισε αρχικά ότι θα πρέπει η Ευρώπη να αποδείξει ότι παραμένει συνεπής στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας. "Γίνεται λόγος για αλλαγή των ποσοστών διείσδυσης, υπάρχουν προτάσεις για μέχρι 65% ΑΠΕ, εμείς υποστηρίζουμε τη μέγιστη δυνατή διείσδυση ΑΠΕ. Υπάρχουν ζητήματα που μας υποχρεώνουν σε αλλαγή των ενεργειακών προγραμματισμών. Πρέπει να ξέρουμε ότι σε πρακτικό επίπεδο έχουμε μπροστά μας ακόμα και την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ για το 2023 όπου θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ορυκτών καυσίμων".
Εν συνεχεία, ο κ. Φάμελλος έθεσε το ερώτημα "ενεργειακή μετάβαση με ποιούς για ποιούς;". Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να γίνει με όλη την κοινωνία για όλη την κοινωνία. "Το ερώτημα του κόστους ενέργειας παραμένει για όλους τους πολίτες. Να δεχτούμε τον κανόνα της Κομισιόν: Κανείς να μη μείνει πίσω γιατί υπάρχει η πιθανότητα να μείνουν πίσω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Να συμφωνήσουμε ότι αυτό το στοιχείο σημαίνει η μετάβαση να στηριχθεί και σε ένα κοινωνικό μετασχηματισμό".
Ο βουλευτής πρόσθεσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε καλή αφετηρία. "Έχουμε πίάσει τους στόχους του 2020 σε ΑΠΕ. Το 2015-19 έγινε μεγάλος μετασχηματισμός στο θεσμικό πλαίσιο. Πετύχαμε και έργα διασυνδέσεων και να μην αυξηθεί το κόστος ενέργειας".
Αναφορικά με την επόμενη μέρα, ο κ. Φάμελλος δήλωσε τα εξής:
"Οι πολίτες πρέπει να έχουν εξασφαλισμένη πρόσβαση και η παραγωγή έχει την ανάγκη να διαθέτει χαμηλή τιμή ενέργειας. Δυστυχώς, τα πρώτα δείγματα του νέου μοντέλου πολιτικής δείχνουν ότι η μετάβαση συνδέει την οικονομία με ορυκτά καύσιμα και δημιουργεί υψηλό κόστος στην κοινωνία. Πέρα από την αύξηση των τιμολογίων ρεύματος, διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει βούληση ή πλαίσιο για να ακολουθήσουμε σε κόστος ενέργειας τη μεγάλη πτώση της ΟΤΣ. Διαπιστώνουμε ότι ενώ το μέσο κόστος ενέργειας έιναι στα 41ευρώ, η ΔΕΗ πωλεί στα 110 ευρώ και με την έκπτωση στα 104,5 ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσιο. Υπάρχει πολιτική βούληση για να αλλάξει αυτό;".
Ο κ. Φάμελλος διερωτήθηκε αν μπορούν όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στη μετάβαση, όπως πχ στο Εξοικονομώ; "Φαίνεται ότι η κοινωνία θα ξανακινδυνεύσει από ενεργειακή φτώχεια λόγω ύφεσης και πανδημίας. Να τεθεί στην προτεραιότητα του σχεδιασμού", σχολίασε.
Τέλος, σε σχέση με τις ΑΠΕ, είπε ότι "συμφωνούμε ότι ο στόχος του διπλασιασμού των ΑΠΕ είναι ένας θετικός στόχος. Όμως επισημαίνουμε ότι με το νέο νόμο και διαδικασίες, αντί για μια οργανωμένη ανάπτυξη των ΑΠΕ έχουμε μια διαδικασία άναρχη που οδηγεί σε περισσότερα εμπόδια. Χωρίς ιδιοκτησία, χωρίς σχέδιο, σε προστατευόμενες περιοχές, έρχονται οι κοινότητες σε αντίθεση με χωροθετήσεις και αυτό προκαλεί προβλήματα σε επενδύσεις και στην κοινωνία. Χωρίς νέο χωροταξικό δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Να προχωρήσουν οι μελέτες για τις περιοχές NATURA. Οι τοπικές κοινωνίας δεν έχουν συμμετοχή ή όφελος ως έχει".
30 Σεπτεμβρίου 2020
energypress