Η λίμνη των παγετώνων στο Περού έτοιμη να υπερχειλίσει σε κατοικημένες περιοχές.

02 07 2018 | 10:18

Φωλιασμένη κάτω από τις επιβλητικές άσπρες κορυφές δύο παγετώνων στο Cordillera Blanca του Περού, βρίσκεται η γαλαζοπράσινη λίμνη Palcacocha.

Παρά την ήρεμη εμφάνισή της όμως, έχει μετατραπεί σε μια θανατηφόρα απειλή για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν από κάτω της, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μια χούφτα κάτοικοι του Huaraz, της πόλης κάτω από τη λίμνη, θυμούνται ακόμη την καταστροφική της δύναμη. Το 1941 ένα κομμάτι πάγου αποσπάστηκε από τον παγετώνα μετά από σεισμό, και κατέρρευσε στη λίμνη. Η πτώση προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα λάσπης και ογκόλιθων, που έπεσε πάνω στο ανυποψίαστο χωριό σκοτώνοντας περίπου 1.800 άτομα.

Σήμερα η λίμνη είναι δυνητικά ακόμα πιο επικίνδυνη, γεμάτη παγωμένο νερό, όπως μια μπανιέρα έτοιμη να ξεχειλίσει. Η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,5-0,8 °C μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και της δεκαετίας του 2000 οδήγησε στο λιώσιμο του ενός τρίτου των παγετώνων του Περού, που εισέρευσαν στη λίμνη.

Ο πληθυσμός της πόλης εν τω μεταξύ έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Με περισσότερους από 150.000 κατοίκους, σήμερα το Huaraz είναι περίπου 15 φορές πολυπληθέστερο από ό, τι κατά την τελευταία θανατηφόρα κατολίσθηση.

Το μοντέλο των πλημμυρικών κυμάτων του Πανεπιστημίου του Τέξας δείχνει πως ένα κομμάτι που θα αποσχιστεί από τον παγετώνα, θα μπορούσε να μετατοπίσει έως και 15 δισ. λίτρα λιωμένου νερού από τη 70 μέτρων βάθους λίμνη , προκαλώντας ένα κύμα μέχρι και 30 μέτρα πάνω από την κορυφογραμμή του βουνού.

Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, 50.000 άνθρωποι ζουν στη ζώνη κινδύνου, και μία πιθανή υπερχείλιση ακόμα και με έγκαιρη προειδοποίηση, μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο 20.000.

Αντίθετα, ο Cesar Florez, ειδικός διαχείρισης κινδύνου και υπεύθυνος για την ασφάλεια των ανθρώπων υποστηρίζει πως «ο χρόνος εκκένωσης είναι περισσότερο από αρκετός. Είναι το ίδιο χρονικό διάστημα που δίνεται στην εκκένωση των παράκτιων περιοχών στην περίπτωση του τσουνάμι», προσθέτοντας ότι ο χρόνος διαφυγής θα μπορούσε να επιμηκυνθεί με μια σειρά αναχωμάτων.

Μέχρις στιγμής ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια υποδομή μετριασμού του πλημμυρικού κινδύνου. Προς το παρόν, 10 σωλήνες αντλούν νερό για να μειώσουν το επίπεδο της λίμνης, και ένας ραδιοπομπός καταγράφει και ενημερώνει για τη στάθμη του νερού την περιφερειακή κυβέρνηση.

Για τους φτωχούς ιθαγενείς αγρότες στα καταπράσινα βουνά γύρω από τους πάγους, το πρόβλημα δεν είναι το πάρα πολύ νερό αλλά το πολύ λίγο. Η χώρα των Άνδεων φιλοξενεί το 70% των τροπικών παγετώνων του κόσμου και, καθώς αυτοί σταδιακά ελαττώνονται, δημιουργείται έλλειψη νερού. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τον καιρό απρόβλεπτο και η εποχιακή τήξη των παγετώνων έχει θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των αγροτών.

Οι αγρότες της περιοχής εξηγούν πως η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, έχει προκαλέσει την εμφάνιση νέων παρασίτων, τα οποία καταστρέφουν τις καλλιέργειες, με σοβαρές επισιτιστικές επιπτώσεις.

Κάποιοι από αυτούς έχουν μάλιστα κινηθεί νομικά εναντίον εταιρείας ηλεκτρισμού RWE, για το ρόλο της στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, και έχουν καταφέρει μάλιστα να πάρουν κάποια μικροποσά όσον αφορά στην εγκατάσταση μέτρων ασφαλείας στη λίμνη, για την αντιπλημμυρική προστασία.

Ωστόσο, κανένα ποσό όπως σημειώνουν δεν είναι ικανό να αποκαταστήσει το μέγεθος της καταστροφής, γιατί η καταστροφή που συμβαίνει δεν είναι αναστρέψιμη.

 

2 Ιουλίου 2018

Του Dan Collyns

Πηγή: Weatherbug

 

περισσότερα

Northampton Community College students help set Guinness World Record in Peru

1

 

NCC students make world record in Peru

2

 

The Huaraz Telegraph

3